Βασίλης Καραμητσάνης: «Συμπληρώνουμε μια πορεία .. ολοένα και πιο στενά συνδεδεμένη με τους Συριανούς, αλλά και με το ίδιο το νησί της Σύρου»

Η πρώτη μέρα του animasyros 10 κύλησε xθες με τα πιο ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά εργαστήρια και τα μεγαλύτερα χαμόγελα!

Διοργανωτές και εθελοντές υποδέχτηκαν εκατοντάδες παιδιά και εφήβους στις πρωινές προβολές, ενώ οι επισκέπτες ταξίδεψαν με το «Βλέμμα στη Βραζιλία» αλλά και συγκινήθηκαν με τη «Ζωή σαν κινούμενο σχέδιο» του αφιερώματος Ability.

Ο πρόεδρος και κινητήρια δύναμη του επιτυχημένου αυτού θεσμού, Βασίλης Καραμητσάνης ξεδιπλώνει στο logotypos.gr τις πτυχές της φετινής διοργάνωσης, η οποία ομολογουμένως είναι η πλέον διευρυμένη από τη θεμελίωσή του: «Πέρασαν εννιά χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε, τον Σεπτέμβρη του 2008, και συμπληρώνουμε μια πορεία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι δημιουργική και σιγά – σιγά ολοένα και πιο στενά συνδεδεμένη με τους Συριανούς, αλλά και με το ίδιο το νησί της Σύρου» λέει και συνεχίζει «Και όχι πια μόνο στην Ερμούπολη, αλλά και στην Ποσειδωνία και την Άνω Σύρο όπου γίνονται σειρά από εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ φέτος έχει θεματικό πυρήνα την Ευρώπη, που είναι το κοινό μας σπίτι. Σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργανώνουμε ένα αφιέρωμα με 28 ταινίες. Μία ταινία μικρού μήκους από κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σε συνεργασία με τα κέντρα κινηματογράφου και της αντίστοιχες πρεσβείες στην Αθήνα – όπου μέσα από την πολύ εύγλωττη τέχνη του φιλμ, κάθε λαός εκφράζει την προσδοκία του για το μέλλον της Ευρώπης».

Πώς όμως καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός τόσο διευρυμένου, όσο το φετινό, φεστιβάλ το οποίο υλοποιεί δράσεις απ’ άκρου σ’ άκρο του νησιού; «Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ένα φεστιβάλ το οποίο διευρύνεται συνεχώς κατ’ απαίτηση του κοινού, και κυρίως του τοπικού, δεν θα μπορούσε παρά να λάβει υπόψη του τις ανάγκες που έχει και η κοινότητα των animators και η τοπική κοινωνία» απαντά ο κ. Καραμητσάνης και προσθέτει: «Έτσι λοιπόν ανοίξαμε το φεστιβάλ και σ’ άλλους χώρους. Ανοίξαμε τις ώρες και τις δράσεις προβολών, εργαστηρίων, αλλά και τις δράσεις της αγοράς σε άλλα πεδία. Εγκαινιάζουμε, για πρώτη φορά, συνεργασία με τον δημιουργό Theodore και στην λήξη του φεστιβάλ – στα σκαλιά του Δημαρχείου- θα έχουμε ένα μουσικοφωτιστικό θέαμα που ενδεχομένως για πρώτη φορά θα έχει δει η Ερμούπολη. Συνεχίζουμε επίσης την συνεργασία μας με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Πέμπτη στις 9:00 το βράδυ, στην σκηνή του Απόλλωνα θα παρουσιαστεί ένα gala όπερας με τρεις εξαιρετικούς μονωδούς και μια πιανίστρια, από το σώμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Την τρίτη ετήσια συνεργασία , και το τονίζω αυτό, που έχουμε με το μοναδικό θέατρο όπερας της Χώρας».

Περίοπτη θέση ωστόσο κρατούν και φέτος τα δημιουργικά εργαστήρια τα οποία λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ερμούπολη: «Είναι διασκορπισμένα σε όλη την πόλη. Ξεκινήσαμε το 2008 με δύο εργαστήρια για το animation και σήμερα έχουμε επτά. Δύο για παιδιά πρώτης και δεύτερης σχολικής ηλικίας, ένα για ΑΜΕΑ με το ΚΔΑΠμεΑ Ερμούπολης, ένα για άτομα Τρίτης Ηλικίας σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.. και βέβαια άλλα για επαγγελματίες και άλλα για αποφοίτους καλλιτεχνικών και άλλων τεχνικών σχολών» τονίζει ο Καραμητσάνης

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις της φετινής διοργάνωσης λαμβάνει ήδη χώρα στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, με εκθέματα της δεκάχρονης πορείας του Animasyros στο νησί: «Είναι ίσως το πιο λαμπρό αστικό, οικιστικό κτίσμα, κι ας είναι έπαυλις εξοχική. Είναι το πιο λαμπρό ιδιωτικό κτίσμα που υπάρχει στο νησί και αυτό για μας έχει αυξημένη αξία γιατί δείχνει ότι όλο αυτό το θαύμα της Ερμούπολης αλλά και όλης της Σύρου, γεννήθηκε από τους ίδιους του συριανούς και την αγάπη τους για το όμορφο, και την προκοπή τους. Έτσι πέρσι, στην πρώτη μας προσπάθεια, κάναμε εκεί προβολές για παιδιά και όλη την οικογένεια σε μια υπαίθρια φουσκωτή οθόνη που θα στήσουμε και φέτος, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι στις 7:00μμ της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης με ενθύμια απ’ όλη αυτή τη δεκαετία της πορείας του φεστιβάλ, με τίτλο: «A view to a thrill – 10 χρόνια ελπίδα» σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σύλλογο «Ποσειδών». Παρά τις πιέσεις, δεν θέλησε να αποκαλύψει το είδος το εκθεμάτων, και χαμογελώντας τόνισε ότι αυτά θα αποτελέσουν έκπληξη για όλους όσοι θα επισκεφθούν την έπαυλη Τσιροπινά τις μέρες της έκθεσης: «Θα σας αρέσουν πολύ» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Το στήσιμο της έκθεσης δεν είναι καθόλου σοβαρό. Είναι πολύ εκφραστικό. Είναι συναισθηματικό… και παράλληλα περιλαμβάνει κι απροσδόκητα ευρήματα. Αρκεί να σας πω ότι έχει φτιαχτεί μια κατασκευή υψηλής ραπτικής, με εργαλεία την αισθητική ταυτότητα – διαχρονικά – του φεστιβάλ. Τα υπόλοιπα θα τα δείτε στο όμορφο ισόγειο της υπέροχης έπαυλης Τσιροπινά».

Να σημειωθεί τέλος ότι το πρωί της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου σε χώρο της πλατείας θεάτρου τοποθετήθηκε γλυπτό ύψους 40 cm, σε μαρμάρινη βάση, το οποίο απεικονίζει τον animaspyros , την μασκότ του φεστιβάλ, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 18:30 από τον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό.

Η χαρακτηριστική αυτή μασκότ σχεδιάστηκε το 2008 από τον character designer Πέτρο Χριστούλια και αναπτύχθηκε σε τρισδιάστατη φιγούρα από τον character developer Κωνσταντίνο Πέτρου Για την ιστορία να αναφέρουμε τέλος ότι ονομάστηκε «ανινασπύρος» από την σύνθεση των λέξεων «animation» και «Σπύρος».

Το πλήρες πρόγραμμα του animasyros μπορείτε να το δείτε εδώ

Facebook: Animasyros International Animation Festival + Agora