Ο μαθητής του ΓΕΛ Σύρου  Νάσος  Αγγέλου είναι ένα χαρισματικό παιδί –  με διανοητικό επίπεδο πολύ υψηλό –  το οποίο – απαρέγκλιτα χαράσσει το ίδιο το μέλλον του . Η προσήλωσή του δε στους στόχους του και η αγάπη του στο γνωστικό αντικείμενο που έχει επιλέξει είναι τέτοια ώστε είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα τον οδηγήσουν στην κορυφή.

Την περσινή χρονιά μετείχε στον 24ο Πανελλήνιο  Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής 2019 καταφέρνοντας να περάσει στη δεύτερη φάση του. Αν και δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό, εντούτοις το επίτευγμά του ήταν πολύ σημαντικό δεδομένου ότι πρόκειται για  ένα παιδί το οποίο, στηριζόμενο αποκλειστικά και μόνο στις δικές του δυνάμεις, διαγωνίστηκε σε ένα γνωστικό αντικείμενο το οποίο δεν διδάσκεται στο σχολείο, και  καθημερινά εμπλουτίζει      τις γνώσεις του στο τομέα αυτό με βιβλία τα οποία αγοράζει το ίδιο.

Φέτος συμμετέχει στον 25ο Πανελλήνιο  Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής 2020, τον οποίο διοργανώνει  το Παν/μίο Θεσσαλίας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Η  προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε στις αρχές του περασμένου Γενάρη και ο Νάσος ενημερώθηκε από τους καθηγητές του στις 6-7 του μήνα, σπεύδοντας εμπρόσθεσμα να δηλώσει συμμετοχή, στις 10 του ίδιου μήνα.

Σκοπός του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων και άλλων παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νάσου στο «Λ»  οι συμμετοχές στον φετινό διαγωνισμό είναι  110 από Λύκεια και 118 από Γυμνάσια, όλης της Ελλάδας.

« Οι δηλώσεις στον διαγωνισμό αστρονομίας ήταν περισσότερες από την περσινή χρονιά.  Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός βρίσκεται στην δεύτερη φάση, με την ονομασία «Ίππαρχος» και θα διεξαχθεί στον Βόλο» λέει, υπογραμμίζοντας ότι λόγω της καρναβαλικής περιόδου ο ίδιος και η μητέρα του δυσκολεύτηκε αρκετά στο να βρουν δωμάτιο στο Βόλο για να διαμείνουν κατά το διάστημα διενέργειας του διαγωνισμού.

Οι στόχοι που θέτει, αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς, είναι πολύ υψηλοί: «Βλέπω την Φυσική και την Αστρονομία επαγγελματικά. Όταν τελειώσω το σχολείο θα πάω για σπουδές σε Πανεπιστήμιο στον κλάδο της Φυσικής στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη» τονίζει, κάνοντας σαφές ότι το όνειρό του είναι να πάει στην ΝΑΣΑ.

Προσθέτει δε ότι υπάρχει σχολή αστρονομίας στον Βόλο στην οποία μπορεί κανείς να παρακολουθεί  τα μαθήματα είτε μέσω φυσικής παρουσίας είτε μέσω on line σύνδεσης,  κάθε Σάββατο και  για όλες τις εποχές του χρόνου.

Στο ερώτημα αν θα παραμείνει προσηλωμένος στον στόχο αυτό, χαμογελώντας, απαντά:  «Ναι. Είναι ωραίο να έχεις στόχους  μακρινούς», και συνεχίζει : «Αν περάσω στην  τρίτη φάση του διαγωνισμού είμαι επισήμως νικητής. Αυτή η φάση έχει μεγαλύτερη σημασία γι’ αυτούς που θα πάνε στη Ολυμπιάδα. Δηλαδή οι πρώτοι δέκα που θα περάσουν».

Εύλογα του θέτουμε το ερώτημα  τι εννοεί λέγοντας  είμαι επισήμως νικητής αφού ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και τρίτη φάση: «Στην ουσία, εμείς οι 30 που περάσαμε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού θα ξαναδώσουμε και οι πρώτοι δέκα που θα περάσουν στην δεύτερη φάση θα ‘μαστε οι νικητές. Τώρα, στην τρίτη φάση θα πάνε αυτοί οι δέκα. Αν περάσω, με το καλό, θα πάω σίγουρα στην Ολυμπιάδα που θα γίνει φέτος στην Κολομβία» απαντά .

Η μητέρα του Βέρα Περρή, η οποία από την πρώτη στιγμή στήριξε τις επιλογές του,  δεν κρύβει την υπερηφάνεια που νιώθει για τα επιτεύγματα του γιού της: «Σίγουρα είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη και ικανοποιημένη με τις επιδόσεις του. Όμως περισσότερο ικανοποιημένη είμαι γιατί κάνει αυτό που του αρέσει. Είναι το αντικείμενο που του αρέσει και χαίρομαι να τον βλέπω χαρούμενο» δηλώνει στον «Λ».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο  Νάσος παράλληλα προετοιμάζεται και για τον πανελλήνιο διαγωνισμό Φυσικής που θα λάβει χώρα στις 7 Μαρτίου και έχει δύο φάσεις. Στην πρώτη μπορούν να συμμετέχουν όλες οι τάξεις των Λυκείων, με διαφορετικά θέματα η κάθε μία, και στην δεύτερη μόνο η τρίτη τάξη.