Τον γνωστό συλλέκτη έργων τέχνης, επίτιμο δημότη των τέως δήμων Ερμούπολης και Ποσειδωνίας, αλλά και ευεργέτη ευπαθών κοινωνικών ομάδων του νησιού μας Κώστα Ιωαννίδη, τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Σύρου δια χειρών μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β΄ στον Ιερά Ναό Αγίου Ιωάννου Ποσειδωνίας.

Σε μια λιτή τελετή, αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας σήμερα το πρωί στον Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Ποσειδωνίας, ο μητροπολίτης πρόσφερε στον κ. Ιωαννίδη μετάλλιο (σταυρός) καθώς και πιττάκιο, στο οποίο αναφέρεται ο σκοπός της βράβευσης . Συγκεκριμένα, τιμήθηκε για την ανασύσταση εκ βάθρων της Παιδικής Χαράς στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Ιωάννου, αλλά και για την εν γένει αγαθοεργό δράση του στη Σύρο, νησί το οποίο έχει αναγορεύσει δια λόγων και έργων σε δεύτερη πατρίδα του, διατηρών μάλιστα ιδιόκτητη κατοικία στην Ποσειδωνία.

Ο Μητροπολίτης Σύρου, στην προσλαλιά του, είπε ότι τιμούν «έναν καλό φίλο, έναν σεβαστό και αγαπητό μας συντοπίτη, έναν αριστοκράτη Αθηναίο», προσθέτοντας  ότι «…έγινε και καλός Συριανός, ο οποίος έζησε στην μεγάλη πρωτεύουσα της πατρίδος μας, αλλά αγάπησε πολύ τη Σύρο. Τόσο πολύ, ώστε μέσα από το μυαλό του άφησε να ξεθωριάσει και το ωραίο Παρίσι. Ήλθε εδώ ο Αθηναίος και Παριζιάνος για να γίνει Συριανός».

Τον αποκάλεσε άνθρωπο του πολιτισμού και της τέχνης, ο οποίος έχει γνωρίσει εξέχοντες καλλιτέχνες της ζωγραφικής και όχι μόνο να μυήθηκε σε αυτούς , αλλά τους βοήθησε και να τους στήριξε.

Σε ό,τι αφορά την προσφορά του στην τοπική κοινωνία της Σύρου, είπε πως «… με τη βοήθεια των δημοτικών αρχών, πραγματοποίησε καλά και όμορφα έργα μεγάλης πολιτιστικής αξίας, τα οποία νομίζω ότι αντανακλούν το ένδοξο παρελθόν της Ερμούπολης. Της Ερμούπολης της τέχνης και του πολιτισμού, της μουσικής και της ποίησης, των μεγάλων ζωγράφων, των μεγάλων αγιογράφων της Ερμούπολης, των μεγάλων πνευμάτων, που κάποτε μεγαλούργησε και που μας άφησαν πίσω παρακαταθήκες».

Ευχαρίστησε από καρδιάς τόσο τον κ. Ιωαννίδη όσο και τα μέλη της οικογένειάς του, «…γιατί μένετε πλέον μαζί μας και κοντά μας τον περισσότερο καιρό…», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «…η εδώ παραμονή του δίνει χαρά στην καρδιά μας», με την επισήμανση ότι τόσο εκείνος ως επίσκοπος όσο και ο εφημέριος του Ι.Ν Ποσειδωνίας π. Χριστοφόρος τον ευχαριστούν «…για την δωρεά αυτής της ωραίας παιδικής χαράς την οποία εδώ προσφέρατε και στον χώρο της οποίας τα παιδιά μας, τα παιδιά της Ποσειδωνίας, τα παιδιά που έρχονται το καλοκαίρι από την Αθήνα, τα παιδιά του Κατηχητικού μας Σχολείου,  βρίσκουν την ευκαιρία να παίξουν, να αθληθούν και να αισθάνονται όμορφα μέσα σ’ αυτόν τον ωραίο χώρο. Ας μην ξεχνάμε ότι πάντοτε στην πατρίδα μας, δίπλα στην εκκλησία ήταν και το σχολείο και δίπλα στο σχολείο ήταν και η παιδική χαρά. Εκεί πήγαινε το παιδί και έβλεπε τον Χριστό, τα ελληνικά γράμματα και την ψυχαγωγία, ό,τι χρειάζεται κάθε ημέρα για να πορευτεί στη ζωή του».

Εκφράζοντας, όπως είπε καταλήγοντας, την ευαρέσκεια της Εκκλησίας τον τιμούν και του εύχονται «να ζήσει πολλούς και ειρηνικούς χρόνους ακόμα, να είναι άξιος και στερεωμένος».

Μόνο τρεις λέξεις βγήκαν από τα χείλη του τιμώμενου Κώστα Ιωαννίδη, κι αυτές τρεμάμενες από τη συγκίνηση και τη συναισθηματική φόρτιση των στιγμών «Θα κάνω ό,τι μπορώ».

Ο Μητροπολίτης μάλιστα κάλεσε τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας Δημήτρη Νταλαχάνη να επιδώσει στον τιμώμενο το πιττάκιο (περγαμηνή), με τον τελευταίο να εύχεται στον κ. Ιωαννίδη να είναι πολύχρονος και υγιής.

Από την πλευρά της η γνωστή αρχαιολόγος του νησιού μας Μαίρη Ρώτα του πρόσφερε, σε μικρό πλεκτό πανέρι, αποξηραμένα λουλούδια, τα οποία του είχε προσφέρει κατά το παρελθόν το Λύκειο Ελληνίδων και εκείνη τα αποξήρανε, ώστε να τα έχει για πάντα κοντά του, ευχαριστώντας τον παράλληλα για τη μεγάλη του προσφορά στο νησί της Σύρου, για να εισπράξει από εκείνον την υπόσχεση που δίνει πάντα «Κάνω ό,τι μπορώ και θα κάνω ακόμη περισσότερα», αποσπώντας τη συμπάθεια όλων των παρισταμένων.

Μετά τη λήξη της μικρής αυτής τελετής, ο εφημέριος παρέθεσε καφέ και γλυκίσματα στο πρεσβυτέριο σε όλους τους παριστάμενους, μεταξύ αυτών ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρης Νταλαχάνης, ο διοικητής της Ναυτικής Βάσης Στυλιανός Χαραρής, η δημοτική σύμβουλος Μαρίζα Αγγελοπούλου, η συλλέκτης και τεχνοκριτικός Ζαφειρία Λαυρεντιάδου, φίλη του Κώστα Ιωαννίδη κ.α.