«Δυσκολεύομαι πάρα πολύ να μιλήσω για έναν τόσο κοντινό μου άνθρωπο, που έζησα το πολυδαίδαλο μεγαλείο του στην τέχνη και στη ζωή. Μου είχε δώσει το προνόμιο της φιλίας του και της συνεργασίας του από όταν ήμουν πρωτοεμφανιζόμενος ..» δήλωσε στο logotypos.gr,  λίγο μετά την αναγγελία της είδησης του θανάτου του Μάνου Ελευθερίου, o γνωστός συνθέτης και τραγουδοποιός Κώστας Λειβαδάς, μη κρύβοντας ούτε στιγμή τον μεγάλο πόνο που του προξένησε: «Όσο κι αν o Μάνος  Ελευθερίου  είχε χρόνια προβλήματα υγείας και αναφέρονταν στον θάνατο καθημερινά, ειλικρινά -συνομιλώντας μαζί του – και πολλοί κοντινοί και αγαπημένοι θα με καταλάβουν δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ ούτε και θέλω να το καταγράψω έτσι απλά μαθηματικά αυτό που ακούω από τα ραδιόφωνα τις τηλεοράσεις  και όλη την Ελλάδα που τον αγάπησε. Τον Μάρτιο γιορτάσαμε τα 80 του γενέθλια μαζί. Διάβασαν όλοι οι φίλοι του – άνθρωποι που συμπαθούσε και εκτιμούσε –  ποιήματά του,… Είπαμε πάλι δυο λόγια για έναν δίσκο που ετοιμάζαμε και όπως πάντα στο τέλος (μετά την πτώση του πλανήτη, τον στραγγαλισμό των ζωών μας  και  δυο μπηχτές για το ποιος διάβασε καλυτέρα τα ποιήματα πριν),  για  τη μεγάλη μέριμνα της ζωής του. Η ζωή του η ίδια πάνω και κάτω από στίχους ποιήματα βιβλία μυθιστορήματα, παραστάσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές και τις επιφυλλίδες του, το αρχείο του το θεατρικό και τη λατρεμένη του Σύρο. Πάνω και στον πυρήνα όλων οι αδελφές του η Λιλή, και η Αγγελική, που είχε φύγει πια, οι σκέψεις  για τον ανιψιό του, το αίμα του το ίδιο αυτό έκαιγε τον Μάνο πιο πολύ από όλα… Δεν ξέρω πως τα κατάφερε, αλλά ξαφνικά – όσο κ αν έλεγε σαν αληθινός προφήτης και μεγάλος ενορατικός που ήταν επακριβώς τι θα συμβεί μετά το θάνατό του -γεμίσαμε όλοι δυο αιώνες στενοχώρια… Ο Μάνος Ελευθέριου, ήταν ένας από τους πιο εργατικούς ανθρώπους που είχε περάσει όλα τα στάδια του μόχθου και της αγωνίας ,ένας ιεροφάντης των αγγέλων σε αποστολή».

Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα και γεμάτη ειδήσεις συνέντευξη του Κώστα Λειβαδά στο ηχητικό που ακολουθεί:

Ο Μάνος εμπιστεύθηκε ένα κύκλο τραγουδιών στο Κώστα Λειβαδά τα οποία το προσεχές διάστημα θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο. Τα τέσσερα από αυτά τα είχε ήδη εγκρίνει ο μεγάλος συριανός στιχουργός και μάλιστα πίεζε τον Κώστα Λειβαδά να ολοκληρώσει και τα υπόλοιπα ώστε να προλάβει να τα δει όλα μαζί συγκεντρωμένα σε μια δισκογραφική δουλειά: «Άντε πια παιδί μου τι θα γίνει με αυτά τα τραγούδια» είχε πει χαρακτηριστικά ο Μάνος στον Κώστα κατά τη διάρκεια του εορτασμού των 80ων γενεθλίων του στον Ιανό, προσθέτοντας: «Τι περιμένεις; Να πεθάνω; Ο Μάνος όμως, και για όσους τον ξέραμε, με το ασύλληπτο χιούμορ του έπαιζε αυτό το αστείο με το θάνατο πάρα πολλά χρόνια. Απ΄ όταν ξεκίνησαν τα αναπνευστικά και τα πρώτα προβλήματα καρδιάς ο θάνατος ήταν ένα καθημερινό αστείο και αυτό που με έχει κυριολεκτικά συντρίψει είναι ότι συνειδητοποιώ ότι είχα πειστεί ότι ο Μάνος δεν θα πεθάνει ποτέ. Και δεν θα πεθάνει, θα ζει μέσα από το έργο του». Θυμάται με συγκίνηση όταν ο ίδιος ανέγνωσε το ποίημα «Κάθετη πτώση» που του εμπιστεύθηκε ο Μάνος ότι κάποιοι από το κοινό βούρκωσαν: «Όμως και ο Μάνος βούρκωσε και παραξενεύτηκε. Με ρώτησε πότε μου το είχε δώσει. Δεν το θυμόταν, και συγκινήθηκα γιατί τα θεωρώ ένα από τα πιο επιτομικά τραγούδια του Μάνου ποτέ».

Συνεχίζοντας  δηλώνει στο «Λ» ότι ο Μάνος επιθυμούσε  να απαγγείλει ο ίδιος τους στίχους στο τραγούδι «Μέντιουμ», προσθέτοντας  ότι ακούγοντας τα «Θέατρα πυρπολημένα»  είχε ξετρελαθεί  σχολιάζοντας  ότι ορθώς ενθουσιάστηκε ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να το τραγουδήσει αυτός.

«Τώρα νιώθω διπλά το χρέος μέσα μου να ολοκληρωθεί και να εκδοθεί αυτή δουλειά το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο δεν είναι υλικό που μπορεί να τραγουδήσει μόνο ένας ερμηνευτής. Έχω στο μυαλό μου δυο τρεις μεγάλους τραγουδιστές και τρείς ηθοποιούς  που ήθελε και ο ίδιος ο Μάνος, ωστόσο δεν θα ήθελα να αποκαλύψω περισσότερα αυτή τη στιγμή» καταλήγει, σημειώνοντας ότι ευχής έργο θα ήταν  η πρώτη συναυλία με τα τραγούδια αυτά να λάμβανε χώρα στη Σύρο.