Με έντονη την ανησυχία, χωρίς να φτάνει στα όρια του πανικού, οι Συριανοί πληροφορήθηκαν χθες το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο νησί, γεγονός που λειτούργησε καταλυτικά στον περιορισμό της εξόδου από το σπίτι τους, αφού η Ερμούπολη και γενικότερα η Σύρος έδειχνε εικόνα έρημης πόλης και νησιού.

Χωρίς στεφάνια το Ηρώο και τα άλλα μνημεία, έρημη και η πλατεία Μιαούλη, αφού δεν πραγματοποιήθηκε ούτε στεφάνωση την παραμονή της Εθνικής Επετείου ούτε η καθιερωμένη παρέλαση ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Όμως, σε πολλά σπίτια αναρτήθηκαν μεγάλες ελληνικές σημαίες, όπως και σε Δημόσιες Υπηρεσίες, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως αυτή στο κτήριο του Ι.Κ.Α με τον γυμνό ιστό ανήμερα εθνικής επετείου, ενώ τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία από τον μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄ στον Ι.Ν της Ευαγγελίστριας στα Καμίνια με κλειστές τις πόρτες για τους πιστούς, σύμφωνα με τις διατάξεις στο πλαίσιο περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ιερή ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση SYROS TV1 και ο Μητροπολίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας και τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία, δίνοντας στη συνέχεια βαρύτητα στη σημερινή δοκιμασία της πατρίδας μας από την πανδημία του κορονοϊού, συμβουλεύοντας (ιδιαίτερα τους νέους) να μένουμε σπίτι, πειθαρχώντας στις εντολές της Πολιτείας, έχοντας πίστη στο Θεό που θα βοηθήσει να βγούμε νικητές από αυτή τη δοκιμασία.

Μετά την τέλεση της δοξολογίας, με εντυπωσιακή την παρουσία μιας μεγάλης ελληνικής σημαίας, αναφώνησε «Ζήτω η ένδοξη πατρίδας μας, η Ελλάδα μας» για να ακολουθήσει το «Ζήτω» από τους ελάχιστους παριστάμενους ιερείς και ιεροψάλτες που συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα.

Άδειοι οι δρόμοι σήμερα, με μηδαμινή σχεδόν κίνηση πεζών και οχημάτων, αλλά παρούσα την Αστυνομία και τη Λιμενική Αστυνομία με διενέργεια ελέγχων και επιβολή προστίμων στους ελάχιστους που δεν ήταν εφοδιασμένοι με τα σχετικά έγγραφα, τα οποία ορίζουν οι σχετικές διατάξεις μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, εκτός ελαχίστων και καθορισμένων εξαιρέσεων.