ΠΟΙΑ ήταν δικαιολογία του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Δούναβη για την αποχώρηση της παράταξής του από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα περιβόητα βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης;

ΟΤΙ τον διέκοπταν ενώ προσπαθούσε να εξηγήσει γιατί κατηγόρησε τον Δήμαρχο για «συγκάλυψη» του θέματος.

ΜΑΛΙΣΤΑ, χαρακτήρισε τη διακοπή -που είθισται να γίνεται από σύμβουλο εν ώρα τοποθέτησης άλλου συμβούλου – «πρωτοφανή κατάσταση»!

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ!  Εκείνος για τον οποίο υπάρχουν καταγεγραμμένες συνεδριάσεις όπου όχι μόνο μέλη της παράταξής του διέκοπταν τους συναδέλφους του με βαρείς χαρακτηρισμούς, αλλά και γέλια ειρωνικά.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ντοκουμέντα!

ΥΠΑΡΧΟΥΝ βίντεο που έχουν προβληθεί, όταν μέλος της παράταξης του – γνωστός για την αυθάδεια και την αθυροστομία του- κυριολεκτικά έβριζε συνάδελφό του όταν ανέπτυσσε τη σκέψη του (η οποία σκέψη του «δεν τον συνέφερε») και ο ίδιος ως πρόεδρος σφύριζε αδιάφορα  για την απόλυτη decadence  του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ– συμπεριλαμβανομένου και του έτερου Καππαδόκη, ο οποίος επί ματαίω προσπαθούσε στην εν λόγω συνεδρίαση να συγκαλύψει τη γκάφα  του πρώην προέδρου «περί συγκάλυψης», διότι συνηθισμένοι ήταν οι της  πρώην Δημοτικής Αρχής να φέρονται όπως θέλουν, να συγκαλύπτουν ό,τι θέλουν, να αποσιωπούν όσα θέλουν, να αδικούν όποιους θέλουν και να αδιαφορούν ανείπωτα και απερίγραπτα, χωρίς όρια.

ΤΙ αλήθεια να αιτιολογήσει ο κ. Δούναβης στην επιμονή του Δημάρχου «να ανακαλέσει την κατηγορία του για συγκάλυψη των γεγονότων», όταν οι ενέργειες του κ. Λειβαδάρα ήταν ακαριαίες -μετά τα αμφίβολα  αποτελέσματα μιας Μ.Κ.Ο  η οποία χωρίς  να ενημερώσει κανέναν, λαμβάνει δείγματα από καθορισμένο σημείο, βγάζει συμπεράσματα, τα παίρνει μια εφημερίδα και διασύρει ένα ολόκληρο νησί  – και την ίδια στιγμή αυτής της δημοσιοποίησης ο Δήμαρχος κάνει ενέργειες για μετρήσεις από το ΕΛΚΕΘΕ που είναι το επίσημο όργανο του κράτους;

ΑΠΛΑ,ο κ. Δούναβης αδυνατούσε να πείσει για την κινδυνολογία του. Προτίμησε να το βάλει στα πόδια και, για να μη γίνει περαιτέρω καταφανής η φυγομαχία του, τον ακολούθησαν οι υπόλοιποι.

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ για «αδιάφορη και ανεύθυνη συμπεριφορά ως προς την υγεία των πολιτών του νησιού», όταν οι ίδιοι από το 2015 – δηλαδή από την αρχή σχεδόν της θητείας τους μέχρι το τέλος της – ενώ ήταν υποχρεωμένοι να παίρνουν δειγματοληψία τρεις φορές το χρόνο από την επιφάνεια της θαλάσσης για έλεγχο τυχόν ρύπανσης, η διαδικασία αυτή σταμάτησε από τότε που ανέλαβαν!

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ για «σεβασμό της θεσμικής λειτουργίας τού οργάνου και παθητική στάση του Προεδρείου», όταν υπάρχουν βίντεο και  φωτογραφίες -επί προεδρίας του- που απαθανατίζουν δημοτικούς συμβούλους, αλλά και τον δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό να «παίζει» με το κινητό του τηλέφωνο, να αναρτά διάφορα μέσω της ταμπλέτας του στο διαδίκτυο -ενώ η συνεδρίαση εξελισσόταν-  και να μιλά χαριεντιζόμενος στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Δεν υπήρχε ούτε καν ο στοιχειώδης σεβασμός να βγει από την αίθουσα!

