Γενική είναι πλέον η εντύπωση πως ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ μπήκε στο στόχαστρο της Κυβέρνησης εξαιτίας της συμμετοχή του στο συλλαλητήριο για το όνομα των Σκοπίων, διαβάζοντας μάλιστα από του βήματος την αμετακίνητη θέση της Ιεράς Συνόδου, σε μια προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να δείξει στην Εκκλησία «ποιος είναι το αφεντικό», θυσιάζοντας ακόμη και έναν ιεράρχη της με αυτόν τον τρόπο.

Και ενώ την Τετάρτη το βράδυ όλα τα τηλεοπτικά κανάλια πρόβαλαν ως ένα από τα κύρια θέματα της ημέρας την αντιπαράθεση Εκκλησίας και Κυβέρνησης, με αφορμή την επίμαχη τροπολογία η οποία στοχεύει τόσο στην τροποποίηση διατάξεως του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και στην κατάργηση διατάξεων του νόμου 4301/2014 (26 παρ. 1, 50, 51 παρ. 6), που όλες αφορούν στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος του Ναού Ευαγγελιστρίας Τήνου, η ΕΡΤ1 στο κεντρικό βραδινό Δελτίο Ειδήσεων δεν έκανε την παραμικρή μνεία στο γεγονός, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι την τροπολογία την υπογράφουν 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Ξυδάκης, Α. Συρίγος, Ν. Συρμαλένιος, Ν. Μανιός και Θ. Μεγαλοοικονόμου), ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης, αλλά και δύο βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων (Ζουράρις – Παπαχριστόπουλος) και αυτή έγινε αιτία να σταλεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επιστολή, σε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γιαβρόγλου, την οποία έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει.

Στη Σύρο η δημοσιοποίηση της προσπάθειας αυτής από πλευράς Κυβέρνησης έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επικοινώνησαν με την εφημερίδα για να ενημερωθούν πληρέστερα, αλλά και για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον Μητροπολίτη Σύρου. Εξέφρασαν μάλιστα τη βεβαιότητα πως η Κυβέρνηση, εμφανώς  ενοχλημένη από την επιτυχία του συλλαλητήριο της Αθήνας και την παρουσία σ` αυτό της Εκκλησίας, όπου ο αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Σύρου ανέγνωσε το μήνυμα της Συνόδου, τον  έβαλε στο στόχαστρό της και γι’ αυτό  έσπευσε να ανταποδώσει στον Αρχιεπίσκοπο και τον ίδιο τα «οφειλόμενα»!

Δεν έλειψαν και οι επιμέρους εκτιμήσεις πως με «δεκανίκι» τους βουλευτές του «Ποταμιού» και με Πύρρειο νίκη μιας ψήφου, η Κυβέρνηση, έχοντας απέναντί της όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και τους ΑΝΕΛ, καθαιρούν ουσιαστικά τη νομίμως εκλεγείσα το Δεκέμβριο του 2017 Διοικούσα Επιτροπή του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, και παράλληλα αλλοιώνουν αυθαίρετα τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος στερώντας από τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’ , πρόεδρο του Ιδρύματος, το δικαίωμα ψήφου και την παρουσία του κατά τη Συνεδρίαση της εκλογής αντιπροέδρου και γενικού γραμματέα.

Όπως άλλωστε γίνεται φανερό, από τη θέση που παίρνουν δημοσιογράφοι και σχολιαστές σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας, είναι γεγονός πλέον η ρήξη Εκκλησίας και Κράτους με αφορμή που δόθηκε από το Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας, το οποίο πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει υποστεί αλλοιώσεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο διοικήσεώς του από κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.

Επίσης, είναι εμφανές -παρά την όποια επιχειρούμενη συγκάλυψη- ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Δήμος Τήνου, συνεπικουρούμενος από τους τρεις βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αναλώθηκαν σε ρητορισμούς από την έδρα της Βουλής, σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι με την προταθείσα τροπολογία υποστηρίζονται τα δίκαια του Ιδρύματος, ενώ διατείνονται πως ιδεολογικώς (τουλάχιστον) τάσσονται υπέρμαχοι του διαχωρισμού μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας.

«Οι αγκαλιές και τα φιλιά Αρχιεπισκόπου-Τσίπρα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών αποδείχτηκε τελικά ότι υπέκρυπταν ιδιοτέλεια και όχι ειλικρινή αισθήματα αγάπης και σεβασμού», τονίστηκε από τοπικό παράγοντα, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως τελικά ο χρόνος θα είναι εκείνος που θα δείξει τι πραγματικά συμβαίνει και μέχρι πού θα φτάσει η πρόδηλη αυτή διάσταση, με τις «….δασκαλίστικες συμβουλές του…  Καθηγητή – Υπουργού Παιδείας».