Την ένταξη 101 νέων έργων στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι πρόεδροι των ΠΕΔ Βορείου & Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχοι των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Την εξέλιξη αυτή χαιρέτησε θερμά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς για τη Σύρο εγκρίθηκαν 3 έργα, ανάμεσά τους και οι δράσεις για την αξιοποίηση της γεωλογικής ιστορίας και τη μελλοντική δημιουργία γεωπάρκου στην Απάνω Μεριά, γεγονός για το οποίο αποτελεί και έναν από τους βασικότερους – μαζί με άλλα άτομα – πρωτεργάτες αυτού του εγχειρήματος.

Συγκεκριμένα, τα 3 έργα που εγκρίθηκαν για τη Σύρο αφορούν σε:

  1. Δράσεις αξιοποίησης της γεωλογικής ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη γεωτουρισμού στη Σύρο, ύψους 367.285 ευρώ.
  2. Κατασκευή ποδηλατόδρομου από την Πυροσβεστική μέχρι το πάρκινγκ της ακτής Μ. Δουράτσου, ύψους 287.238 ευρώ.
  3. Μηχανισμός ενθάρρυνσης και υποστήριξης των επενδύσεων και της καινοτομικής επιχειρηματικότητας στο νησί, ύψους 300.000.

Όπως δήλωσε ο Ανδρέας Γιαλόγου στον “Λ”, “Η είδηση αυτή σηματοδοτεί επιτέλους την έναρξη μιας διαδικασίας με έναν σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο. Εδώ και χρόνια, το γνωρίζουμε όλοι ότι είναι παγκοσμίως γνωστό το γεωλογικό απόθεμα της Σύρου, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είχε μια σοβαρή προσέγγιση αυτού του ζητήματος, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα αφενός στην προσέλκυση κόσμου και αφετέρου στη διατήρησή του. Και όπως είναι γνωστό, ο γεωλογικός τουρισμός είναι μια θεματική μορφή τουρισμού που μπορεί να φέρει κόσμο στο νησί μας εκτός της υψηλής περιόδου (Απρίλιο – Μάιο – Σεπτέμβριο – Οκτώβριο)”.

Η εκτέλεση του έργου αυτού θα μας δώσει τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα γεωλογικό εκθετήριο – εργαστήριο όπου θα μπορούνε οι επισκέπτες αφενός να βλέπουμε δείγματα των πετρωμάτων της Σύρου αλλά και μικροσκοπικές τομές που θα προβάλλονται σε προτζέκτορα, ενώ την ίδια στιγμή θα έχουν τη δυνατότητα – μέσα από ένα μικροσκόπιο και δικό τους εξοπλισμό – να προχωρούν σε δικές τους μικρές μελέτες.

Παράλληλα, θα μας δοθεί η ευκαιρία να μελετήσουμε σε βάθος 2 έως 3 μονοπάτια στην Απάνω Μεριά, που οδηγούν σε συγκεκριμένες εμφανίσεις υψηλού ενδιαφέροντος και θα γίνουν μικρές παρεμβάσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο θα συνεισφέρει στο κομμάτι της ψηφιακής τεχνολογίας (αναλυτική χαρτογράφηση και ενημερωτικού χαρακτήρα αναφορές μέσω multimedia εφαρμογών).

Επίσης, έχει προκύψει και το ενδιαφέρον από ένα  άλλο ίδρυμα που μας έχει στηρίξει ήδη στην εκκίνησή μας και λέγεται Cyclades Preservation Fund, του οποίου εκπρόσωπος μας προσέγγισε με δική του πρωτοβουλία, αγάπησε το όραμά μας και μας χρηματοδοτεί με 80.000 ευρώ για να διερευνήσουμε τις ιδιοκτησίες αυτών των μονοπατιών.

Μαζί με αυτούς, τέλος, υπάρχει μια σειρά μεμονωμένων ανθρώπων που συμμετέχουν με τις δικές τους δυνάμεις σε όλο αυτό το εγχείρημα, αθροίζοντας δυνάμεις προς αυτό το έργο και γι αυτό έχουμε αρχίσει και νοιώθουμε αρκετά αισιόδοξοι.

Εμείς έχουμε βάλει ως χρονοδιάγραμμα τα δύο χρόνια για την εκτέλεση του έργου και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Παράλληλα, όμως, με αυτό το έργο, εμείς θα ετοιμάσουμε και τον φάκελο για την ένταξη της Σύρου στο δίκτυο των 103 γεωπάρκων της UNESCO όλου του κόσμου και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε ήδη με μια πλειάδα επιστημόνων, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, όπου και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για να αποτελέσουν και την επιστημονική ομάδα υποστήριξης αυτού του εγχειρήματος”.