«Μπορλότο» βάζει η Μόσχα στο Σκοπιανό, χαρακτηρίζοντας άκυρο το δημοψήφισμα που διεξήχθη στα Σκόπια για την αλλαγή του ονόματος της χώρας και την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Παράλληλα, σημειώνει πως τα αποτελέσματα των συζητήσεων ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα θα εξεταστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για βέτο.

Η Ρωσία καταγγέλλει για μία ακόμη φορά τις πιέσεις της Δύσης στους Σκοπιανούς, απειλώντας έμμεσα με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωση του τμήματος πληροφοριών και Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας επισημαίνεται ότι με ποσοστό συμμετοχής 36,8%, το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο, ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το «μακεδονικό» σύνταγμα.

Κατηγορεί επίσης τις χώρες της Δύσης για προφανή προσπάθεια να επισπευστεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παρά την επιθυμία των πολιτών της χώρας, ενώ υπογραμμίζει πως τα αποτελέσματα των συζητήσεων μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός βέτο.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, αναμένεται έτσι με ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα…

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Δημοκρατία της Μακεδονίας διεξήγαγε δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, που προβλέπει αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Το ποσοστό συμμετοχής του 36,8% σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως έγκυρο (η συμμετοχή πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%).

Ξεκάθαρα δείχνει ότι οι “Μακεδόνες” ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβλήθηκαν εξωτερικά στα Σκόπια και την Αθήνα, καθώς κορυφαίοι πολιτικοί χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μετείχαν απευθείας σε αυτή τη μεγάλης έκτασης καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ελεύθερα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της βαλκανικής χώρας.

Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της “Μακεδονίας” δεν ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αμέσως χαιρετίστηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως και από την Ουάσινγκτον. Η επιθυμία να εξασφαλιστεί και να επιταχυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παρά την επιθυμία του λαού της “Μακεδονίας” είναι προφανής.

Η θέση μας επί της αρχής παραμένει ίδια: μία μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να συμφωνηθεί μόνο μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση και μόνο εντός του πλαισίου του νόμου και με ευρεία λαϊκή υποστήριξη. Η συμφωνία των Πρεσπών ξεκάθαρα αποτυγχάνει να εκπληρώσει αυτά τα κριτήρια. Είναι αντιφατική με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της “Μακεδονίας”, κάτι που επανειλημμένα έχει νομίζει ο πρόεδρος της “Μακεδονίας” Γκιόργκι Ιβάνοφ, και από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συζητήσεων ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα θα εξεταστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Πηγή Cnn.gr