Το Πανεπιστήμιο οφείλει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και με την απαρέγκλιτη ενιαία υποδομή του να παρέχει υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σύρου που ανέδειξαν -σε έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη- τη δυναμικότητα της επόμενης γενιάς Ελλήνων σχεδιαστών, παράλληλα με τη «νίκη» της Σύρου η οποία μετά από μεγάλο αγώνα (ήταν η τρίτη φορά) κέρδισε την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής που διεκδικούσε και η Σάμος, είναι δυο γεγονότα που αναδεικνύουν την μέγιστη ανάγκη ολοκληρωμένης και μόνιμης κτιριακής υποδομής του Πανεπιστημίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.


ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΜΗ Η ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ και που πελαγοδρομεί από τον Σεπτέμβριο του 2000 όταν ιδρύθηκε στη Σύρο το Πανεπιστημιακό Τμήμα στο πλαίσιο της πολιτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου για επέκταση σε κάθε σημαντικό χώρο του Αρχιπελάγους.

ΉΤΑΝ ΤΟΤΕ Η ΑΡΧΗ. Και όπως κάθε αρχή συνοδεύτηκε με τις πιο άριστες προθέσεις. Παραχωρήθηκε για στέγαση από τον Δήμο Ερμούπολης το κτίριο του ιστορικού 1ου Γυμνάσιου το οποίο ήταν ό,τι καλύτερο διέθετε η πόλη του Ερμή με την προοπτική ότι στο στρατόπεδο θα λειτουργούσε πανεπιστημιούπολη και θα κατασκευαζόταν παράλληλα στάδιο ολυμπιακών προδιαγραφών, οπότε τα οικονομικά οφέλη για τη Σύρο θα ήταν σημαντικά.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι γιατί η πιεστική ανάγκη εξεύρεσης χώρων στέγασης της Πανεπιστημιακής Σχολής αύξαναν, με αποτέλεσμα αποσπασματικά να δίνονται διάφοροι χώροι και το Τμήμα να κατακερματίζεται. Γεγονός που επέτεινε τον προσανατολισμό δημιουργίας ολοκληρωμένης υποδομής του Πανεπιστημίου. Αυτή ήταν η προοπτική στέγασής του.

ΏΣΠΟΥ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑΞΕ ΑΡΔΗΝ αυτή την γραμμή πλεύσης και στο πλαίσιο της απόλυτα δογματικής πολιτικής ανάπτυξης του νησιού μόνο με τον Τουρισμό δήλωνε δια στόματος δημάρχου, ότι το στρατόπεδο, η Μαρίνα και το Νεώριο – μέσω υψηλά ιστάμενων- θα δοθούν ως πακέτο σε αλλοδαπό επενδυτή που θα εξασφαλίσει 700 θέσεις εργασίας με τις ξενοδοχειακές του μονάδες, και θα αποφασίσει για τη χρήση τους.

ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΠΟΙΕΙΤΟ μετά βδελυγμίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης, ενώ στο μεταξύ οι φήμες περί κλεισίματος του Πανεπιστημιακού Τμήματος και μεταφοράς του σε άλλο τόπο οργίαζαν.

ΔΙΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΑ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γκρίτζαλη ότι η Σύρος πρέπει να επιδιώξει να μη μειωθεί η ένταση στήριξης του Πανεπιστημίου καθώς επίσης ότι «φόβος δεν είναι να κλείσει το Τμήμα της Σύρου αλλά να μη μείνει μαραζωμένο». Είχε πλέον καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν υπάρχει πρόθεση στήριξης του Πανεπιστημίου στη Σύρο από το δήμο.

ΏΣΠΟΥ ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι η έδρα του Πολυτεχνικής Σχολής «πάει Σάμο».

ΉΤΑΝ ΤΟΤΕ ΠΟΥ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ με την κινητοποίηση των βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Συρίγου και Νίκου Συρμαλένιου και φορέων με ψηφίσματα (Δικηγορικός σύλλογος, Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών, εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου και του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Ερμούπολης, εκπροσώπων του συνόλου των Δημοτικών Παρατάξεων, της Φοιτητικής κοινότητας αλλά και του προέδρου του Συλλόγου «Ερμής» Αντώνη Φρέρη που επιτέθηκε στη δημοτική αρχή μέσα από συνέντευξη καταπέλτη στο «Λ» τονίζοντας ότι «έχει αποτύχει σε όλα και χρειάζεται αλλαγή το πολιτικό σκηνικό για ν’ αλλάξει η μοίρα της Σύρου», έγιναν τσουνάμι που παρέσυρε στο πέρασμά του οποιασδήποτε μορφής άλλη άποψη.

ΆΠΑΝΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΝ όχι μόνο να παραμείνει το Πανεπιστημιακό Τμήμα, όχι μόνο η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής να είναι στη Σύρο, αλλά να επιταθεί η διεκδίκηση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο νησί και βεβαίως η συνολική στέγασή του να γίνει σε χώρο που θα διατεθεί στο Στρατόπεδο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΑΝΑΚΡΟΥΣΕΙ, για μια ακόμη φορά, πρύμναν και να δηλώνει ότι ο Δήμος θα παραχωρήσει δυο κτίρια άμεσα και μακροπρόθεσμα το κτήριο του Συγκροτήματος Κορνηλάκη, ενώ για πρώτη φορά αναφέρθηκε και σε μέρος του Στρατοπέδου, (25 στρέμματα), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως υπαίθριος χώρος έκθεσης βιομηχανικού σχεδιασμού, σε συνάρτηση με συνεδριακό χώρο, χωρίς όμως να προβλέπει χώρο για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου. Άραγε έχει τόση έλλειψη αντίληψης αξίας του τόπου που άρχει ή υπάρχει δέσμευση για αλλότρια και δεν μπορεί να κάνει πίσω;


ΓΙΑΤΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ του Πανεπιστημίου στη Σύρο;

ΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ότι, όπου υπάρχει Πανεπιστήμιο είναι Ευλογία Θεού.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ σαφή παραδείγματα τόπων όπως η Θράκη με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούν 27.000 φοιτητές, η Θεσσαλία 10.000 φοιτητές ή η Κρήτη 18.000 φοιτητές τα οποία οι δημοτικές αρχές σε κοινή γραμμή με τους φορείς προσέχουν σαν τα μάτια τους. Γιατί έχουν κατανοήσει ότι η πρόοδος ενός τόπου είναι συνυφασμένη με τα γράμματα.

ΣΤΗΝ Σύρο, με το θαύμα της Ερμούπολης, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η σχέση των κατοίκων με τα γράμματα και τον πολιτισμό δεν είναι ούτε επιφανειακή, ούτε περιστασιακή, ούτε και πρόσφατη, αλλά δουλεμένη, σμιλεμένη και τελικά κερδισμένη στο πέρασμα του χρόνου.

ΠΡΟΣΦΑΤΗ επίσκεψή μου στη Ξάνθη επιβεβαίωσε τις πεποιθήσεις μου περί αξίας του Πανεπιστημίου αφού σε συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν 12 ομιλητές, οι 10 ήταν πανεπιστημιακοί οι οποίοι προσέδωσαν σημαντικό επιστημονικό κύρος στην ανάπτυξη των θεμάτων. 15.000 φοιτητές αυτή τη στιγμή στην Ξάνθη με πέντε τμήματα, γεμίζουν καφετερίες και δεν πέφτει καρφίτσα, ενοικιάζουν χώρους, πηγαίνουν σε ταβέρνες, αγοράζουν από καταστήματα, συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και εν ολίγοις κρατούν στα χέρια τους την πρόοδο του τόπου με τη στήριξη των Αρχών προσφέροντας σε όλους τους τομείς καθώς κατάφεραν το Πανεπιστήμιό τους να ανέβει στην παγκόσμια κατάταξη και να είναι 9ο στην Ελλάδα.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ανακάλυψε έπειτα από έρευνα για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού μια συσκευή με την οποία θα μπορεί κάποιος να ανακαλύψει την αντιοξειδωτική ικανότητα υγρών, όπως ο καφές, οι χυμοί, η μπίρα και το κρασί. Αυτά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων του οργανισμού μας από τις ελεύθερες ρίζες και την έκθεσή του σε σοβαρές ασθένειες. Η επιστημονική αυτή ομάδα συνεργάστηκε με επιχειρήσεις και το μηχάνημα προωθείται σε μεγάλα ξενοδοχεία ως παροχή υπηρεσιών στους πελάτες τους. Τα οφέλη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι 50.000 ευρώ το χρόνο για δικαιώματα χρήσης.

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ κάτω από αντίξοες συνθήκες έχει δώσει δείγματα γραφής με φοιτητές του να γίνονται «ανάρπαστοι» στο εξωτερικό αυξάνοντας τη φήμη και το κύρος του ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον.

ΑΣ ΜΗΝ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΟΥΜΕ λοιπόν αγνοώντας ότι το μέλλον μας σε αυτόν τον τόπο είναι αβέβαιο και δεν μπορεί παρά να στηριχτεί στον τουρισμό και μόνο. Δεν είμαστε ούτε Μύκονος, ούτε Πάρος, ούτε Σαντορίνη, ούτε Φολέγανδρος.

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και να μεταβληθεί ο ακαδημαϊκός πόρος σε οικονομικό πόρο ανάπτυξης της κοινωνίας. Δεν είναι θεωρία. Έχει αποδειχθεί.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την κοινωνία αποκλειστικά του ωφελιμισμού. Ας κάνουμε και κάτι για τη ψυχή και το πνεύμα μας παράλληλα με την οικονομία.

ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ως συνεκτική μας δύναμη θα πρέπει να πορευτούμε.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ μας, παρεπόμενο του πολιτισμού μας, πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.