Αναρωτιόμαστε συχνά πυκνά γιατί η Σύρος, τη στιγμή που τα άλλα νησιά κυριολεκτικά βουλιάζουν από κόσμο, έχει τόσο μικρή τουριστική προσέλευση τη φετινή χρονιά.

Ωστόσο, το γεγονός που έλαβε χώρα το προπερασμένο Σάββατο στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη με την Αστυνομία, κατόπιν καταγγελίας, να οδηγεί στο Τμήμα για επαιτεία πλανόδιους μουσικούς  ίσως θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

«Είχαμε μια καταγγελία για επαιτεία. Ήρθε η Αστυνομία και μας πήγε στο Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν κάμαμε επαιτεία, οπότε λύθηκε και η παρεξήγηση. Έτσι, μπορούμε να συνεχίσουμε να παίζουμε μουσική». Αυτές ήταν οι δηλώσεις στο «Λ» των δύο μουσικών  αμέσως μετά την επιστροφή τους από το Τμήμα, με την παράκληση  – για ευνόητους λόγους – να μην δημοσιοποιηθούν τα πρόσωπά τους.

Τυχαία στο σημείο – κατά τη διάρκεια της παρέμβασης  της Αστυνομίας και της προσαγωγής των μουσικών στο τμήμα  – βρισκόταν ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων Μάρκος Βουτσίνος, ο οποίος με δηλώσεις του στο «Λ» εμφανίζεται εξοργισμένος με την καταγγελτική τακτική πολλών ντόπιων, καθιστώντας σαφές ότι αυτό αποβαίνει τελικά εις βάρος του τουριστικού προϊόντος του νησιού: «Περνούσα τυχαία και είδα κόσμο και επιχειρηματίες από τα γύρω μαγαζιά να στηρίζουν τα παιδιά στην Αστυνομία. Τα οποία τι έκαναν; Αυτό το γεγονός εξηγεί και γιατί δεν έχουμε τουρισμό στο νησί. Βλέπεις δύο παιδιά να παίζουν μουσική  και να ομορφαίνουν τον πεζόδρομο και έρχεται η Αστυνομία να τα πάει μέσα επειδή κάποιος έκανε καταγγελία για επαιτεία. Αυτά μόνο εδώ συμβαίνουν…. Αν δεν αλλάξουμε μυαλά, θα μείνουμε έτσι. Είναι τέλη Ιουλίου και βλέπετε τι τουρισμό έχουμε. Ποτέ δεν θα χουμε, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία».

Διαφορετική η άποψη επιχειρηματία παρακείμενου καταστήματος, ο οποίος θέλει να διατηρήσει τη ανωνυμία του. Αν και πιο μετριοπαθής από κάποιους άλλους συναδέλφους του, εντούτοις κάνει λόγο για όχληση: «Δεν μπορούν να δουλέψουν τα μαγαζιά. Και οι περίοικοι έχουν διαμαρτυρηθεί, και με το δίκιο τους, γιατί υποτίθεται ότι έχουν νοικιάσει ένα σπίτι σ’ ένα χώρο που δεν περνάνε αυτοκίνητα. Ενδεχόμενα κάποιοι από αυτούς να δουλεύουν νύχτα και να θέλουν να κοιμηθούν τη μέρα για να πάνε το βράδυ στη δουλειά τους, Δεν μπορούν λοιπόν να υπάρχουν ορχήστρες 10 η ώρα το πρωί στον πεζόδρομο». Στο ερώτημα δε αν συμμερίζεται την άποψη ότι η εικόνα αυτή συμβάλει στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Σύρου, αντιπροτείνει την πλατεία Μιαούλη ως χώρο τέλεσης τέτοιου είδους δράσεων.

Ερωτηθείς για το συμβάν, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου Βαγγέλης Αλεξανδρίδης τάσσεται κάθετα αντίθετος σε τέτοιου είδους ενέργειες, σημειώνοντας ότι αυτή την άποψη εξέφρασε και στους αστυνομικούς που επισκέφτηκαν τον επιχειρηματία που έκανε την καταγγελία: «Έχει πέσει στην αντίληψή μου ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μουσικοί αυτοί παίζουν μπροστά σε μαγαζιά – από τις 11:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι  με αποτέλεσμα ο καταστηματάρχης να έχει πρόβλημα καθώς δεν μπορεί ούτε να μιλήσει στο τηλέφωνο, ούτε να εξυπηρετήσει τους πελάτες του. Υπάρχει ένα προβληματάκι σ’ αυτό το σημείο, όμως θεωρώ ότι δεν είναι κακό να παίζουν μουσική γιατί προσδίδουν μια ευχάριστη νότα στην πόλη». Αναφορικά με τη μεταφορά των μουσικών αυτών σχημάτων στην πλατεία που προτείνει συνάδελφός του, ο ίδιος εκτιμά ότι δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη: «Κοιτάξτε, τα παιδιά αυτά πάνε εκεί που έχει πέρασμα. Στους εμπορικούς δρόμους θα πέσει το όβολο και θα βγάλουν ένα χαρτζιλίκι. Αν πάνε μες το λάλαρο στην πλατεία που δεν περνάει άνθρωπος, αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Απλά νομίζω ότι θα πρέπει να παίζουν λίγο πιο σιγά τη μουσική τους προκειμένου να μην ενοχλούν ιδιαίτερα, και από την άλλη να υπάρξει μια μεγαλύτερη ανοχή από τους επιχειρηματίες. Εγώ έχω μιλήσει με αρκετούς για το συγκεκριμένο θέμα, κι αν εξαιρέσεις μερικές μπάντες που φωνάζουν και παίζουν δυνατά μουσική, οι περισσότεροι δεν έχουν πρόβλημα».