Και η περιπέτεια μιας ζωής αρχίζει. Μόλις στα 24 μου χρόνια ξεκίνησαν έντονοι πόνοι στην περιοχή της μέσης. Ακολουθήθηκαν διαφορετικές φαρμακευτικές αγωγές με βάση τα αντιφλεγμονώδη. Έτσι χάπια εναλλάσονταν, σε συνδιασμό με την εναλλαγή των ιατρών- ορθοπεδικών. Κανείς όμως δεν μπορούσε να εντοπίσει τι προκαλούσε όλο αυτό που ζούσα. Όλο αυτό διήρκησε 11 ολόκληρα χρόνια με εξάρσεις και υφέσεις και πλέον τους πόνους να εντοπίζονται σ ολόκληρη την σπονδυλική στήλη και την μέση.

Ένα πρωινό ξυπνάω με αφόρητους πόνους στο μάτι και απευθύνομαι αμέσως σε οφθαλμίατρο. Υπήρχε φλεγμονή στο μάτι μου και η διάγνωση ήταν: ιρίτις και σύσταση να επισκεφτώ ρευματολόγο. Μα οι ρευματολόγοι δεν είναι ειδικότητα για άτομα τρίτης ηλικίας?

Επιτέλους ο κύκλος σοβαρής διευρεύνησης των συμπτωμάτων μου ξεκίνησε. Μετά από μια σειρά αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων η διάγνωση ήρθε. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτις. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, καθώς υπήρχε το άγχος του αγνώστου, αλλά και η ανακούφιση της τελικής διάγνωσης.

Από τότε έχουν περάσει 21 χρόνια ακολουθώντας διάφορες φαρμακευτικές αγωγές, όμως έμαθα να βαδίζω σ αυτό τον επίπονο δρόμο- και κάποιες φορές κουτσαίνοντας… Μόνιμοι συνοδοιπόροι σ αυτή την περιπέτεια είναι οι γιατροί και η οικογένεια μου.

Το συμπέρασμα μου μετά από τόσα χρόνια πάλης με το νόσημα αυτό, είναι πως πρέπει να απευθυνόμαστε άμεσα σε ρευματολόγο, μόλις δούμε τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα. Η έγκαιρη διάγνωση παίζει μεγάλο ρόλο στην ομαλή εξέλιξη της πάθησης.

 

Σύλλογος Ρευματοπαθών και Φίλων Κυκλάδων «Ίασις»

Τηλ. Επικοινωνίας: 6937124396, 6982960866

Email: rheumygroup.cyclades@gmail.com

Facebook group:  Σύλλογος Ρευματοπαθών και Φίλων Κυκλάδων «Ίασις»