Μόλις πριν από  μερικές ημέρες γιορτάσαμε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με τον κόσμο να δηλώνει μαζική παρουσία στις εκδηλώσεις που  έλαβαν χώρα στο νησί μας. Αυτό αποτελεί μια ενθαρρυντική ένδειξη ότι οι Έλληνες δεν λησμονούν την Ιστορία τους και σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιβάλλουν θα ξαναενωθούν σε μια γροθιά προκειμένου  να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Χώρας τους και τα ιερά και όσια των προγόνων τους.

Η επισήμανση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα  Καραμανλή στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη, την παραμονή της Εθνικής Επετείου,  δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Έκανε σαφές ότι στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία: «Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων». Σημείωσε δε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ειδικότερα για την Ελλάδα,  μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα  με άγνωστες σήμερα προεκτάσεις συνδέοντάς το με το δημογραφικό.

Η ομιλία του κ. Καραμανλή ήταν γεμάτη από ιστορικές αναφορές, στο κλίμα των ημερών και με έμφαση στην ισχυρή αίσθηση καθήκοντος για την πατρίδα: «Περάσαμε σε χρόνια αβεβαιότητας η οποία  επιτείνεται από τη συμπεριφορά και τις αντιφάσεις των ΗΠΑ», είπε και έκανε λόγο για διστακτικότητα της ΕΕ να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί και μάλιστα μίλησε με σκληρή γλώσσα γι’ αυτό φέρνοντας ως παράδειγμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό: «Η απρόβλεπτη αυτή συμπεριφορά των ΗΠΑ αποτυπώνεται σε μείζονα θέματα: από τη λεγόμενη Αραβική ‘Ανοιξη και τις αντιφάσεις της υπερδύναμης στο ζήτημα της Συρίας έως την ανακόλουθη συμπεριφορά της έναντι της Τουρκίας. Ανταγωνισμοί, περιφερειακές συγκρούσεις, εμπορικοί πόλεμοι και συχνές μεταβολές δυνάμεων, συμπεριφορών και ευθυγραμμίσεων καθιστούν τη διεθνή σκηνή πολύ πιο ασταθή από οποιαδήποτε άλλη φάση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ενάργεια στην ευρύτερη γειτονιά μας, τον χώρο δηλαδή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής», είπε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση αυτή του πρώην Πρωθυπουργού αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν ανασύρει κανείς από την μνήμη του  τα λεχθέντα της τότε προέδρου της Βουλής, Άννας Ψαρούδα Μπενάκη  (επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή) κατά την διάρκεια συνάντησής της στις 8 Φεβρουαρίου 2005 με τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Σε ανύποπτο τότε χρόνο είχε πει: «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση, ενδεχομένως, και της συνταγματικής συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως, η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης».

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόλις μερικά χρόνια μετά  άλλαξε πλήρως η εικόνα του κόσμου, της οικονομίας και της άσκησης πολιτικής, όπως τα ξέραμε,  για να κατανοήσει τη σοβαρότητα των δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού αναφορικά με τα όσα μας περιμένουν το προσεχές διάστημα ή χρόνια.