Στις 24 Νοεμβρίου ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ύπαρξης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, στις οποίες αναμένεται να καταπλεύσουν στη Σύρο πάνω από 300 προσκεκλημένοι.

«Ξεκινάμε με την ίδρυση του Ιστορικού Αρχείου του Ε.Κ. σε αίθουσα του ισογείου», δηλώνει στο «Λ» ο πρόεδρος του Ε.Κ. Μάρκος Βουτσίνος, σημειώνοντας ότι η επίτευξη του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος οφείλεται αποκλειστικά στον ιστορικό   Χρήστο Λούκο: «Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, και ευελπιστούμε ότι όλο αυτό το υλικό θα είναι στη διάθεση του κοινού και των επισκεπτών του Ε.Κ. από την ερχόμενη  χρονιά», τονίζει.  Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, έχει ήδη γίνει ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού  και θα έχει πρόσβαση σε αυτό οιοσδήποτε επιθυμεί να ανατρέξει σε ιστορικού ενδιαφέροντος εργατικά γεγονότα στο Νομό.  Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει ότι ο εορτασμός των 100 χρόνων του Ε.Κ. Κυκλάδων συμπίπτει με αυτόν των 100 χρόνων της ΓΕΣΕΕ, σημειώνοντας ότι η αυλαία όλων των πανελλαδικών δράσεων θα πέσει στη Σύρο: «Πιστεύουμε ότι στις εκδηλώσεις  μας θα παραστεί όλη η ΓΕΣΕΕ και σύσσωμες οι διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων όλης της xώρας. Μιλάμε για ένα αριθμό της τάξεως των 300 ατόμων περίπου, τα οποία θα παραμείνουν στο νησί επί διήμερο».

Οργασμός δράσεων

Ο κ. Βουτσίνος κάνει γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων σειρά ομιλιών με διαπρεπείς καλεσμένους, όπως ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος και ο  ιστορικός Χρήστος Λούκος, αφενός θα  δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους  και αφετέρου θα κάνουν γνωστές, σε όσους δεν γνωρίζουν, τις πρωτιές του εργατικού κινήματος στις Κυκλάδες  στο διάβα της 100χρονης διαδρομής του Ε.Κ. Κυκλάδων.

Επιστέγασμα των όλων εορταστικών εκδηλώσεων θα αποτελέσει μια μεγάλη συναυλία, κατά πάσα πιθανότητα με  τους  Διονύση Σαββόπουλο και Μαρία Φαραντούρη στο θέατρο “Απόλλων”. Εκτός αυτού διευκρινίζει ότι, αν για οποιοδήποτε  λόγο οι δύο προαναφερθέντες καλλιτέχνες δεν  καταφέρουν να  μετάσχουν στη συναυλία, θα  αναπληρωθούν με άλλους – το ρεπερτόριο των οποίων θα έχει σχέση με το Εργατικό Κίνημα –  υπογραμμίζοντας ότι δεσπόζουσα θέση στο μουσικό πρόγραμμα θα έχουν τα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια  των εορταστικών δράσεων θα τιμηθούν κάποιοι εργαζόμενοι και παλιοί συνδικαλιστές για την όλη συνεισφορά τους: «Έχουμε μια ιστορία και πρέπει να την μάθει ο κόσμος . Κάνουμε ό,τι μπορούμε οι εκδηλώσεις αυτές  να έχουν ουσία, να πιάσουν τόπο και όχι να γίνουν για το  θεαθήναι. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε χαρούμενοι, γιατί επί θητείας μας  τυγχάνει να κλείνουν  τα 100 χρόνια ύπαρξης  του Ε.Κ.Κ. Εκτιμούμε τέλος, με αφορμή τις εκδηλώσεις  αυτές , ότι ήρθε η ώρα  να αλλάξει λίγο η εικόνα που έχει ο κόσμος  για τους συνδικαλιστές. Ε, δεν είμαστε αυτό που λένε. Κάποιοι έχουμε παρεξηγηθεί. Άλλαξαν οι εποχές και εκτιμούμε ότι δεν είναι οι καλύτερες, ούτε για μας, ούτε για τους εργαζόμενους  και επιβάλλεται η εικόνα που έχει ο κόσμος  να αλλάξει προς όφελος όλων», κατέληξε ο κ. Βουτσίνος.