Σχολιάζει ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης

Όταν ο Θουκυδίδης μετέφερε στις μελλοντικές γενεές τον Επιτάφιο του Περικλέους, έβλεπε προς το μέλλον. Με διαχρονικό λόγο, υμνούσε την ελευθερία, τη δημοκρατία και τις ηθικές αξίες. Ταξιδεύοντας μέσα από θάλασσες χρόνου, ο λόγος του αρχαίου ηγέτη ήρθε στο στόμα του απερχόμενου πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα κατά την ιστορική επίσκεψή του στην Ευρώπη, στο τέλος της θητείας του και στον αποχαιρετισμό του προς την ιστορία.

Είναι σημαντική και περιέχει πλήθος μηνυμάτων η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα. Επέλεξε κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπως και τότε ο Περικλής, να αφήσει ως παρακαταθήκη τις θέσεις του για τη δημοκρατία, την οικονομία, τον λαϊκισμό, που κατέστρεψε εν τέλει την Αθηναϊκή Δημοκρατία και πλήθος πολιτευμάτων στον ρου της ιστορίας, τον εθνικισμό, το δημόσιο χρέος των σύγχρονων κρατών, το μεταναστευτικό, το προσφυγικό, τις Διεθνείς εξελίξεις και πίσω απ’ αυτές τον άνθρωπο καθώς και όσα άλλα επέλεξε να συμπεριλάβει στις τοποθετήσεις του.

Αρχή της Ευρωπαϊκής του περιοδείας η Αθήνα. Διήμερη επίσκεψη και στοχευμένη υποστήριξη των Ελληνικών θέσεων σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομία και η γεωπολιτική. Είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί με τον Ομπάμα, την πολιτική του, τη διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επί των ημερών του και γενικά για τα «έργα και τις ημέρες του», δεν μπορεί να παραβλέψει την συγκεκριμένη επιλογή και την τιμή που έκανε στη χώρα μας όχι μόνο τυπικά, με την επιλογή της ως αρχή του τελευταίου του ταξιδιού ως ηγέτη, αλλά και ουσιαστικά με την υπογράμμιση της υποστήριξής προς την Ελλάδα του ιδίου και της χώρας του.

Στον τόπο μας, από την εποχή του Αριστοφάνη και του Αισχύλου, γενεές γενεών, μάθαμε και καλώς κατά την άποψή μου, να διακωμωδούμε, να σατιρίζουμε και να χρησιμοποιούμε σκωπτικό και ενίοτε απαξιωτικό λόγο για πρόσωπα και πράγματα. Άλλωστε εδώ είναι το κέντρο της γης… Δε λέω, όλα χρειάζονται. Σε τελική ανάλυση, μέσα από τη σάτιρα και την αμφιβολία γεννιούνται μορφές κριτικής και παίδευσης των καταστάσεων.

Βγήκαν λοιπόν πολλοί, αρκετοί μεταξύ αυτών και ο Γιάννης Πάριος και είπαν ότι ο Ομπάμα ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό… Ίσως και να έχουν δίκιο, ο χρόνος θα δείξει. Ο καθένας με την άποψή του και εξάλλου «πιο καλή η μοναξιά, από σένα που δεν φτάνω… μια σε βρίσκω μια σε χάνω…».

Προσωπικά διαφωνώ, οριζοντίως και καθέτως. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιλέγει περιοδείες αναψυχής, διότι δίπλα στο ονοματεπώνυμό του υπάρχει άλλο όνομα, πιο ισχυρό, αυτό της Αμερικής. Αυτήν εκπροσωπεί και την πολιτική της υπηρετεί και όχι απλώς την προσωπική του ατζέντα.

Η Διεθνής Κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον την επίσκεψη. Πλήθος χωρών, μεταξύ αυτών μεγάλες γειτονικές χώρες, ανταγωνιστικές ή μη προς την Ελλάδα, θα επιθυμούσαν διακαώς να ξεκινήσει από εκεί την περιοδεία του ο Πρόεδρος της υπερδύναμης. Όμως δεν επισκέπτεται καν τις χώρες αυτές, η ηγεσία των οποίων παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα στην Ελλάδα από την τηλεόραση. Ο Ομπάμα είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Απερχόμενος μεν, εν ενεργεία δε.

Δε θα σχολιάσω τα της υποδοχής και τα ευτράπελα με το κόκκινο χαλί που το έστρωσαν εκ των προτέρων νομίζοντας ότι το αεροπλάνο θα σταματήσει ακριβώς σαν να είναι «vespa», ούτε για τον ενικό ή τη στάση σώματος του Πρωθυπουργού που «απλώθηκε» στην πολυθρόνα του όπως κάποιος που χαλαρώνει φορώντας τις πυτζάμες, την ομιλία στα Ελληνικά με αμερικάνικη προφορά και την αμερικάνικη χειραψία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτά σίγουρα πρέπει να προσεχθούν και να διορθωθούν διότι δεν είναι αμελητέα και συνθέτουν την εικόνα εκπροσώπησης μιας χώρας και μιας ηγεσίας.

Το σημαντικό όμως είναι άλλο. Η σημειολογία της επίσκεψης Ομπάμα και όλα όσα σχεδίασε και είπε για την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική και τον κόσμο.

Η Αρχαία και Νεότερη Ελλάδα, η Πόλις και ο Πολίτης, η Φιλοσοφία, η Ελευθερία, η Ιστορία, η Δικαιοσύνη, η Ποίηση, ο Πολιτισμός, ο Ανθρωπισμός, η Αλληλεγγύη και το Φιλότιμο. Οι Αξίες και οι Ιδέες είναι εδώ, εξακολουθούν να εμπνέουν και να γεννούν οράματα. Το είπε ο Περικλής, το είπε ο Θουκυδίδης, το λέει σήμερα ο Ομπάμα, το έχουν πει εκατομμύρια άλλοι στο μεσοδιάστημα.

Η Ελλάδα είναι «Φως». Καλό δρόμο στο ταξίδι και τα όνειρά σου Ομπάμα.

Ρόδος 16-11-2016

Γιάννης Φλεβάρης