ΠΟΛΥ καλά ξεκίνησε η μείζονα μειοψηφία (προηγούμενη Δημοτική Αρχή) την άσκηση αντιπολίτευσης στην σημερινή Δημοτική Αρχή. Τσαμπουκάς, θράσος και το μαύρο άσπρο. Ακολουθούν, δηλαδή, μια ταχτική παρασάγγας απέχουσα από εκείνη της προηγούμενης μείζονος μειοψηφίας επί Δημοτικής Αρχής Μαραγκού.

ΔΕΙΧΝΟΥΝ εξ αρχής πως κάθε άσκηση κριτικής στο έργο τους (ως προηγούμενη Δημοτική Αρχή) δεν πρόκειται θα μένει αναπάντητη, γιατί και έργο τεράστιας σημασίας για το νησί επιτελέστηκε τα πέντε τελευταία χρόνια διακυβέρνησης του Δήμου και πλήρης διαφάνεια υπήρξε και ισότιμη μεταχείριση των δημοτών σε όλα τα επίπεδα υπήρξε, οπότε κάθε αρνητική κριτική θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως κακόβουλη, κακοπροαίρετη και κατευθυνόμενη.

ΚΑΙ ενώ βοά ο τόπος από την κακοδιαχείριση του Δήμου (και όχι μόνο), και ενώ οι νέοι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων προσπαθούνε να βρούνε έστω μια άκρη, αντιμετωπίζοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις και ένα εχθρικό περιβάλλον από υπαλλήλους, καθώς άρχισαν να ζητάνε κάποια στοιχεία προγενέστερων έργων ή αποφάσεων, οι εξέχουσες προσωπικότητες της πρώην Δημοτικής Αρχής υιοθετούν τη ρήση «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».

ΟΤΑΝ το 2014 είχαν αναλάβει τα ηνία του Δήμου, από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, φρόντισαν να γίνει αισθητή η βαριά σκιά τους, με τους υπαλλήλους να φοβούνται να αναφέρουν ακόμη και το όνομα του πρώην δημάρχου Γιάννη Δεκαβάλλα, όπως επίσης –από την πρώτη ημέρα- διαχώρισαν τους δημότες στους «δικούς μας και στους άλλους», ξεκινώντας τις απευθείας αναθέσεις με ασπίδα το «νόμιμον», γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια το «ηθικόν».

ΑΥΤΟΙ έρχονται σήμερα και στήνουν στα έξι μέτρα τη σημερινή Δημοτική Αρχή, επειδή στελέχη της τολμούν να λένε πως παραλάβανε ένα απόλυτο χάος μέσα στο οποίο προσπαθούν –ψάχνοντας κυριολεκτικά στο σκοτάδι- να βρούνε κάποια άκρη.

ΜΕ στάση πληρωμών, με οφειλές στην τοπική αγορά και με σωρεία απευθείας αναθέσεων χωρίς στην ουσία προσφορών που θα μείωναν σημαντικά τα κόστη, έρχονται σήμερα με έπαρση και με θράσος να ψέξουν εκείνους που τους ψέγουν.

ΟΙ κατηγορούμενοι έγιναν κατήγοροι, διδάσκοντας πραγματικά στους δημοτικούς συμβούλους πώς ασκείται μια σωστή αντιπολίτευση, όχι χλιαρά και ευγενικά, αλλά με τσαμπουκά και θράσος και με το σύνηθες σ’ αυτές τις περιπτώσεις σύνθημα «Να αποδείξετε αυτά που λέτε, όχι να μιλάτε αόριστα για να δημιουργείτε εντυπώσεις».

ΑΥΤΟ πρέπει να γίνει. Αν έχει τα κότσια και τη διάθεση η σημερινή Δημοτική Αρχή του Νίκου Λειβαδάρα, θα πρέπει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, δηλαδή να διενεργήσει έλεγχο σε βάθος ως προς τη διαχείριση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, ώστε είτε η κάθε σκιά μομφής να εξαλειφθεί αν όντως η διαχείριση ήταν χρηστή είτε να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες εκεί και σε όποιους πρέπει να αποδοθούν.

ΕΧΟΥΜΕ γνώση της ταχτικής της Δημοτικής Αρχής Μαραγκού. Επίθεση και δημιουργία εντυπώσεων κατά παντός, όστις θα τολμούσε να σηκώσει ανάστημα και να ασκήσει αρνητική κριτική. Το νιώσαμε και εμείς στο πετσί μας όταν, εμμέσως πλην σαφώς, διοχέτευσαν πως πολεμήσαμε εξ αρχής τη Δημοτική του Αρχή γιατί σταματήσαμε να «τρώμε» αυτά που «φάγαμε» επί Δημοτικής Αρχής Δεκαβάλλα. Έπρεπε να κάνουμε αγώνα (μέσω εισαγγελικής εντολής για διάθεση στοιχείων από τον Δήμο) προκειμένου να αποδείξουμε με στοιχεία ότι οι μόνοι που δεν «έφαγαν» επί Δημοτικής Αρχής Δεκαβάλλα ήταν η «Εκτυπωτική» και «Ο Λόγος». Αλλά ο ανεμιστήρας με τη λάσπη είχε αναπαραγάγει τον βόρβορο μέσω του προσφιλούς στον Γιώργο Μαραγκό διαδικτύου από τους οσφυοκάμπτες της Δημοτικής του Αρχής.

ΤΟ ίδιο συνέβη και όταν δημοσιοποιήσαμε ένα μικρό μόνο μέρος των απευθείας αναθέσεων της Δημοτικής του Αρχής, με συγκεκριμένες επιχειρήσεις να έχουν ευνοηθεί στο έπακρο και άλλες να μην έχουν πάρει ούτε ψίχουλο. Ήταν οι «δικοί» μας και οι «άλλοι» και αμφιβολία περί αυτού δεν υπήρξε ούτε κατ’ ελάχιστον.

ΤΑ αποδείξαμε με στοιχεία αδιάσειστα και εκθέσαμε στα μάτια των δημοτών την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία ανερυθρίαστα είχε διχάσει τους δημότες, είχε σπείρει τον φόβο, αλλά τελικά αυτός ο φόβος έγινε τελικά θηλιά και την έπνιξε στις δημοτικές εκλογές.

ΑΣ το κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή αποδεικνύοντας σε στοιχεία την έκταση του χάους που παρέλαβε. Ας μην λυγίσει στην όποια πίεση της επιθετικότητας εκείνων που οδήγησαν τη Σύρο στην οπισθοδρόμηση. Ας αποδείξει ότι διαθέτει το σθένος και την παλικαριά να απαντά στην ίδια γλώσσα, ώστε εκείνοι που τολμούν να την μεταχειρίζονται σαν όπλο, να την καταπιούν!

ΕΙΠΑΜΕ, όμως, αν έχει το σθένος, γιατί με μια τέτοια μείζονα μειοψηφία σίγουρα απαιτείται σθένος και πρέπει να αποδείξει στην πράξη η πλειοψηφία του Νίκου Λειβαδάρα ότι το διαθέτει. Στο κάτω κάτω της γραφής το απαιτεί τόσο το 52% που την ψήφισε όσο και το «ηθικόν», που τόσο βάναυσα ταπεινώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια.