Κυρίαρχο συστατικό και της φετινής εκδήλωσης  του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου για τον εορτασμό της μητέρας ήταν η έντονη συναισθηματική φόρτιση με αφορμή ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στην εμβληματική μορφή της «Μητέρας – Παναγιάς».

«Το παιδί είναι ο μουσαφίρης του σπιτιού» αναφέρεται σε ινδουιστικές γραφές. “Πρέπει να’ χει αγάπη και σεβασμό, αλλά ποτέ δεν σου ανήκει”. Όπως όλες οι  μυστικιστικές προσταγές, τούτα τα λόγια πιο εύκολο είναι να τα πεις, παρά να τα τηρήσεις. Γιατί για τη μάνα, την κάθε μάνα, από τη στιγμή που το πρωτογέννητό της βγαίνει διστακτικά αχό τα σπλάχνα της, αφήνοντας την αδειανή, δακρυσμένη και φοβισμένη για ένα σωρό καινούργια και μυστήρια πράγματα, η τάση της είναι να το αρπάζει, να το κρατά, να μη το αφήνει να της φύγει…

Είναι η παθολογία της μάνας; Η ανεξερεύνητη προστατευτική ζήλια; Η άλλη πλευρά του νομίσματος της αγάπης; Δεν ξέρει και δεν την ενδιαφέρει να το ψάξει. Βαθιά μέσα της νοιώθει μόνο πως δεν θα μπορούσε ποτέ πια να φανταστεί μια ζωή χωρίς αυτό και πως, στο πέρασμα του χρόνου, άφθαρτα κι αναλλοίωτα, θα βιώνει την καθημερινή επιβεβαίωση μιας τρυφερής κι αμείλικτης αιωνιότητας: του μυστικού εκείνου δεσμού χου ενώνει σε ζωή και σε θάνατο τη μάνα και το παιδί της. Μ’ ένα συναισθηματικό ομφάλιο λώρο που δεν κόβεται ποτέ …»,  με τα παραπάνω  λόγια η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου Χριστίνα Δενδρινού – Λιγοψυχάκη έθεσε το στίγμα της ημέρας, προσθέτοντας: «Επιλέξαμε φέτος να την αφιερώσουμε στην κοινή και ταυτόχρονα μοναδική, την αγαπημένη αγκαλιά όλων μας, ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ».

Και πράγματι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η πλέον αγαπητή Μορφή σ’ ολόκληρο τον κόσμο  τιμήθηκε σε όλες της τις εκφάνσεις ως: Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Οδηγήτρια, Γιάτρισσα, Παρηγορήτρα, Ελεούσα , αλλά και ως εκείνο  που εκπέμπει ως εικόνα μέσα από τον Ακάθιστο Ύμνο: Αμόλυντο, Κάθεδρο, Σκέπη, Παράκληση και Καταφυγή εκάστου εξ υμών.

Από την φετινή διοργάνωση απουσίαζαν οι μακρόσυρτες ομιλίες και τα πολλά λόγια. Αντ’ αυτού για την σεπτή μορφή της Παναγιάς μίλησε η μουσική, τα τραγούδια και ο χορός και κυρίως το χορωδιακό αφιέρωμα των χορωδιών του Μουσικού Ομίλου Σύρου και του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Καθολικών Σύρου.

Στην δημιουργία κλίματος συγκίνησης συνέβαλε τα μάλλα η μεστή απαγγελία κειμένων της Μαργαρίτας Αγγελοπούλου – Ζαρμπώνη, ενώ τις καλύτερες των εντυπώσεων άφησε η ερμηνεία επίκαιρων τραγουδιών από τους μουσικούς Νίκο Απέργη και Ανδρέα Γιαλόγλου.

Από την πλευρά του το Λύκειο Ελληνίδων εμφανίστηκε με ένα ποικίλο πρόγραμμα κρητικών χορών, με έμφαση στις μαντινάδες, ξεσηκώνοντας το κοινό του κατάμεστου θεάτρου Απόλλων που το χειροκροτούσε ακατάπαυστα.

Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι τη συγκεκριμένη μέρα επιβάλλεται να  χαρίζουμε λουλούδια στη μητέρα. Ας μην ξεχνάμε πως το πολυτιμότερο λουλούδι στον κήπο της οικογένειας είναι εκείνη και δεν πρέπει ποτέ να μένει αφρόντιστο.

Να αναφερθεί τέλος ότι παρουσία δήλωσαν αρκετοί εκπρόσωποι των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών, καθώς και ότι τον συντονισμό και την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Μαλαματή Αναστασοπούλου.