Μέντορας μου…  καταδεχτικός, πατριώτης, ανήσυχο μυαλό , προσγειωμένος.

Συνεχίζει να ονειρεύεται όπως έκανε μικρός στο ΒΡΟΝΤΑΔΟ  στην ΧΙΟ,  όπου εκεί έβλεπε μόνο την ΑΦΡΟΔΙΤΗ, τον ΔΙΑ, και τον ΑΡΗ  ως αστέρια.

Τον γνώρισα τον Μάρτη του 2015 στην Αίγινα σε συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Τον ρώτησα: « Γιατί δεν σας έχει δοθεί το ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ;»  κι εκείνος απάντησε ότι : «ποτέ δεν θα δοθεί σε διαστημικούς επιστήμονες διότι τα πάντα είναι σχεδιασμένα σε τέλειους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.  Δίνεται σε φυσικούς που ασχολούνται στο εσωτερικό ατόμων  π.χ NEUTRINOS, HIGGS BOSSON.

Επίσης συνάδελφός  μου ρώτησε γιατί η συναρμολόγηση κάθε διαστημόπλοιου γίνετε σε συνθήκες ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗΣ του χώρου (εικόνα).

«Διότι και ένα μόριο σκόνης αν μπει σε κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα μπορεί να τινάξει πρόγραμμα εκατομμυρίων δολαρίων στον αέρα» απάντησε, προσθέτοντας: «Το πιο σπουδαίο ωστόσο είναι  ότι δεν πρέπει να μεταφερθεί ούτε ένα ΒΑΚΤΗΡΙΟ στο διάστημα».

Με το πέρας  της  ομιλίας του , τον πλησίασα  λέγοντας του: « Κύριε Κριμιζή  στο λύκειο δεν διδάσκεται πλέον ούτε η αστρονομία – διαστημική,  μα ούτε και η ειδική θεωρία σχετικότητας  του ALBERT EINSTEIN.  Σήκωσε τότε το κεφάλι του και τα χέρια του προς τον ουρανό  και  εντελώς αυθόρμητα τού πρότεινα,  αν ‘’κλέψει ‘’  λίγο χρόνο’’  να  γράψει κάτι λιτό και λιγόλογο για τα ελληνόπουλα.

Το έκανε τον Νοέμβρη του 2017 με το ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΜΗ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΤΩΝΑ – 50χρονια ταξίδι της NASA.

Τον  θυμάμαι στις 6 Μαΐου του 2017 στην Σύρο, σε ένα ‘’πανηγύρι  φυσικής’’. Ξεκίνησε την ομιλία του με προτροπές προς όλους μας.

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΓΝΩΣΗ , ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ , ΗΘΟΣ, ΙΔΙΟΦΥΙΑ, ΙΔΡΩΤΑΣ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ  ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ [το 1992 σε τομέα του JOHN HOPKINS τοποθετεί την πρώτη γυναίκα ] , είναι λέξεις άγνωστες για τους περισσότερους ‘’εδώ ‘’,  λόγω έλλειψης Παιδείας.

Δούλεψε πολύ σκληρά [no  pains , no gains], για κάτι πολύ καινούργιο , ακλουθώντας το μότο του  VAN ΑLLΕΝ ’’ΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΤΗΝ  ΕΥΚΑΙΡΙΑ να σταθείς τυχερός. Δηλαδή πιο απλά:  ‘’Βρες το αστέρι σου και ακόλουθα το».

Εργάστηκε στο κορυφαίο, στον κόσμο πανεπιστήμιο JOHN HOPKINS, στον τομέα [εργαστήριο] ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Όργανα, οχήματα, όνειρα, αγωνίες, χαρές, πίκρες, ξενύχτια, τα ένοιωσε. Τα είδε να δουλεύουν μαζί με εξ ίσου άξιους συνεργάτες του.

Οι θρυλικές αποστολές VOYAGER 1, 2, HUYGENS   CASSINI  και το τελευταίο  το NEW HORIZON στον ΠΛΟΥΤΩΝΑ και από εκεί  στην KUIPER BELT είχαν την σφραγίδα του.

Θυμάμαι  μια απορία μου. Πως συμβαίνει η ΝΑΣΑ  να διακινδυνεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στέλνοντας διαστημόπλοιο μέσα από τους ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ,  στον ΔΙΑ π.χ.,  με την πιθανότητα μιας πρόσκρουσης.

Είχα επηρεαστεί από τις εικόνες στα βιβλία, όπου τους έδειχνε πολύ κοντά .

Απάντηση του μέσα σε μια ώρα …. ΑΠΕΡΑΝΤΟΣΥΝΗ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ.

Ένας από τους αστεροειδείς έχει το όνομα του ο 8223 .

Τον ΙΟΥΛΙΟ του 2018 σχεδιάζεται για εκτόξευση το SOLAR PROBE PLUS προς τον ΗΛΙΟ. Ένα 40χρονο σχέδιο θα υλοποιηθεί .

Η μεγάλη του έγνοια είναι τα νέα παιδιά και η έλλειψη αξιοκρατίας στην πατρίδα του . «Αυτό οδηγεί στην διαφθορά πάντα», λέει . Συνεχίζει  με κάτι που μας ξενίζει : «Κανείς δεν τιμωρείται ποτέ, οι νέοι φεύγουν  από απελπισία  και  έλλειψη ευκαιριών .Η αριστεία είναι ρετσινιά . ΟΡΑΜΑ , ΣΧΕΔΙΟ , ΗΓΕΤΗΣ  που είναι?  ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΦΕΥΓΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ».

Οι  βραβεύσεις του άπειρες ανά τον κόσμο . 

Ο σκοπός μου, με την αναφορά μου στα ανωτέρω είναι να περάσω στα νέα παιδιά κάτι που είχε πει ένας καθηγητής του πυρηνικού κέντρου ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ : « ΣΚΕΨΟΥ ΣΑΝ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΚΟΡΝΙΖΑΣ. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΦΑΝΕΙ Η ΑΞΙΑ ΣΟΥ. ΔΗΛΑΔΗ ΔΟΥΛΕΙΑ», όπως έκανε ο κύριος Κριμιζής.

Σαν κορνιζάς θα έλεγα ταπεινά να διαβάζει και ποίηση. “ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΡΝΙΖΑΣ”.

Μαρούλης Γιάννης  (Φυσικός ΑΠΘ  –  μέλος  E.E.Φ)