Αποκαλυπτήρια γλυπτού animasyros – 10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΙΜΑSYROS

Δημιουργικότητα, φαντασία δίχως όρους και όρια, απόλυτη ελευθερία στην έκφραση, αυτό ήταν και είναι η τέχνη του animation, δηλαδή των κινούμενων σχεδίων, μια τέχνη- πρόγονος του ίδιου του σινεμά, που μας ήταν γνωστή από τα παιδικά μας χρόνια με το Μίκυ Μάους αλλά που σήμερα έχει διευρυνθεί και εξελιχθεί σε πεδία μεγάλων καλλιτεχνικών αξιώσεων αγγίζοντας όλες τις ηλικίες.

Δέκα χρόνια κλείνει φέτος η γιορτή που ξεκίνησε πιλοτικά πριν από 10 χρόνια από μια παρέα νέων στη Σύρο, ονομάστηκε Animasyros και εξελίχθηκε σε Φεστιβάλ διεθνούς βεληνεκούς. Είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στο είδος του στην Ελλάδα κι από τα 20 μεγαλύτερα διεθνώς. Περιλαμβάνει προβολές ταινιών, εκτενή αφιερώματα σε διεθνείς δημιουργούς κινουμένων σχεδίων, εργαστήρια και ταινίες για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, διαγωνιστικό τμήμα, οπτικοακουστικό εργαστήριο για τη διαδικασία κατασκευής ταινιών animation και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Η πορεία τουAnimasyros, από το 2008, ξεδιπλώνεται χαρούμενα στην επετειακή έκθεση «Aviewtoathrill-10 χρόνια ελπίδα», που άνοιξε τις πύλες της στις 30 Σεπτέμβρη στην Έπαυλη Τσιροπινά.

Μπαίνοντας στο χώρο, μας υποδέχεται μια κυρία από χαρτί, φτιαγμένη με το μασκότ του φεστιβάλ, τη φατσούλα του animasyros. Πάγκοι με μπλουζάκια, αναμνηστικά μικροαντικείμενα, κάρτες, προγράμματα, φυλλάδια, φωτογραφίες από τις ετοιμασίες του Φεστιβάλ και άλλα πολλά, συγκεντρώνουν το βλέμμα του επισκέπτη σε ένα πανόραμα χρωμάτων και σχεδίων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν παρόντες όλοι οι πρωταγωνιστές του Φεστιβάλ με πρώτο τον πρόεδρό του Βασίλη Καραμητσάνη ο οποίος παρουσίασε τους υπόλοιπους συντελεστές στην ακάματη προσπάθεια των οποίων οφείλεται η εξαιρετική αυτή έκθεση. Την συριανή σκηνογράφο, σχεδιάστρια και αρχιτεκτόνισσα Πηνελόπη Ασλάνογου, η οποία μετέτρεψε το αρχειακό υλικό σε υπέροχες κατασκευές, μεταξύ των οποίων η μεγάλη χάρτινη κυρία, και την δημοσιογράφο Διονυσία Κωστή που εθελοντικά συγκέντρωσε και κατέγραψε όλο το αρχειακό υλικό των δέκα χρόνων του Aniasyros.

Παρόντες ο αντιδήμαρχος του δήμου Σύρου-Ερμούπολης Αλέξης Αθανασίου ο οποίος χαιρέτισε και ευχαρίστησε τους συντελεστές του Φεστιβάλ, και ο Δημήτρης Νταλαχάνης, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ποσειδωνίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ποσειδών», τα μέλη του οποίου βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις στη διοργάνωση της έκθεσης. Στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «φέτος έχουμε εδώ μια εξαιρετική έκθεση η οποία δείχνει εικόνες, βιώματα, προσπάθειες, όλο αυτό που εσείς έχετε κάνει έτσι ώστε να μας κάνετε συνέχεια να νιώθουμε ακόμα πιο παιδιά από ότι είμαστε».

Η Χριστιάνα Πάπιτση, περιφερειακή σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τόνισε ότι «για πρώτη φορά ήρθα πιο κοντά στο ΑnimaSyros και παρακολούθησα από πιο κοντά όλη αυτή τη διαδικασία. Στόχος μου είναι και πιστεύω κι δικός σας να απλωθούμε στις Κυκλάδες και το AnimaSyrosνα το γνωρίσουν και τα υπόλοιπα νησιά.Έχω διαπιστώσει ότι γίνεται μια πολύ σπουδαία δουλειά και θεωρώ ότι αυτό το φεστιβάλ μπορεί να αποτελέσει ένα μοχλό πολιτιστικής ανάπτυξης και πολιτιστικού τουρισμού στις Κυκλάδες».

