«Πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 10 επιχειρηματικών σχημάτων η δημοπρασία για το δημοτικό ακίνητο στην περιοχή «Αστέρια»… Η τιμή εκκίνησης ορίσθηκε στα 1000 ευρώ για μηναίο μίσθωμα ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο ώστε η δημοπρασία κατέληξε στο ποσό των 4.850 ευρώ, έναντι του προηγούμενου μισθώματος που ήταν μόλις 800 ευρώ το μήνα. Η μίσθωση έγινε για 12 έτη».

Πολλοί διαβάζοντας αυτή την είδηση, μπορεί να θριαμβολογήσουν. Να το θεωρήσουν μεγάλη επιτυχία. Κάποιοι άλλοι, να το δουν σαν επένδυση. Ίσως η δωδεκαετής ενοικίαση του «φιλέτου» που λέγεται «Αστέρια» και μάλιστα στο αστρονομικό ποσόν των 4.850 ευρώ-αντί του πρότερου φτωχικού 800 ευρώ μισθώματος το μήνα- να ξελασπώνει τον Δήμο από τον εκτροχιασμό του φετινού προϋπολογισμού, κάτι που μπορεί να εκληφθεί και ως προεκλογικό δώρο για τον νυν δήμαρχο.

Και ο επόμενος δήμαρχος, όποιος και αν είναι, θα έχει λαμβάνειν κάθε μήνα ένα παχυλό ποσόν από το «φιλέτο Αστέρια». Πλην όμως, πολύ φοβούμαστε ότι αυτό το ενοίκιο θα μετακυλήσει στις τσέπες των πελατών, που θα πληρώνουν τον καφέ σε δεκαπλάσια τιμή, ενώ αυτό μπορεί να συμπαρασύρει οικονομικά και τα υπόλοιπα καταστήματα και μαγαζιά της περιοχής.

Κατά συνέπεια, προβλέπουμε-χωρίς να παριστάνουμε τις Κασσάνδρες, προς Θεού- ότι τα «Αστέρια», που ήταν η χαρά των λουομένων περιοίκων και κατοίκων της Ερμούπολης αλλά και πολλών ανωσυριανών, οι οποίοι απολάμβαναν τα μπάνια τους στις άνετες ξαπλώστρες των «Αστεριών» με τη  συνοδεία ενός φραπέ, φρέντο, τοστ κλπ., θα σκοτεινιάσουν εντελώς και θα χαθούν από τον μέχρι σήμερα όμορφο ουρανό του νησιού μας. Τουτέστιν, οι Ερμουπολίτες, άνθρωποι μειλίχιοι και ανεκτικοί στο έπακρον, θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι η προβλήτα των καλοκαιρινών τους διακοπών, θα έχει κατακτηθεί χωρίς να ανοίξει μύτη και μεταλλαχθεί, με μοναδικό όπλο το χρώμα του χρήματος. Αυτή είναι σήμερα η μοίρα των χρεοκοπημένων χωρών, λαών και τόπων. Διότι ποιος ξέρει ποιοι θα είναι οι αυριανοί θαμώνες των «Αστεριών»… Θα είναι κάποιοι ντόπιοι εφοπλιστές; Κάποιοι αμερικάνοι που θα έρχονται για διακοπές λόγω Νεωρίου; Κάποιοι κινέζοι; Ρώσοι; Τούρκοι; Ουδείς γνωρίζει. Πάντως το σίγουρο είναι, με μόνον τους υπολογισμούς της απλής λογικής, ότι δεν θα είναι πλέον οι συριανοί συμπολίτες μας.

Το μοντελάκι της Μυκόνου είναι εδώ. Αλλά πίσω απ’ αυτό, υποβόσκει και το μοντελάκι της Σαντορίνης, που, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υποφέρει από τον λεγόμενο «υπερτουρισμό» που θεωρείται η σύγχρονη μάστιγα όλων των μεγάλων τουριστικών προορισμών ανά την υφήλιο-μια επιδημία που σαρώνει τις ντόπιες κοινωνίες των ταλαίπωρων περιοχών, πόλεων και χωριών που φιλοξενούν πολλαπλάσιο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο από τον αριθμό των ντόπιων κατοίκων, με αποτέλεσμα οι τιμές σε όλα τα είδη, να φτάνουν σε αστρονομικά ύψη. Αυτή είναι λοιπόν η σύγχρονη μορφή κατάκτησης, όχι πλέον με όπλα, κανόνια και πυραύλους,  αλλά με το χρήμα και την ακόρεστη βουλιμία των ανθρώπων για ψυχαγωγία, διασκέδαση και αλλαγή παραστάσεων…

Στην Αθήνα, αντίστοιχα, η ειρηνική αυτή εισβολή γίνεται στο κέντρο της πρωτεύουσας από τους κινέζους, στους οποίους οι συμπολίτες μας ιδιοκτήτες ακινήτων πουλάνε σωρηδόν τα σπίτια τους και τα διαμερίσματά τους τα οποία ήδη έχουν εγκαταλείψει πολύ προ κρίσης και τα οποία ενοικίαζαν μέχρι σήμερα σε αλλοδαπούς μετανάστες με το αζημίωτο, έτσι ώστε το κέντρο της Αθήνας, «της γης το δαχτυλίδι», να έχει καταντήσει σήμερα ένας βρωμερός βούρκος, επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Οι κινέζοι, μπορεί να καθαρίσουν την κατάσταση, μετατρέποντας την περιοχή σε airbnb,  πλην όμως θα πρέπει όλοι οι έλληνες να μάθουν κινέζικα, να πουλάνε κινέζικα, να αγοράζουν κινέζικα, να τρώνε κινέζικα και να χαιρετάνε κινέζικα. Αν και οι νέοι κάτοικοι της Άπω Ανατολής, δεν θα έχουν ανάγκη από κανέναν έλληνα να μιλάει στη γλώσσα τους, αφού θα έχουν πλέον κατακτήσει την πόλη. «Carthago delenda est» («Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί»). «Η Αθήνα- η Ελλάδα, η Σύρος- πρέπει να καταστραφεί».

Ζήτω το χρήμα! Ζήτω η ειρήνη! Ζήτω η νέα εποχή!

(Αλλοίμονό μας…)