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ  για «εκφυλισμό και εκμαυλισμό της λειτουργίας του ανώτατου συλλογικού οργάνου του Δήμου», όταν οπτικοακουστικό υλικό έκανε το γύρο του διαδικτύου – και γελούσε το χείλη κάθε πικραμένου- με καταγγελίες δημότη ο οποίος, με επιθετική συμπεριφορά, κατηγορούσε τον πρώην δήμαρχο για αθυροστομία εναντίον του σε δημόσιο χώρο (το παραδέχτηκε ο κ. Μαραγκός) με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί η κατάσταση και να κληθεί η αστυνομία για να σώσει το… κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου!

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ για «προστασία του περιβάλλοντος»,όταν συγκεντρωμένοι- αγανακτισμένοι πολίτες στην αίθουσα των συνεδριάσεων παραβρέθηκαν στη συζήτηση για τη μίσθωση τμήματος αιγιαλού και παραλίας της Βαρβαρούσας, επειδή ο κ. Δουναβης, ο κ. Αθανασίου, ο κ.  Μαραγκός και οι συν αυτοίς ήθελαν να μετατρέψουν μια παραλία απείρου φυσικού κάλλους – προστατευόμενη  από το πρόγραμμα NATURA,- τη Βαρβαρούσα,  σε εμπορευματοποιημένη περιοχή με μίσθωση σε ιδιώτη επιχειρηματία για την τοποθέτηση καντίνας, ομπρελών και εξοπλισμού θαλάσσιων σπορ.

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ  για «μεθοδεύσεις, τακτικισμούς, και επιπολαιότητα», όταν για τη συγκεκριμένη εκμίσθωση της Βαρβαρούσας, σε συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας Άνω Σύρου κατά την οποία συζητήθηκε το ζήτημα, πάρθηκε απόφαση απουσία τριών μελών, δεν υπήρξε  απαρτία για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης, και μέλος το οποίο απουσίαζε δηλώθηκε ως παρών(!)  ενώ η θετική γνωμοδότηση που έδωσε το όργανο για την Βαρβαρούσα έπετο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, παρότι νόμιμα έπρεπε να προηγείτο.

ΠΕΡΑ από αυτό, ενώ θα έπρεπε να ερωτηθεί η Νομική Υπηρεσία πριν συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, την αγνόησαν και  έβγαλαν κατά πλειοψηφία απόφαση δίχως να υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη, δίχως να υπάρχει φορέας διαχείρισης του φυσικού πλούτου, αλλά και δίχως να υπάρχει έλεγχος επί των μισθώσεων των παραλιών, με αποτέλεσμα η Νομική  Υπηρεσία, μία εβδομάδα μετά, με έγγραφό της, να εκδηλώνει την αντίθεσή της, καθιστώντας σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας της ληφθείσας απόφασης. « ….δεν είναι νόμιμο ούτε σκόπιμο να δημοπρατηθούν χώροι στην παραλία της περιοχής «Βαρβαρούσα».

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ για  «ανεπανόρθωτη δυσφήμιση της τουριστικής εικόνας της Σύρου», όταν από το 2015 ακόμη ψάχνουμε να βρούμε πού πήγαν -και δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες- τα 93.000 ευρώ της επένδυσης για την δημιουργία του περιβόητου portal (τα χρήματα αυτά κρίθηκαν παράνομα από το Ελεγκτικό συνέδριο επειδή κατά πάγια τακτική έκαναν κατατμήσεις, αλλά που ωστόσο ο κ. Μαραγκός  πανηγύριζε, γιατί επιφόρτισε τους δημότες με το κόστος αυτό) και τα άλλα 100.000 ευρώ για το web marketing, τα οποία ο κ. Μαραγκός είχε χαρακτηρίσει «Ναυαρχίδα του Δήμου για τον τουρισμό»!