Στη συνέχεια ακολούθησαν προβολές ταινιών animationστον κήπο της Έπαυλης Τσιροπινά.

Οι προβολές του Φεστιβάλ γίνονται όπως κάθε χρόνο στο Θέατρο «Απόλλων» μέχρι την 1η Οκτωβρίου με ταινίες για παιδιά, αφιέρωμα στα ΑΜΕΑ, φοιτητικό διαγωνιστικό τμήμα, διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, ταινίες από τον ευρωπαϊκό χώρο με τίτλο «βλέμμα στο Λουξεμβούργο», διεθνές πανόραμα ταινιών κινουμένων σχεδίων κ.α.

Η επετειακή έκθεση στην Έπαυλη Τσιροπινά θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Οκτωβρίου (11πμ.-2μμ. και 6μμ.-9μμ.).

Χθες βράδυ, Σάββατο 31 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια γλυπτού του animaspyros στην Πλατεία Θεάτρου στην Ερμούπολη της Σύρου…

Αποκαλυπτήρια προτομής animaspyros στην Πλατεία Θεάτρου στην Ερμούπολη της Σύρου…Ένα υπέροχο γλυπτό για μια υπέροχη μασκότ τον Animaspyro που συνοδεύει το Animasyros International Animation Festival + Agora σε όλη την πορεία του!Αν υπάρχει ένα πρόσωπο συνυφασμένο με τα 10 χρόνια του Animasyros, αυτό δεν είναι άλλο από τον Ανιμασπύρο. Η χαρακτηριστική μασκότ του Φεστιβάλ σχεδιάστηκε το 2008 από τον Πέτρο Χριστούλια (character design) και αναπτύχθηκε σε τρισδιάστατη φιγούρα από τον Κωνσταντίνο Πέτρου (character developer). Ονομάστηκε «Ανιμασπύρος» από τη σύνθεση των λέξεων «animation» και «Σπύρος».Κάπου μεταξύ κυκλαδικού ειδωλίου και Woody Allen, o Ανιμασπύρος μας αποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην Ερμούπολη το 2008 και από τότε δεν μας εγκατέλειψε ποτέ. Το 2017 επιστρέφει για τα 10 χρόνια του Φεστιβάλ που τον αγάπησε, αυτή τη φορά ως γλυπτό, φιλοτεχνημένο από τους γλύπτες Γιώργο Κοντονικολάου, Χρήστο Μπληγιάννο και Ηλία Σιψά από το Β’ Eργαστήριο Γλυπτικής του Καθ. Γιώργου Λάππα, με επιμέλεια της Καθ. Αφροδίτης Λίτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Geplaatst door Logotypos.gr op zaterdag 30 september 2017

Ένα υπέροχο γλυπτό για μια υπέροχη μασκότ τον Animaspyro που συνοδεύει το Animasyros International Animation Festival + Agora σε όλη την πορεία του!

Αν υπάρχει ένα πρόσωπο συνυφασμένο με τα 10 χρόνια του Animasyros, αυτό δεν είναι άλλο από τον Ανιμασπύρο. Η χαρακτηριστική μασκότ του Φεστιβάλ σχεδιάστηκε το 2008 από τον Πέτρο Χριστούλια (character design) και αναπτύχθηκε σε τρισδιάστατη φιγούρα από τον Κωνσταντίνο Πέτρου (character developer). Ονομάστηκε «Ανιμασπύρος» από τη σύνθεση των λέξεων «animation» και «Σπύρος».

Κάπου μεταξύ κυκλαδικού ειδωλίου και Woody Allen, o Ανιμασπύρος μας αποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην Ερμούπολη το 2008 και από τότε δεν μας εγκατέλειψε ποτέ. Το 2017 επιστρέφει για τα 10 χρόνια του Φεστιβάλ που τον αγάπησε, αυτή τη φορά ως γλυπτό, φιλοτεχνημένο από τους γλύπτες Γιώργο Κοντονικολάου, Χρήστο Μπληγιάννο και Ηλία Σιψά από το Β’ Eργαστήριο Γλυπτικής του Καθ. Γιώργου Λάππα, με επιμέλεια της Καθ. Αφροδίτης Λίτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Να σημειωθεί τέλος ότι η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της ηθοποιού Κυβέλης Θεοχάρη.