Η άνοδος της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια  είναι ένας από τους λόγους που την ώθησαν να μπει  στη διαδικασία των εκλογών τόνισε η υποψήφια ευρωβουλευτής του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία»  Τζένη Αρσένη κατά τη διάρκεια της Πολιτικής εκδήλωση που διοργάνωσε Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Σύρου στο Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Παρουσία  δήλωσαν και οι βουλευτές του κόμματος Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός, με την κα Αρσένη να κάνει  σαφές ότι διακύβευμα των φετινών Ευρωεκλογών αποτελεί η αναγκαιότητα  η  Ευρωπαϊκή Ένωση  να ξεφύγει από τον αλυτρωτισμό και τις ακραίες νοοτροπίες και να επανέλθει στις θεμελιώδεις ανθρωποκεντρικές αξίες της.
Στον «ενωτικό αγώνα» του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε ο Νίκος Μανιός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κόμμα του έχει επιτελέσει έναν «άθλο» στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλει στο Εσωτερικό  της Χώρας προκειμένου να ξαναστήσει την κοινωνία στα πόδια της.  Από την πλευρά του ο κ. Συρίγος κατόπιν σύντομης αναφοράς στην σημερινή πορεία της Ευρώπης  σημείωσε πως το ζητούμενο  είναι να αφουγκραστεί πως την θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες της. Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε  ότι μέσω αυτής  εγκαταλείφτηκε η πολιτική μιας μακρόχρονης αδράνειας.  Σε τοπικό επίπεδο, η έμφαση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η βάση του ΕΚΑΒ, η αναβάθμιση των μονάδων υγείας και η λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης, καθώς και στη θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου, όπως τόνισε, αποτελούν  προσπάθειες  μιας πολιτικής χρόνων, που λειτούργησε με ισορροπία.

Η κεντρική ομιλήτρια υποστήριξε ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη δόμηση μίας δίκαιης ανθρωπιστικής κοινωνίας, η οποία ως θεμέλιο θα έχει πολίτες, με κοινωνική ευαισθησία, καλλιέργεια και κριτική ικανότητα, οι βάσεις των οποίων θα χτίζονται από το σχολείο. Πέραν αυτού η κα Αρσένη υποστήριξε, πως ζητούμενο  σε αυτές τις Ευρωεκλογές είναι μία Ευρώπη με παιδεία, πολιτισμό, αλλά και με άξονα τον ανθρωποκεντρισμό, κάνοντας σαφές ότι ως πολίτες της  είμαστε υπεύθυνοι για την Ευρώπη στην οποία θα ζήσουμε εμείς και οι μελλοντικές γενιές.

Και κατέληξε λέγοντας;: «Δεν υπάρχει περιθώριο για πολώσεις και εντάσεις. Με αξιοπρέπεια, συνεργασία και συλλογικότητα, είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο ρεαλιστικό τα προβλήματα που έχουν αλλάξει ριζικά τη ρότα της ζωής μας. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα ώστε να υπάρξει μία πιο δίκαιη και ανθρωπιστική αντιμετώπιση του κόσμο».

Το τέλος των τοποθετήσεων ακολούθησε συζήτηση με τους παρισταμένους από την οποία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του  προέδρου  των μικρο-ομολογιούχων Σταμάτη Άγα ο οποίος εξαπολύοντας τα βέλη του, για πολλοστή φορά,  στις κυβερνήσεις Σαμαρά – Βενιζέλου έκανε σαφές  ότι παρότι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα που τους ταλανίζει, έχει ληφθεί απόφαση κεντρικά να απέχουν από τις Ευρωεκλογές και να μην στηρίξουν τουλάχιστον στην παρούσα φάση τον ΣΥΡΙΖΑ.