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ «σοβαρότητα», όταν μέσα στην… «Ναυαρχίδα» εννοούν και το άκρως προσβλητικό για το νησί  μας video clip των Kings,  με τίτλο  «Παγωτό», που κόστισε γύρω στα 10.000 ευρώ προκειμένου να προωθηθεί τουριστικά  η Σύρος με χυδαία προκλητικότητα όπου, κορίτσια στα ιστορικά νεοκλασικά κτήρια με μπικίνι και παλλόμενα οπίσθια, μας «διαφήμιζαν» με τους σοβαρούς στίχους: «Τρέλα που για πάντα θα μείνει/ και ο ήλιος σημάδια μου αφήνει/ το κορμί μου ανάβει και σβήνει/ μέσα στο καυτό μου bikini… /σε κάθε βήμα σου σεισμός καταστροφές αφήνει/ γυναίκες, άντρες προκαλείς και στο μυαλό μου δίνει/μια φαντασίωση καυτή μέσα σε ένα bikini..»!

ΕΝ ΤΕΛΕΙ, η μόνη εικόνα που έμεινε στον τόπο  από την… «Ναυαρχίδα» – ως προβολή  τουρισμού της προηγούμενης 4ετίας- είναι το ερωτηματικό  αν υπάρχει ίχνος ντροπής από τους σημερινούς  θιγόμενους – διαμαρτυρομένους για το κύρος του νησιού Γιώργο Δούναβη, Αλέξη Αθανασίου  και λοιπούς «ομοϊδεάτες» για όσα υποχρεώθηκε ο τόπος να υποστεί.

ΘΑ μπορούσαμε να αναλώσουμε τόνους μελάνη με αδιάσειστα στοιχεία που προδίδουν το απίστευτο θράσος της χειρότερης Δημοτικής Αρχής που πέρασε ποτέ από τον τόπο, η οποία αμετανόητη, χρησιμοποιώντας τα συνήθη επικοινωνιακά εφέ της – κενά περιεχόμενου – δανείζεται  φιλοσοφημένα αποφθέγματα και εγκαλεί  τη σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία μετρά 6 μήνες διοίκησης, ότι «η επανάληψις είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως και εσείς, όπως αποδεικνύεται, έχετε κοντή μνήμη».

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ για κοντή μνήμη»!

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ για «Δημοκρατία», όταν υπάρχουν άπειρα παραδείγματα μελών της παράταξη τους, απλών πολιτών, αλλά και Μ.Μ.Ε που δεν τους προσκυνούσαν και όταν τολμούσαν να εκφράσουν μια διαμαρτυρία ή άλλη άποψη η οποία  δεν τους λιβάνιζε, όχι μόνο τους «αποκεφάλιζαν» εν μία νυκτί, αλλά επεδίωκαν να τους εξαφανίσουν από προσώπου Συριανής γης.

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ για «πράξεις και συμπεριφορές οι οποίες, διχάζουν τους συμπολίτες μας, πυροδοτούν εντάσεις στην τοπική μας κοινωνία»!

ΕΚΕΙΝΟΙ που πρωτοκαλλιέργησαν στον τόπο το διχαστικό κλίμα και  αναπαρήγαν σε διάφορους τόνους, τη λογική «ο μη ων μετ’ εμού κατ’ εμού εστίν».

ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ:  Ο λαός κουρασμένος από μια Δημοτική Αρχή που τον διοικούσε 24 ολόκληρα χρόνια αποφάσισε με όλο του το «είναι» να ψηφίσει ανθρώπους εκ των οποίων η μεγάλη  πλειοψηφία δοκιμαζόταν στην Αυτοδιοίκηση για πρώτη φορά.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ότι νέοι, με ιδέες, ήθος και όρεξη θα ήταν ικανοί να πάρουν το νησί και να το απογειώσουν.

ΕΤΣΙ τους έδωσε ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό.

ΑΝΕΛΑΒΑΝ με τη σημαία του  63%  ένα Δήμο απόλυτα πλεονασματικό, αναπτυγμένο, υγιή.

