Η Σύρος τίμησε για μία ακόμη φορά τον αγαπημένο της Μάνο Ελευθερίου κατακλύζοντας κάθε χώρο της πλατείας Μιαούλη και δηλώνοντας μαζική παρουσία στην συναυλία μνήμης – με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατό του – της Ορχήστρας των Κυκλάδων.

Η αύρα του Μάνου ήταν διάχυτη παντού, και είναι βέβαιο ότι κάπου από κει πάνω παρακολουθούσε τόσο τους μουσικούς  όσο  και τον κόσμο αισθανόμενος επιτέλους δικαιωμένος για την πικρία και τον πόνο που τού είχε προκαλέσει  η Σύρος στο παρελθόν, η οποία και τόσο τον αντάμειψε στη συνέχεια.

Ήταν εκεί, ανάμεσά μας. Περιδιάβαινε ανάμεσα στα καθίσματα με τα χέρια σταυρωμένα πίσω απολαμβάνοντας το εξαίσιο μουσικό αφιέρωμα προς τιμή του και εισπράττοντας την μεγάλη αγάπη του κόσμου στο πρόσωπό του. Γι’ αυτό άλλωστε φρόντισε και η αγαπημένη του αδελφή η Λιλή. Μας εξομολογήθηκε ότι μαζί της είχε φέρει το αγαπημένο καπελάκι του Μάνου: «Μ’ αυτόν τον τρόπο ήταν μαζί μου και άκουγε κι εκείνος τα τραγούδια», είπε εμφανώς συγκινημένη.

 

Παλιοί συνεργάτες και φίλοι του σπουδαίου συριανού ποιητή και συγγραφέα έδωσαν το παρών άδοντας προς τιμήν του και απευθύνοντας λόγια καρδιάς προς το κοινό. Ήταν όλοι εκεί: Νένα Μεντή, Γιώργος Νταλάρας, Απόστολος Ρίζος, Νίκος Κυπουργός,  Γιώργος  Μπάιλας, Ρένα Βέργου, Έλσα Χαραλάμπους, Ελπίδα Γαδ, Νίκος Στόκας, Άννα Μαρία Κουσουλάκου, Γιάννης Γαρατζιώτης, Γιάννης Ρούσσος,  όπως και Μεγάλη του Μάρκου Σχολή: «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» και η Παιδική – Νεανική χορωδία Ορχήστρας Κυκλάδων.

Όμως και ανάμεσα στο πλήθος του κόσμου και τους δεκάδες εκπροσώπους των πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών, υπήρξαν επώνυμες παρουσίες  που ξεχώρισαν, μεταξύ των οποίων διακρίναμε, τον μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο,  τον γνωστό σχεδιαστή μόδας Μάκη Τσέλιο, τον διακεκριμένο και διεθνούς φήμης χορογράφο και πρώην Δντη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ρενάτο Τζανέλα και τον εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνό.

«Θελήσαμε, η βραδιά αυτή να μην είναι ένα μνημόσυνο για το Μάνο Ελευθερίου, αλλά μια γιορτή γι’ αυτόν τον σπουδαίο συμπολίτη μας… και βάζω κι εγώ τον εαυτό μου μέσα στους Συριανούς, που έζησε όλη του τη ζωή σαν ένας ποιητής» είπε ο Νίκος Κυπουργός, απευθύνοντας μια προτροπή στο πολυπληθές κοινό: «Όσοι τον έχετε αγαπήσει μέσα από τα; Τραγούδια του και δεν έχετε ακόμη διαβάσει τα βιβλία του – ποιήματα και πεζά – διαβάστε τον και θα τον αγαπήσετε δύο φορές».

Με εμφανή τη συγκίνηση στο πρόσωπο και τη φωνή του ο Γιώργος Νταλάρας τόνισε: «Πριν ένα χρόνο, τέτοιες μέρες, η Σύρα και η Ερμούπολη αποχαιρέτησε ένα από τα καλύτερα παιδιά της, και η πατρίδα αποχαιρέτησε έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές και λογοτέχνες της εποχής μας. Κι εμείς, οι φίλοι του, αποχαιρετήσαμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο κι έναν πολύτιμο δάσκαλο και φίλο μαζί. Όμως, απόψε εδώ, δεν ήρθαμε ούτε για να μελαγχολήσουμε αλλά ούτε και να κάνουμε κάποιας μορφής μνημόσυνο. Είμαστε εδώ για να γευτούμε τα δώρα της καρδιά του. Είναι περιουσία δική μας τα τραγούδια του, και όσο τον θυμόμαστε εμείς θα χαίρεται κι αυτός, όπου κι αν είναι».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο χαιρετισμός του Απόστολου Ρίζου, ενώ η ηθοποιός Νένα Μεντή με σπασμένη φωνή διερωτήθηκε μεγαλόφωνα αν θα έπρεπε πρώτα να τραγουδήσει και μετά να μιλήσει για τον Μάνο: «Αν πω πρώτα το τραγούδι δεν θα μπορώ να πω τίποτα μετά. Γιατί θα ντρέπομαι πάρα πολύ» είπε απευθυνόμενη στον Νίκο Κυπουργό. Τελικά, αφού ερμήνευσε το τραγούδι «Το κομοδίνο» από τον δίσκο «Άγιος Φεβρουάριος» του Δήμου Μούτση, σε στίχους του Μάνου, η γνωστή ηθοποιός αναφέρθηκε στην παράσταση που ανέβασε πριν λίγες μέρες στο φεστιβάλ Αθηνών η οποία πραγματεύεται τη ζωή της γιαγιάς του Μάνου Ελευθερίου: «Την ιστορία της μαγνητοφώνησε ο ίδιος ο Μάνος, ο οποίος μετά από χρόνια και απομαγνητοφώνησε. Μου την έδωσε πριν έξι χρόνια να την κάνω κάτι, αν θέλω.  Εγώ, μέχρι που έφυγε πέρσι, σχεδόν το ξέχασα και μόλις πέθανε το θυμήθηκα. Κάναμε μια παράσταση που άρεσε πάρα πολύ και αφορά στη ζωή της Ευαγγελίας Διγενή Αντωνοπούλου, γιαγιάς του Μάνου στη Σύρο, στις αρχές του εικοστού αιώνα» τόνισε, ερμηνεύοντας επί σκηνής ένα χαρακτηριστικό τμήμα της παράστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των πασίγνωστων τραγουδιών του Μάνου, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης βραδιάς ο Γιώργος Μπάιλας ερμήνευσε ένα κομμάτι που έγραψε ο ίδιος ως φόρο τιμής στον μεγάλο συριανό ποιητή και λογοτέχνη.

Οι ερμηνείες όλων των καλλιτεχνών ήταν εξαιρετικές, προσεγγίζοντας με σεβασμό τα τραγούδια του Μάνου, ενώ τις καλύτερες των εντυπώσεων άφησαν στους παρισταμένους τα παιδιά της Μεγάλης του Μάρκου Σχολή: «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» και η Παιδική – Νεανική χορωδία  της Ορχήστρας των Κυκλάδων.

Η όλη εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, και αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του ο αντιπεριφεριάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην προσωπικότητα του Μάνου Ελευθερίου, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα στέκεται πάντα αρωγός στην ανάδειξη μεγάλων μουσικών φυσιογνωμιών που βρίσκονται στο νησί, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον Σταύρο Ξαρχάκο, που καθόταν ανάμεσα στους θεατές.