Δυστυχώς για τη Σύρο και την μακροοικονομία του νησιού, η προσδοκώμενη ίδρυση ενός δεύτερου πανεπιστημιακού τμήματος στη Σύρο θα καθυστερήσει  πέραν του αναμενομένου λόγω της κήρυξης των πρόωρων εθνικών εκλογών, ανέφερε στον «Λ» ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Φίλιππος Αζαριάδης.

Παρά τις αρχικά θετικές εκτιμήσεις που μιλούσαν για λήψεις αποφάσεων από το Υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας ίσως και κατά την περίοδο του Πάσχα, οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν τροχοπέδη για την ευόδωση αυτού του εγχειρήματος καθώς πλέον οποιαδήποτε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού θα μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό τις παραμέτρους και τα δεδομένα της υπόθεσης.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που γίνει ολική ανατροπή και η λαϊκή ετυμηγορία προχωρήσει στην εκλογή μιας νέας κυβερνητικής σύνθεσης, γεγονός που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, οι όλες απαραίτητες διαδικασίες – όπως είναι αναμενόμενο – θα περάσουν από μια νέα οπτική καθώς τα νέα στελέχη του Υπουργείου θα θέλουν να ενημερωθούν και να βάλουν τη δική τους σφραγίδα σε αυτές.

Αντιθέτως, ο κ. Αζαριάδης φάνηκε αρκετά αισιόδοξος για το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και δεν είναι άλλο από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον ανοιχτό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πιθανώς και μέχρι το τέλος Ιουλίου, για την αγορά ενός κατάλληλου ακινήτου (έχουν προσδιοριστεί οι όροι και τα προαπαιτούμενα) που θα στεγάσει μέρος των εκπαιδευτικών και εργαστηριακών αναγκών του εδώ πανεπιστημιακού τμήματος.

Μάλιστα, ο κ. Αζαριάδης σημείωσε πως υπάρχουν κάποια κατάλληλα κτήρια και μερικοί ενδιαφερόμενοι που έχουν βολιδοσκοπήσει και εκφράσει τις προθέσεις τους για συμμετοχή στον ανοιχτό διαγωνισμό, γεγονός που μένει να φανεί και επισήμως όταν αυτός θα ανακοινωθεί από την Περιφέρεια.

Να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρόκειται να ενισχύσει  το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», για την αναβάθμιση των κτιριακών και εργαστηριακών εγκαταστάσεων, σε Ρόδο και Σύρο, με το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που είχε επαναληφθεί και το 2017.

Συζήτηση για αγορά του Στρατοπέδου!

Από την άλλη, διάφοροι κύκλοι από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θεωρούν πως πρέπει πρώτα να υπάρξει μια νέα ολοκληρωμένη συζήτηση με τους υπευθύνους του Πανεπιστημίου Αιγαίου και να μπει το όλο ζήτημα σε μια νέα διάσταση από τη στιγμή που έχει βαλτώσει το θέμα της αξιοποίησης του Στρατοπέδου Λγου «Ζαφείρη».

Υπάρχουν, μάλιστα, εκτιμήσεις πως το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί με τη παρουσία και της νέας Δημοτικής Αρχής που προέκυψε από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, προκειμένου να εξεταστεί η καθ’ ολοκληρία παραχώρηση του Στρατοπέδου ή ακόμη και εξαγοράς του από το Υπουργείο Αμύνης, καθώς η παρούσα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να λειτουργήσει και ως βάση γι αυτή το εγχείρημα.

Αυτή η προοπτική θεωρείται από την πλευρά της Περιφέρειας ως εφικτή για να λύσει οριστικά και αμετάβλητα το σημαντικό πρόβλημα της στέγασης των υποδομών του Πανεπιστημίου και παροχής όλων των εχεγγύων για την πλήρη ανάπτυξή του στο νησί, γεγονός που θα ωφελήσει όχι μόνο την τοπική οικονομία της Σύρου αλλά θα ενισχύσει το επιστημονικό και πολιτιστικό προφίλ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε όλο τον κόσμο.