Την άμεση αντίδραση του νομικού συμβούλου του δήμου Σύρου – Ερμούπολης Ε.Δ. προκάλεσε το δημοσίευμα του «Λ» (φ.649) με τίτλο «Διάσταση απόψεων Νομικής – Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου», αναφορικά με το θέμα της άσκησης αναιρέσεως κατά αποφάσεως του 1ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την παρακράτηση ποσού ύψους 47.000 ευρώ, λόγω δημοσιονομικής διόρθωσης,  για την υπόθεση του Θόλου του κολυμβητηρίου, με επιστολή που απέστειλε στην εφημερίδα.

Ωστόσο, το ύφος με το οποίο απευθύνεται ο νομικός σύμβουλος του Δήμου σε συγκεκριμένα μέλη της Επιτροπής, προκάλεσε την αντίδρασή τους, με σχετικές τους δηλώσεις στο «Λ».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Ε.Δ. έχει ως ακολούθως:

«Προς την Εφημερίδα «Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»

Αξιότιμοι κύριοι

Σχετικό με το δημοσίευμά σας της 21-11-2019  με τίτλο «Διάσταση απόψεων Νομικής – Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου» σας θέτω υπόψη τα εξής:

Η εκ του Νόμου επιβαλλόμενη τήρηση εχεμύθειας στις σχέσεις δικηγόρου εντολέως, με ανάγκασαν να σιωπήσω, στη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της άσκησης αναιρέσεως κατά αποφάσεως του 1ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπόθεση «θόλου») και να μην εκθέσω ης απόψεις μου μι την τεκμηρίωση την οποία θα επιθυμούσα.

Έτσι επέτρεψα στον κ. Φωτεινιά να δηλώνει ότι έχει μελετήσει ενδελεχώς την απόφαση, στον κ. Κοσμά «να μην καταλαβαίνει τη θέση του νομικού συμβούλου» και τέλος στην κ. Μαραγκού να έχει άκρως ενδιαφέρουσα άποψη, ως νομικός, σύμφωνα με το λεκτικό του δημοσιεύματός σας.

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, του λοιπού δεν επιθυμώ φωτογραφία μου στην εφημερίδα σας (αλλά και σε οποιαδήποτε εφημερίδα), ούτε την αναφορά του επιθέτου μου, κάτι το οποίο δεν επεδίωξα όσα χρόνια ζω στη Σύρο, δηλαδή  την αναφορά μου στον Τύπο. Επιτρέπω βέβαια, όταν αναφέρεστε στο πρόσωπό μου, τον προσδιορισμό του, με την αναγραφή της ιδιότητας που έχω κατά νόμο στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, δηλαδή αυτής του Νομικού Συμβούλου.

Ευελπιστώ στη δημοσίευση της παρούσης.

Με χαιρετισμούς και εκτίμηση

Ε.Δ.»

Οι αντιδράσεις των εμπλεκομένων

«Ουδέν σχόλιο», ήταν η πρώτη αντίδραση του  αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών και αντιπροέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Νίκου Φωτεινιά, όταν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της επιστολής, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία στα Όργανα είναι συγκεκριμένη: «Ο Πρόεδρος  δίνει ή αφαιρεί τον λόγο, και αυτός διευθύνει τη συζήτηση».

 

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Κοσμάς δήλωσε: «Στο πλαίσιο του δημοκρατικού  διαλόγου, ο καθένας μας – ειδικά αν έχουμε θέσεις ευθύνης – έχει την υποχρέωση να παίρνει θέση και να λέει τις απόψεις του όπως τις πιστεύει. Νομίζω ότι πρέπει να τις εκφράζει αρκετά διευκρινιστικά προς όλους τους πολίτες.  Έτσι κι εγώ  έλαβα τον λόγο στη συγκεκριμένη περίπτωση και εξέφρασα την άποψή μου, και νομίζω ότι δεν εννοούσα τίποτα κατά του προσώπου οποιουδήποτε.  Απλώς εξέφρασα από άλλη βάση του δημοκρατικού δικαιώματος του λόγου, τις απόψεις μου και τα πιστεύω μου για το συγκεκριμένο θέμα.  Στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, και ο πρόεδρος δίνει σε όλους τον λόγο και κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει τον λόγο από κανένα. Είναι νομίζω ξεκάθαρο το θέμα. Σε μια εποχή που  για τη Δημοκρατία κοπτώμεθα  όλοι, νομίζω ότι αυτές οι τοποθετήσεις δεν εκφράζουν  ούτε έμενα , αλλά και κανέναν απ’ όλους τους δημοτικούς συμβούλους».

Την έκπληξή της εξέφρασε και η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κανδιώ  Μαραγκού όταν έλαβε γνώση του περιεχομένου της επιστολής του νομικού συμβούλου: «Πραγματικά με ξάφνιασε η τοποθέτηση του κ. Δ. Η εισήγησή του, όπως και κάθε εισήγηση, είχε καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, και προσωπικά μελετώντας την υπόθεση θεώρησα ότι εν προκειμένω συντρέχει αναιρετικός λόγος και ότι αξίζει τον κόπο ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης  να ασκήσει σχετική αναίρεση, εξαντλώντας ουσιαστικά όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας. Από κει και πέρα, το πώς εκλαμβάνει ο καθένας μια διαφωνία ή μια διαφορετική άποψη, και πώς την χειρίζεται, είναι καθαρά δικό του θέμα και δεν θέλω να δώσω περαιτέρω έκταση σε ένα θέμα που δημιουργήθηκε εκ του μη όντος», κατέληξε η κα Μαραγκού.

Για το θέμα θέση  πήρε και το Ιδιαίτερο  Γραφείο  Επικοινωνίας & Δημοσίων  σχέσεων του Δημάρχου Νίκου Λειβαδάρα  με σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε:

«Οι σχέσεις των θεσμοθετημένων συλλογικών οργάνων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, υπό τη σημερινή τους σύνθεση, και του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης, όπως αυτό επανδρούται, τελούν υπό το πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αμφότεροι υπηρετούν το Δημοτικό συμφέρον από τη θέση και με τις αρμοδιότητες που έχει ορίσει ο Νόμος. Η διαφοροποίηση απόψεων, εμπίπτουσα στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης, σε καμιά περίπτωση δεν έχει την έννοια της «διάστασης». Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης πορεύεται ως ζων οργανισμός ενιαίος και αδιαίρετος».