Αποκαρδιωτικά είναι τα νούμερα που παρουσιάζει το ίδιο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου (ΛΤ) σχετικά με τις προβλέψεις των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στη Σύρο για το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, λοιπόν, που έχει αναρτήσει το ΛΤ στην επίσημη ιστοσελίδα του, μόλις 25 κρουαζιερόπλοια έχουν ανακοινώσει την έλευσή τους στη Σύρο, αριθμός σαφώς μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ειδικότερα το 2017, όπου είχαν έρθει 70. Μιλάμε, δηλαδή, για μια μείωση 45 αφίξεων κρουαζιερόπλοιων!

Και αν αναλογιστεί κανείς ότι τα περισσότερα από αυτά είναι μικρής χωρητικότητας σε επιβάτες, μπορεί να καταλάβει κανείς πως θα υπάρχει «ελεύθερη πτώση» και στα συγκεντρωτικά νούμερα των επισκεπτών – επιβατών στο τέλος του χρόνου.

Πώς κύλησαν σε αριθμούς τα προηγούμενα χρόνια

Όπως καταδεικνύει εύσχημα ο παρακάτω πίνακας, οι αριθμοί του 2018 σημειώνουν ραγδαία πτώση καθώς είναι μειωμένοι ακόμη και σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), ο οποίος είναι και ο αρμόδιος φορέας συλλογής και επόπτευσης των στοιχείων που δίνει κάθε ένα λιμάνι-μέλος του.

Εδώ, αξίζει να αναφερθεί πως μόλις πρόσφατα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΜΕ εκλέχτηκε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, το οποίο θα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό του Δημήτρη Κοσμά.

Τι προβλέπει αναλυτικά το 2018

Εξετάζοντας τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΛΤ,  για τον μήνα Απρίλη είχαν προγραμματισθεί 4 προσεγγίσεις, για τον Μάιο μόλις 1, για τον Ιούνιο 3, τον Ιούλιο 5, για τον Αύγουστο 5, για τον Σεπτέμβρη 5 και τέλος 2 προσεγγίσεις για τον Οκτώβριο.

Αναζητώντας τα αίτια αυτής της καθίζησης, ένας σοβαρός λόγος ήταν η αποχώρηση της εταιρείας Celestyal Cruises, η οποία τα προηγούμενα χρόνια προσέγγιζε την Σύρο πάνω από 20 φορές κάθε σεζόν, μειώνοντας κατά 10.000 και πλέον τους επισκέπτες κρουαζιέρας στο νησί.

Ωστόσο, αυτό μόνο το γεγονός δεν επαρκεί για να εξηγήσει την ραγδαία αυτή πτώση, καθώς – σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κοσμάς – τόσο το γεωπολιτικό ασταθές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και η νατοϊκή παρουσία στη Σύρο, όσο και η έλλειψη προσφοράς εκδρομικών πακέτων εκ μέρους των τοπικών τουριστικών πρακτορείων έχουν συνδράμει αποφασιστικά σε αυτό το σημείο.

Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, αυτή η τεράστια ύφεση, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου αποφάσισε την πρόσληψη μάνατζερ κρουαζιέρας, που με την εξειδικευμένη γνώση του πιστεύεται ότι θα φέρει θετικότερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια.