Αν στεναχωρηθούμε, ok στεναχωρηθήκαμε. Και τι να κάνουμε δηλαδή είναι και η στεναχώρια μέσα στο πρόγραμμα της ζωής. Ακόμα και η στήλη δεν μπορεί να μιλά μόνο για ονειρεμένα ταξίδια… Αναφέρομαι και πάλι στην τελευταία συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής, και στον χαμό για τα τουριστικά φυλλάδια. Είπα να μην μείνω μόνο στην ανάγνωση του φύλλου της εφημερίδας μας, είπα να δω και το video. Μεταξύ μας, και μη βγει παραέξω παρακαλώ, τι το θελα βραδιάτικα; Το είδα, και δεν θυμόμουνα που είχα τις δραμαμίνες μου, τα χάπια μου. Έ τι μόνο εσείς;

της Φλώρας Μπαρμπέτα

Στις μέρες που ζούμε, με την τεχνολογία ένα σκαλοπάτι κάτω από τον Θεό, στην επικοινωνία η εικόνα και ο ήχος κερδίζουν στη μάχη με τα υπόλοιπα μέσα μετάδοσης του μηνύματος. Καλλιεργείται η ταχύτητα και η αμεσότητα. Από το video που παρακολούθησα, το οποίο ανήρτησε ο Logotypos.gr στο διαδίκτυο, καταγράφω αρχικά την  προσπάθεια να στηριχτεί η  επιχειρηματικότητα στον τόπο μας, προκειμένου να μείνουν τα χρήματα εδώ. Σωστό, δίκαιο, ηθικό, αλλά πολύ φοβούμαι άπιαστο. Και γιατί το γράφω αυτό, διότι στην εποχή της απογειωμένης τεχνολογίας και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, δικαίωμα προσφοράς (π.χ. για την εκτύπωση των φυλλαδίων) έχει και ένα τυπογραφείο από το … Μπουρουντί. Υπό τον όρο ότι το παιχνίδι είναι fair και έχει δημοσιοποιηθεί κάποιος διαγωνισμός.

Το επόμενο που παρατήρησα ήρθε λίγο σαν μπουνιά στο στομάχι. Και δεν μιλώ μόνο ως απλή πολίτης αυτού του νησιού, αλλά και από τη θέση της ερευνήτριας. Η εικόνα που είδα στο video με προβλημάτισε και με αποθάρρυνε! Κρατώ στα χέρια μου δημοσίευμα σε επιστημονική σελίδα, που αναφέρεται στις αρμοδιότητες της Τουριστικής Επιτροπής της Βαρκελώνης, βρήκα το αντίστοιχο Ελληνικό. Οι αρμοδιότητες δεν διαφέρουν και πολύ. Παρατηρώ διαφορά στους συμμετέχοντες, και στην ικανότητά τους να διαχειρίζονται το αντικείμενο που τους έχει ανατεθεί.  Για παράδειγμα η δική μας επιτροπή, η οποία είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, δεν διαθέτει ακαδημαϊκούς ή εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και επαγγελματίες σχετικά με το θέμα. Σας ενημερώνω για να σας προλάβω, ότι υπάρχει ικανός αριθμός τέτοιων ατόμων στον τόπο μας. Απλά ακολουθείται μια στρατηγική που θέτει την επιστήμη και τη γνώση σε δεύτερη μοίρα. Επίσης διαθέτουμε μια επιτροπή με ελάχιστα μέλη, εφόσον οι άνθρωποι αγανακτούν και αποχωρούν. Μια επιτροπή που με το ζόρι ανέχεται τους πολίτες μέσω των οποίων εκπορεύεται η δύναμή της. Μια επιτροπή που εκνευρίζεται και  οχλαγωγεί, λησμονώντας τους αστικούς κανόνες της ευγένειας και του σεβασμού. Κύριοι, ο τουρισμός στηρίζεται στην ΕΥΓΕΝΕΙΑ και στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ, είτε σας αρέσει, είτε όχι. Είτε το αντέχετε, είτε όχι. Ο πρόεδρος της επιτροπής οφείλει να είναι καταρτισμένος, ήρεμος, ευγενής και αποφασιστικός, να φέρει το προφίλ του ηγέτη.  Επίσης οφείλει να παροτρύνει τα μέλη και τους πολίτες προκειμένου να συνδράμουν στον στρατηγικό σχεδιασμό της τουριστικής  πολιτικής και προώθησης του τόπου.

Δεν είμαι ρομαντική, παρατηρώ τη θεματολογία υπό το πρίσμα του ορθολογισμού. Κατανοώ πλήρως ότι στη χώρα μας και στο νησί μας υπάρχει απόσταση από τη θεωρία στην πράξη. Έτσι είναι η ζωή στην Ελλάδα, απλά πάντα υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης και εξέλιξης.  Ένα από τα πλεονεκτήματα των Ισπανών, ήταν και παραμένει ο διάλογος, δείγμα πολιτισμού. Κοιτάξτε κυρίες και κύριοι, η Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που παρέχει σε όλους την δυνατότητα να κυβερνήσουν. Όχι και την ικανότητα!

(Συνεχίζεται).