Με μελανά χρώματα σκιαγραφείται το 2018 αναφορικά με την κρουαζιέρα στη Σύρο, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στον κλάδο, αλλά και τις αγορές γενικότερα και παραθέτουμε τα τελευταία στοιχεία του Οκτωβρίου για την κίνηση στα Ελληνικά λιμάνια για το 2018.

Έτσι, λοιπόν, επιβεβαιώνονται οι αρχικές προβλέψεις μας τον Μάιο του 2018 (αρχή της season) με τα πρόσφατα στοιχεία του Οκτωβρίου 2018, όπως διαμορφώνονται για το τρέχον έτος μέχρι τέλους περιόδου», επισήμανε ο Θεόδωρος Κόντες και συνέχισε «Η ουσία, βέβαια, παραμένει ότι υπάρχει η αναμενόμενη μείωση, συγκριτικά με το 2017, σε ποσοστό περίπου (μέσος όρος) 2,7 % στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 2,3% στους επιβάτες. Οι περαιτέρω προβλέψεις για το 2019 φαίνεται να είναι πλησίον στο 2018 με ίσως μικρή βελτίωση της τάξεως του 2% περίπου. Οι εταιρείες κρουαζιέρας και operators κρατούν στάση αναμονής μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με πρόβλεψη το 2020 να υπάρξει ικανοποιητική βελτίωση στην εικόνα».

Κατακόρυφη η πτώση στη Σύρο

Κι ενώ ο μέσος όρος της πτώσης της κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια φτάνει το 2,7 % στις αφίξεις και 2,3 % μείωση επιβατών, όπως ανέφερε ο κ. Κόντες, στην περίπτωση της Σύρου τα ποσοστά δυστυχώς εκτοξεύονται προς το χείριστο καθώς η μείωση στην άφιξη κρουαζιερόπλοιων και επιβατών φτάνει το 60%!

Συγκεκριμένα, όπως καταδεικνύει και ο παρακάτω πίνακας, ενώ το 2017 είχαμε 75 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 24.543 επισκέπτες, το 2018 θα καταλήξουμε με 30 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 10.000 περίπου επισκέπτες.

Αναφορικά με τους λόγους που προκάλεσαν αυτή την θεαματική πτώση, το αρμόδιο για την υλοποίηση της πολιτικής πάνω στην κρουαζιέρα, δηλαδή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, έχει κληθεί πολλές φορές να εξηγήσει τους λόγους της μείωσης, κάνοντας μνεία στις αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, στη έλλειψη τουριστικών πακέτων για τους επισκέπτες και τα μειωμένα αντανακλαστικά των ντόπιων καταστηματαρχών και εμπόρων όταν έρχονται οι επισκέπτες της κρουαζιέρας.’

Φυσικά, σχεδόν όλες οι παραπάνω αιτιάσεις έχουν αποδειχτεί ως αβάσιμες και από τον εμπορικό κόσμο της Σύρου που δίνει ολοένα και πιο δυναμικό και μαζικό παρών για να εξυπηρετήσει τα γκρουπ των επισκεπτών, και από τους τουριστικούς πράκτορες που οργανώνουν θεματικές εκδρομές και περιηγήσεις στην Ερμούπολη και σε όλη τη Σύρο, και φυσικά από το γεγονός ότι πολλοί προορισμοί που βρίσκονται πλησίον της Σύρου δεν φαίνεται να έχουν καθόλου πληγεί από τις αναταράξεις στο γεωπολιτικό επίπεδο με την Τουρκία.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκε τη Σύρο για μερικές μόνο ώρες το luxury κρουαζιερόπλοιο “Le Laperouse”, με 150 περίπου VIP επιβάτες από Αμερική, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και μία θεατρική παράσταση στο θέατρο “Απόλλων”, φαινόμενο το οποίο τείνει να εδραιωθεί στην παγκόσμια αγορά της κρουαζιέρας. Με στοιχεία από newmoney.gr.