Τελικά ορισμένοι δημότες δείχνουν να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τόσο τις εκκλήσεις όσο και τις προειδοποιήσεις για επιβολή τσουχτερών προστίμων  των αρμόδιων φορέων καθαριότητας, απορρίπτοντας τα όποια σκουπίδια τους κατά προκλητικό τρόπο ακόμη σε σημεία που υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες.

Ενδεικτικό της  άναρχης κατάστασης που επικρατεί σε αρκετά σημεία του νησιού  οι φωτογραφίες που απέστειλε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άνω Σύρου στο logotypos.gr , από  περιφερειακή οδό  του οικισμού, χθες βράδυ.

Στρώματα, κουβάδες, ξύλα, κλαδιά, σίδερα  και κάθε λογής σκουπίδια στοιβαγμένα  άναρχα σε σωρό σε χώρο επί του οποίου, σε ευδιάκριτο σημείο ,  υπάρχει τοποθετημένη πινακίδα που απαγορεύει την ρίψη μπαζών.

Σε παλιότερες δηλώσεις του ο πρόεδρος  της Κοινότητας είχε απευθύνει έκκληση  στους δημότες της Άνω Σύρου να συμβάλουν στη διατήρηση της έξωθεν καλής εικόνας του οικισμού τηρώντας τις διατάξεις του Κανονισμού Καθαριότητας: «Αφήνουν ογκώδη αντικείμενα, κλαδιά, μπάζα και οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί οπουδήποτε. Κι αυτό παρότι ο Κανονισμός επιτάσσει οι δημότες να ειδοποιούν την Υπηρεσία Καθαριότητας προτού τα απορρίψουν σε προκαθορισμένα σημεία».

Αναφορικά με τα περιττώματα των ζώων στους δρόμους της Άνω Σύρου , ο κ. Ραουζαίος είχε παραδεχτεί  επίσης  ότι αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα υπογραμμίζοντας ότι : «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα περιττώματα, παρ’ όλο τον καθαρισμό που γίνεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τους εργολάβους οικοδομών και τους ιδιοκτήτες  υποειδών,  υπογραμμίζει: «Τα μπάζα, το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό αμφότεροι, μετά τη δημιουργία μονάδας ανακύκλωσης ΚΑΕΚ  στο νησί, υποχρεούνται να τα μεταφέρουν στην Μονάδα και όχι να τα απορρίπτουν σε διάφορα σημεία, διάσπαρτα, στον οικισμό».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η τακτική αυτή δημιουργεί διττό πρόβλημα καθώς, αφενός επιφέρει περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον οικισμό και αφετέρου στους ίδιους τους παρανομούντες δεδομένου ότι: «Για εκδόσεις άδειας οικοδομής ή άδειας αναπαλαίωσης, η νομοθεσία προβλέπει ότι στα δικαιολογητικά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η βεβαίωση της ανάλογης μονάδας ανακυκλώσιμων υλικών, ότι από το συγκεκριμένο σημείο εργασιών τα μπάζα όντως μεταφέρθηκαν στην μονάδα ανακύκλωσης». Η βεβαίωση αυτή είναι άκρως απαραίτητη για την ηλεκτροδότηση του κτηρίου στη συνέχεια, δεδομένου ότι η κατάθεσή της στην Υπηρεσία είναι υποχρεωτική: «Πρέπει να αντιληφθούν, λοιπόν, οι παραβάτες ότι εκ της Νομοθεσίας είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν τα αδρανή υλικά στη συγκεκριμένη Μονάδα καθώς και οι ίδιοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σε αντίθετη περίπτωση», καταλήγει ο κ. Ραουζαίος.