Συνέντευξη του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β΄ φιλοξενείται σήμερα στο «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής», με κυρίαρχη την ερώτηση της συμμετοχής της Εκκλησίας στη διαδήλωση για την ονομασία των Σκοπίων, αλλά και ερωτήσεις που έφτασαν μέχρι τις σχέσεις Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στην έδρα της Μητρόπολης, τη Σύρο.

Η δημοσιογράφος Μαρίνα Ζιώζιου επέλεξε ως πρώτη ερώτηση την εκπροσώπηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου από τον  Μητροπολίτη Σύρου, σε ένα συλλαλητήριο το οποίο διακρίθηκε από πολιτικά χαρακτηριστικά, ερώτηση στην οποία ο κ. Δωρόθεος Β΄ απάντησε πως μετά την διακριτική αναμονή της Εκκλησίας και την πρόσκληση την οποία έλαβε από τους διοργανωτές, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι το συλλαλητήριο θα ήταν πέρα και έξω από πολιτικούς χρωματισμούς, αποφασίστηκε η συμμετοχή, ώστε και η Εκκλησία να στείλει το δικό της μήνυμα, με  σαφή και αμετακίνητη τη θέση της στην ονοματοδοσία του Κράτους των Σκοπίων και μόνο αυτό.

Εκφράζοντας και την προσωπική του άποψη δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με τους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, κάνοντας σαφές πως η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το θέμα αυτό ήταν ομόφωνη.

Δεν έλειψε και η ερώτηση για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, για τον οποίο ο κ. Δωρόθεος εξέφρασε και πάλι τα καλύτερα, αναγνωρίζοντας πως ήταν εκείνος ο οποίος στήριξε την εκλογή του και εκείνος ο οποίος τον χειροτόνησε μητροπολίτη Σύρου, προσθέτοντας πως έφυγε από αυτή τη ζωή αδικημένος από πολλούς και για πολλά.

Για τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών τόνισε ότι με τον δωρικό του τρόπο, αλλά και τον ήρεμο και πράο χαρακτήρα του, οδηγεί με ασφάλεια το σκάφος της Εκκλησίας χωρίς απώλειες, αν και αντιμετώπισε πολλές τρικυμίες.

Έκρινε θετικό το γεγονός ότι ο κ. Ιερώνυμος «έχει άριστη επικοινωνία» τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρώντας σημαντικό να υπάρχουν συζητήσεις και να αξιοποιούνται οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν στον τόπο.

Στην ερώτηση ποια είναι η γνώμη του για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, απάντησε πως «…η Εκκλησία είναι η πιο αγαπημένη θυγατέρα της Πολιτείας, που δεν θέλει για πολλούς λόγους να την αποχωρισθεί».

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση σχετικά με τη συμβίωση των δύο θρησκευτικών δογμάτων, Ορθόδοξου και Καθολικού, στη Μητρόπολη του, απάντησε ότι είναι υποδειγματικά αρμονική, αλλά παράλληλα έκανε σαφές ότι «σε θέματα πίστης είμαστε αμετακίνητοι», προσθέτοντας ότι αυτό το τονίζει γιατί κάποιοι παρεξηγούν αυτή την αρμονική συμβίωση «…και νομίζουν ότι έχουμε παραχαράξει την πίστη μας. Όλα αυτά κινούνται στον χώρο του μύθου, του φανταστικού».