Με αφορμή τον αποδεξαμενισμό του πλοίου «Sea Lady» από το Νεώριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, αλλά και μελλοντικός ιδιοκτήτης του ναυπηγείου Πάνος Ξενοκώστας, ήρθε στο νησί και στο περιθώριο της όλης διαδικασίας παραχώρησε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εφημερίδα «ΛΟΓΟΣ των Κυκλάδων».

Συνέντευξη στον Γιώργο Αλβέρτη

Σ’ αυτήν ξεδιπλώνει το όραμα του τόσο για το ναυπηγείο όσο και για την αξιοποίηση του χώρου του Στρατοπέδου, μη κρύβοντας την επιθυμία του – στην περίπτωση που όλα πάνε κατ’ ευχή – να μεταφέρει την έδρα της ΟΝΕΧ στη Σύρο.

Κύριε Ξενοκώστα, ποιο είναι το όραμά σας για το συριανό ναυπηγείο;

Να μην υπάρχει μέρα που να μην αναχωρεί ένα καινούργιο πλοίο από το ναυπηγείο. Που σημαίνει, το Νεώριο να ξαναζήσει τις στιγμές που είχε ζήσει στο παρελθόν και να μη υπάρχει ούτε ένας χώρος του ναυπηγείου που να μην είναι γεμάτος από πλοία. Είτε αυτά είναι εμπορικά, είτε αμυντικά, είτε ειδικά πλωτά μέσα.

Οπότε αυτό που κουβαλάμε όλοι στις πλάτες μας αυτή τη στιγμή, ως βαριά κληρονομιά που άφησε πίσω ο Γουλανδρής, είναι να συνεχίσουμε και να ξαναφτάσουμε το ναυπηγείο του Νεωρίου να γίνει γνωστό σ’ όλο τον κόσμο. Όχι μέσα από τα προβλήματα και τις καταλήψεις, αλλά μέσα από τη σκληρή δουλειά και μέσα από την πρωτοπορία και την καινοτομία.

Πέρα απ’ αυτό έχετε κάνει και μια πρόταση για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου η οποία περιλαμβάνει μια σειρά παραμέτρων. Τι θα σημάνει για το νησί η αποδοχή της από τον Δήμο;

Πιστεύω κατ’ αρχήν ότι ο προσανατολισμός μιας κοινωνίας γύρω από τους τομείς που παράγουν πλούτο είναι στρατηγικής σημασίας για την οικονομία του. Απ’ την άλλη, για μας είναι μια επιπλέον σφραγίδα και στην εμπιστοσύνη που έχει χτιστεί με τις τοπικές αρχές, είτε είναι δημοτικές είτε είναι περιφερειακές, ούτως ώστε να αποδείξουμε έμπρακτα ότι βλέπουμε με πολύ μακροπρόθεσμη πολιτική και ματιά τη εμπλοκή μας και την εξαγορά του Νεωρίου. Και σημαίνει για μένα ότι δεν θα μείνουμε μόνο στα ναυπηγικά, αλλά θα προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω που είναι η έρευνα και η ανάπτυξη στην υποστήριξη της ναυτιλίας. Κι όχι μόνο της γενικά εμπορικής ή γενικά αμυντικής ναυτιλίας, αλλά του ελληνικού εφοπλιστικού κόσμου που πρωτοστατεί και πρωτοπορεί, και μέσα από λύσεις που μπορούμε να δώσουμε θα φροντίσουμε ώστε να παραμείνει στην κορυφή του κλάδου.

Αν ευοδωθεί η πρόταση που έχετε κάνει και ο Δήμος συναινέσει, υπάρχει περίπτωση να δούμε μεταφορά τμημάτων της ONEX στη Σύρο;

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να συναινέσει ο ιδιοκτήτης του Στρατοπέδου που είναι του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θα πρέπει να δούμε κατά πόσο γρήγορα και με ποια  διαδικασία θα πάει στον αποχαρακτηρισμό. Φυσικά, αν ο Δήμος συμφωνήσει με το γενικό πλάνο, γιατί αυτό του ‘χουμε δείξει αυτή τη στιγμή, ένα γενικό πλάνο, το αμιγώς επιχειρηματικό είναι κάτι που αφορά την επιχείρηση, τους εργαζομένους της και τους μετόχους της. Από κει και πέρα τι θα σημαίνει αυτό; Θα σημαίνει ότι για την περιοχή… ναι σκοπός μου είναι την έδρα να την φέρω εδώ και άλλα τμήματα να έρθουν εδώ.

Οπότε αυτό θα σημάνει μια τεράστια ανάπτυξη για το νησί και τις Κυκλάδες ευρύτερα

Θα ‘ναι ένα θετικό νέο. Το κατά πόσο θα επηρεάσει είναι θέμα δουλειάς όλων. Θα ήθελα πάντα να κρατάμε χαμηλούς τόνους μέσα από τα λόγια και να μιλάνε οι πράξεις. Και αυτό μας έχει φέρει μέχρι εδώ. Θα ‘θελα να μην προχωρήσω σε μεγάλες δηλώσεις, απλά να πω ότι, αν και εφόσον αυτό το πράγμα προχωρήσει, εγώ δεσμεύομαι ότι θα κάνω – όπως και στο Ναυπηγείο – ότι περνάει από το χέρι μου για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και για τον τόπο, και για τους εργαζόμενους και φυσικά για την εταιρεία.