ΑΡΑΓΕ ποτέ δεν σκέφτηκαν-  όταν μετά από 5 μόνο χρόνια, ακόμη και χρησιμοποιώντας «πληρωμένα παπαγαλάκια που επιχειρούν να κάνουν το άσπρο – μαύρο”, όπως είχε δηλώσει η Μαρία Καζαντζάκη για τις «δημοσκοπήσεις» που παρουσίαζαν προβάδισμα του κ. Μαραγκού  «υπερδιπλάσιο(!) του ποσοστού που θα λάμβανε ο σημερινός Δήμαρχος-  γιατί κατρακύλησαν στο  36%.;

ΠΟΤΕ δεν τους άγγιξε το ηχηρό αυτό χαστούκι, που ράπισε το πρόσωπό τους τοποθετώντας τους στην αντιπολίτευση από την πρώτη Κυριακή;

ΑΥΤΟΙ  που η πολιτική τακτική τους θύμιζε Διωκτικό Μεσαίωνα, γιατί όταν κατηγορίες ανθρώπων έμπαιναν στο στόχαστρό τους και  δεν πειθαρχούσαν, τους τιμωρούσαν υιοθετώντας τον κώδικα του Ιουστινιανού;

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ για «διχαστικές πρακτικές με δημιουργία «στρατοπέδων» και  εμφυλιοπολεμικού κλίματος μεταξύ των δημοτών και κατοίκων του νησιού, που με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στη συνοχή της τοπικής κοινωνίας μας»!

ΕΚΕΙΝΟΙ που χαρακτηρίστηκαν  ως η «Δημοτική Αρχή του Διχασμού»!

ΕΠΕΛΕΞΑΝ την ολοκληρωτικού τύπου πολιτική σύγκρουση ως  πηγή αλλαγής επιδιώκοντας μια καθολική κυριαρχία.

Ο κ. Μαραγκός επένδυσε στον αυτάρεσκο διχασμό.

ΔΗΛΑΔΗ, αυτό που συμβαίνει όταν η σύγκρουση και ο διχασμός που εμπεριέχει, συνοδεύεται από τον προσωρινά κυρίαρχο με επιχειρήματα και ήθος πολιτικής αυταρέσκειας.

«ΕΜΕΙΣ Η ΑΥΤΟΙ» διακήρυξε και συνεχίζει να διακηρύσσει με τον τρόπο του κι έτσι η τάση αυτή φέρει μέσα της το αδιέξοδό της.

ΔΕΝ υπάρχει στόχος. Η πολιτική του ανεπάρκεια καταφεύγει στην κατασκευή του διχασμού ως εργαλείου αυτοσυντήρησής του.

ΜΙΛΑ η σημερινή αντιπολίτευση για Δημοκρατία, όταν απέκλειε από κάθε επαγγελματικό δικαίωμα, επιχειρηματίες, τους ταλαιπωρούσε με πράξεις εκτοπισμού και απομόνωσης και τους καταδίκαζε να υποφέρουν «ως οι εχθροί του νησιού»;

ΤΙ εννοούν όταν χαρακτηρίζουν τον σημερινό Δήμαρχο «ανήμπορο, αδύναμο και άτολμο να συγκρατήσει, να νουθετήσει και να συμμαζέψει τους ίδιους του συμβούλους και τα «ασυμμάζευτα» στην παράταξή του;» 

ΞΕΧΑΣΑΝ ότι η δική τους παράταξη, από την αρχή μέχρι το τέλος της θητείας της φυλλορρόησε από μέλη της όπου άλλοι αποχώρησαν σιωπηρά, άλλοι με θόρυβο και άλλοι έδειξαν την αντίθεση τους τόσο, ώστε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου «έφτυσε αίμα» ο κ. Μαραγκός για να συγκεντρώσει το ποσοστό που θα του επέτρεπε να συμμετέχει στις εκλογές;

ΜΗΠΩΣ εννοούν δύναμη και τόλμη, γενικά, να μιλά ο κ. Λειβαδάρας με απαξιωτικό τρόπο, να χρησιμοποιεί προς τους πολίτες περιφρονητικές εκφράσεις της αργκό, να απαξιώνει τον κόπο του κάθε ανθρώπου, να κατασπαταλά τα χρήματα του Δήμου και από πλεονασματικό- μέσα σε δυο μήνες- να τον καταντά ελλειμματικό;

ΜΗΠΩΣ θεωρούν ότι ο Δήμαρχος θα έπρεπε να βλέπει – όπως ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (κατά δήλωσή του, όταν ήταν δήμαρχος ) το Δήμο ως μια μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση και τα χρήματα των δημοτών να τα διαχειρίζεται σαν δικά του, γι’ αυτό και οι ατελείωτες  απευθείας αναθέσεις στους εκλεκτούς, γι’ αυτό και οι τόσες κατατμήσεις ποσών;

ΠΟΣΕΣ φορές από αυτήν εδώ τη Στήλη είχαμε  επισημάνει  ότι η υπεροψία προηγείται της πτώσης!

