«Εκατοντάδες Λιβανέζοι διαδήλωσαν στη Βηρυτό κατά του γάμου ανηλίκων, αξιώνοντας την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα απαγορεύει το γάμο πριν από την ηλικία των 18 ετών».

Στις 6 Μαρτίου γιορτάσαμε την Ημέρα της Γυναίκας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτή η γιορτή πρέπει να καταργηθεί, όταν το λεγόμενο δεύτερο φύλο-ή ασθενές φύλο- θα έχει εξισωθεί με το έτερον αρσενικό του ήμισυ.

Και θα έπρεπε ήδη να έχει καταργηθεί, καθώς εμείς οι γυναίκες έχουμε πλέον απελευθερωθεί, έχουμε κατακτήσει την ισότητα και έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά, να κατακτήσουμε και θέσεις εξουσίας-αν και η φύση μας απεχθάνεται τη δύναμη και την εξουσία.

Δυστυχώς , αυτή η αυτοδυναμία και η απελευθέρωση των γυναικών, συμβαίνει μονάχα στον ανεπτυγμένο κόσμο της Δύσης και αφήνει απέξω τον μουσουλμανικό κόσμο. Έναν κόσμο που πολιτισμικά, έχει μείνει πίσω στο μεσαίωνα. Εκεί, σ’ αυτόν το διαφορετικό κόσμο, η γυναίκα είναι ακόμα res, «πράγμα».

Βρισκόμαστε ήδη στον 21ο αιώνα και πανηγυρίζουμε επειδή η Σαουδική Αραβία πριν από κάποιους μήνες επέτρεψε με νόμο στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητο. Το τραγελαφικό είναι πως αυτές οι χώρες, είναι εύρωστες οικονομικά, γεγονός που αποδεικνύει πως το χρήμα δεν είναι μοναδικό κριτήριο εξέλιξης και πολιτισμού.

Ευτυχώς, η ανθρωπότητα προχωράει. Κι επειδή η υπογράφουσα αυτό το κείμενο πάσχει από την ασθένεια της αισιοδοξίας, βρήκε την είδηση που αναφέρεται στο προοίμιο αυτού του άρθρου, σημαντική.

«Αψηφώντας τη βροχή» γράφει στη  συνέχεια το σχετικό ρεπορτάζ, «πολλές γυναίκες μαζί με βουλευτές και καλλιτέχνες πραγματοποίησαν πορεία ως το Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που οργάνωσαν ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να τεθεί σε ισχύ νόμος που θα ορίζει την κατώτερη νόμιμη ηλικία του γάμου στα 18 έτη.

Κοριτσάκια που φόραγαν νυφικό και πέπλο συμμετείχαν στη διαδήλωση, κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα, «το τέλος του γάμου παιδιών ξεκινά από την εκπαίδευσή τους», κι ακόμα, «παντρεύτηκαν κοριτσάκια, τα οδήγησαν στο θάνατο», και «όχι πριν από τα 18 έτη», «στοπ στον πρόωρο γάμο».

Στον μουσουλμανικό κόσμο, οι γυναίκες παντρεύονται αμέσως μόλις κάνει την εμφάνισή του το πρώτο αίμα, δηλαδή στα 14 χρόνια. Αλλά και τα αγόρια δεν μπορούν να έχουν σεξουαλικές επαφές πριν από το γάμο, σύμφωνα με τις εντολές της μουσουλμανικής θρησκείας. Η κλειτοριδεκτομή έχει περιοριστεί μεν, αλλά δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί εντελώς.

Η απολυταρχική και βίαιη πατριαρχική μουσουλμανική κοινωνία, δηλητηριάζει την εξέλιξη ολόκληρης της ανθρωπότητας και αποτελεί τροχοπέδη στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας. Πόσο μάλλον που με την εισβολή μεγάλων μαζών από τις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου στη δύση, εισβάλουν μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, στις χώρες μας, και αυτά τα οπισθοδρομικά ήθη, δημιουργώντας τριβές και διχογνωμίες στην καρδιά των δημοκρατικών ιδεωδών μας περί ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης για όλους. Και μαζί με τις μάζες της μουσουλμανικής προσφυγιάς, εμφιλοχωρεί στους τόπους μας ο σκοταδισμός και ο θρησκευτικός φανατισμός, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί τον ακραίο αντιδραστικό και φανατικό ρατσισμό και ουδείς γνωρίζει πού μπορεί αυτό να μας οδηγήσει.

Πάντως οι οιωνοί είναι υπέρ της εξέλιξης. Η συμβίωση και συνύπαρξη του μουσουλμανικού στοιχείου με τον δυτικό άνθρωπο, η όσμωση των ανθρώπων της ανατολής με την κουλτούρα της δύσης, είναι τα στοιχεία που μπορεί να φέρουν την αλλαγή. Την αλλαγή όχι μόνον της θέσης της γυναίκας παγκοσμίως, αλλά την αλλαγή και την εξέλιξη της ανθρωπότητας ως μιας ενιαίας οντότητας στον πλανήτη .