Μετά από ένα χρόνο και πλέον που το Νεώριο ήταν κλειστό περιμένατε ότι θα διέθετε τόσο μεγάλη επιχειρησιακή ετοιμότητα; 

Τον τελευταίο χρόνο κάναμε πολλά που δεν περίμενε κανένας. Ήμουν βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί τόσο γρήγορα και αυτή η πίστη μου είναι που με έκανε, μαζί με τους βασικούς συνεργάτες μου, να παλέψουμε ώστε να διασώσουμε κάτι που ήταν «πεθαμένο». Στους ανθρώπους του Νεωρίου, στους τεχνίτες και στα στελέχη, έχω πιστέψει απ’ οτιδήποτε στην Ελλάδα και πάνω σ’ αυτούς βασίζομαι για όλα τα βήματα που έχω κάνει τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Πιστεύετε ότι η «Ανάσταση» του Νεωρίου θα σημάνει και την «Ανάσταση» της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στη Ελλάδα ευρύτερα, η οποία βρίσκεται σε μαρασμό;

Θα έλεγα ότι το Νεώριο, όπως και πριν μερικές δεκαετίες, πρωτοστάτησε στον κλάδο. Αυτή τη στιγμή όλοι που είμαστε εδώ, και κυρίως οι εργαζόμενοι, κουβαλάνε στην πλάτη τους το στοίχημα εάν η ναυπηγική βιομηχανία μπορεί να αλλάξει την ρότα που είχε πάρει. Προσωπική μου πεποίθηση, όραμα και στόχος είναι ν’ αλλάξουμε συνολικά και ριζικά τον κλάδο.

Το μήνυμά σας σε όσους ποντάρουν αποκλειστικά στον τουρισμό ποιο είναι; 

Είναι πολύ καλός ο τουρισμός αλλά η περιοδικότητά του στην Ελλάδα –  επειδή δεν είμαστε Καραϊβική –  είναι δύο ή τρεις μήνες. Αυτοί δεν είναι ικανοί να μπορέσουν, απ’ την μια μεριά, να κρατήσουν την οικονομία ενός τόπου, κι, απ’ την άλλη, ο τρόπος που γίνεται και οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορούν να τον επηρεάσουν άρδην. Οπότε το να στηρίζεσαι μόνο στον τουρισμό δεν θα ‘λεγα ότι είναι μια σοφή λύση.

Απ’ την άλλη, βέβαια, λόγω του κλίματος και της θέσης, ο τουρισμός είναι ένας στρατηγικός τομέας, απλά εγώ δεν πιστεύω ότι το μυαλό του Έλληνα, η εργατικότητά του, κι όλο αυτό το δαιμόνιο που έχει μέσα του, δεν θα πρέπει να τον αφήσει μακριά απ’ το να πρωτοστατεί στις Κυκλάδες, όπως είναι η τεχνολογία και η βιομηχανία. Γι’ αυτό είμαστε προορισμένοι, και γι’ αυτό οι Έλληνες από την αρχαία Ελλάδα χτίζανε πλοία και δεν φτιάχνανε ξενοδοχεία.

Εξ άλλου ο τουρισμός είναι παροχή υπηρεσιών και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, ενώ η βιομηχανία είναι πρωτογενής τομέας.

Δεν πρέπει να γίνεται συναγωνισμός. Η βιομηχανία είναι δώδεκα μήνες το χρόνο. Θα ‘λεγα ότι ο τουρισμός θα ήταν ένας πολύ καλός συμπληρωματικός τομέας σε μια χώρα που θα ζούσε, όπως π.χ. το Ισραήλ, από την βιομηχανία της και κυρίως την τεχνολογία της.

Οι προτάσεις της ΟΝΕΧ – σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου έχουν ως εξής:

  • Δημιουργία ενός υπερσύγχρονου τεχνολογικού πάρκουτουριστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, με τεχνολογικά και βιομηχανικά εκθέματα, παρουσιάσεις τρισδιάστατες (3D) και παρουσιάσεις εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), που σκοπό θα έχει να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες στο νησί της Σύρου, ώστε να τους ταξιδέψει με μοναδικό τρόπο μέσα στον θαυμαστό κόσμο της υψηλής τεχνολογίας, αλλά και της Συριανής παράδοσης στην ναυπηγική τέχνη.
  • Δημιουργία ενός σύγχρονου συγκροτήματοςστο όποιο θα στεγάζονται τα νέα  κεντρικά γραφεία του Ομίλου για την περιοχή, κέντρο έρευνας και ανάπτυξης νέων και ναυπηγικών-ναυτιλιακών τεχνολογιών, θερμοκοιτίδα για  startups, υποδομές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνεδριακό κέντρο, υποδομές – καταλύματα στέγασης – σύγχρονων πολυτελών χώρων διαμονής προς υποστήριξη των προαναφερόμενων δράσεων, χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων του συγκροτήματος, χώροι γραφείων, καταστήματα υποστήριξης κτλ.
  • Ενδιαφέρον και για την αξιοποίηση των ακινήτων Λαδόπουλου,καθώς κρίνεται ότι αυτή η επενδυτική επέκταση θα εξυπηρετήσει επιπλέον την ανάπτυξη των Αμερικανικών συμφερόντων στη Σύρο.