ΠΡΙΝ δυόμισι χιλιάδες χρόνια, ο ελεγειακός ποιητής Θέογνις ο Μεγαρεύς απευθυνόταν στον φίλο του λέγοντας: «Το πρώτο πράγμα, Κύρνε, που δίνουν οι θεοί σε κάποιον τον οποίο θέλουν να εξολοθρεύσουν είναι η αλαζονεία».

ΕΓΓΕΝΩΣ αδιάφορη «Η Σύρος Που Αξίζουμε» για τις λαϊκές ανάγκες των δημοτών τις εκμεταλλεύεται ως υλικό, στρέφοντάς τες εναντίον των ίδιων των δημοτών σε ένα σκηνικό αυτάρεσκης σύγκρουσης.

ΑΚΟΜΗ και σήμερα δεν φαίνεται να έχει αφομοιώσει πλήρως τα μαθήματα της εκλογικής περιόδου, παρά την ήττα της.

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ  στην παλιά γνωστή συνταγή του τυφλού καταγγελτισμού και της γενικευμένης, πλην άκριτης και επικίνδυνης, πόλωσης.

Η πολιτική συμπεριφορά της έχει πλέον έντονα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής ψύχωσης.

Η μόνιμη επωδός των μελών, που εκδηλώνεται ακόμη και με υστερικές κινήσεις μισαλλοδοξίας και φανατισμού, είναι η απαίτηση να καταδικαστεί στο πυρ το εξώτερον η Δημοτική Αρχή Λειβαδάρα και να αναγνωρίσει ο συριανός  λαός –αυτομαστιγούμενος και αφού ζητήσει γονυπετής συγγνώμη– ότι παρασύρθηκε από τη δημαγωγία και δεν κατάλαβε πόσο σωστή ήταν η πολιτική της!

ΕΙΝΑΙ φανερό ότι αυτός ο δρόμος είναι τυφλός και αδιέξοδος, διότι πέρα από το ότι αποσκοπεί στην ικανοποίηση ισχυρών πολιτικών απωθημένων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επανάληψη του ίδιου σκηνικού της πενταετούς θητείας της. Να εξακολουθήσει την αυτάρεσκη πολιτική της.

ΔΕΝ δέχεται  να συνεργαστεί ειλικρινά με τη Δημοτική Αρχή με αστείες δικαιολογίες και υπεκφυγές, πίσω από τις οποίες κρύπτεται, δύσκολα πλέον, μια όλο και πιο στυγνή και απροκάλυπτη εξουσιομανία, η οποία, για πολλά στελέχη της είναι φανερό πλέον ότι αποτελεί τον μόνο σκοπό. Πω πω! Τι είχαμε και τι χάσαμε!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, με βάση τις παραπάνω αναφορές, παρότι εισέπραξε τα επίχειρα του τακτικισμού της, παρά τις δραματικές της απώλειες, παρά τις συνέπειες της πόλωσης που προκαλεί, συνεχίζει  άκαμπτη  την ίδια γραμμή  πατώντας όχι στην υγιή διαφωνία γύρω από το πώς να κυβερνηθεί το νησί, αλλά στην τάση της αποδιοργάνωσής του.

ΣΤΗΝ  τάση όχι να αναλάβει τον έλεγχο του νησιού για να το οδηγήσει στην ανάπτυξη, αλλά  για να εκφύγει από τον δικό του έλεγχο.

ΕΤΣΙ εξηγείται ότι ούτε καν ακούστηκε μια συγγνώμη. Ούτε καν έγινε μια στοιχειώδης αυτοκριτική!

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ προκλητικοί και αμετανόητοι.