ΠΑΝΩ που ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την επανεκκίνηση των προσπαθειών σε ό,τι αφορά την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου, κάτω από πραγματικά και όχι πλασματικά δεδομένα, στα οποία στηρίχτηκε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Μαραγκού και τίναξε την μπάγκα στον αέρα, ξεκίνησε την επέλασή του ο κορονοϊός Covid-19 και έφερε τα πάνω κάτω.

ΤΟ απίστευτο τσουνάμι των κρουσμάτων και των νεκρών, εξαιτίας του φονικού αυτού ιού, προκάλεσε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, από την οποία φυσικά δεν έμεινε αμέτοχος ο τομέας του τουρισμού.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αριθμός των τουριστών σε όλον τον κόσμο θα μειωθεί από 1 έως και 3%, λόγω του νέου κορονοϊού, ενώ μέχρι πρότινος προβλεπόταν αύξηση κατά 4%, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (OMT).

ΑΥΤΟ σημαίνει αριθμητικά απώλεια 30-50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις τουριστικές δαπάνες, σύμφωνα πάντα με την εκτίμηση του ίδιου Οργανισμού, αν και επισημαίνει ότι  προς το παρόν είναι πάρα πολύ νωρίς για να υπάρχει μια σαφής εικόνα σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία στον τουριστικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται τα χειρότερα.

ΓΙΑ την Ελλάδα, χώρα κατ’ εξοχήν τουριστική, η εμφάνιση του ιού και η ταχύτατη εξάπλωσή του, αποτελεί εκ των πραγμάτων βαρύτατο πλήγμα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κινητοποιήθηκε αμέσως και ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προέλθουν εξαιτίας της επέλασης του Covid-19, με πρώτο προτεινόμενο μέτρο μια πιο ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τα τουριστικά καταλύματα, σε συνεργασία και με τα τουριστικά γραφεία, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

ΣΥΜΦΩΝΑ πάντα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το πρόβλημα το οποίο προέκυψε πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ώστε  να υπάρξει συμβολή του κλάδου στην προστασία της εικόνας της χώρας και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος προς τα έξω, με το δεδομένο μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια την εμπιστοσύνη των επισκεπτών της.

ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ότι τα μέλη του συμβάλλουν ήδη στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών ως προς τα μέτρα πρόληψης, αλλά παράλληλα επισημαίνεται, με εμφανή πλέον την πτώση στην ταξιδιωτική διάθεση διεθνώς, πως είναι αναγκαίες συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να υπάρξουν διευκολύνσεις και να ενθαρρυνθεί ο εν δυνάμει ταξιδιώτης που είχε δρομολογήσει τις διακοπές του και σήμερα βρίσκεται σε δίλημμα αν αποφασίσει να τις κάνει.

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ αναγκαία μια πιο ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τα τουριστικά καταλύματα, σε συνεργασία και με τα τουριστικά γραφεία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία αναλύονται στην ανακοίνωση αυτή και αφορούν κρατήσεις, χρονική διάρκεια διαμονών, τροποποίηση πολιτικής ακυρώσεων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, όπως και επιστροφή προκαταβολών κάτω από σαφείς προϋποθέσεις.

ΦΥΣΙΚΑ υπογραμμίζεται ότι, σ’ αυτή την προσπάθεια σημαντική είναι η προϋπόθεση να συμβάλουν καταλυτικά τα τουριστικά γραφεία, που ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν την όποια αλλαγή υιοθετηθεί στην πολιτική ακυρώσεων των τουριστικών καταλυμάτων.

ΤΕΛΟΣ, θεωρείται εξίσου σημαντικό, την παρούσα χρονική περίοδο, να υπάρξουν συνέργειες και συνεργασίες, ώστε να καταδειχθεί στην πράξη πως το οποιοδήποτε πρόβλημα, όσο σοβαρό κι αν είναι αυτό, αν αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, χαρακτηριστικά γνωρίσματα άλλωστε του τουριστικού τομέα, θα έχει το προσδοκώμενο από όλους αποτέλεσμα.

ΣΙΓΟΥΡΑ βρισκόμαστε σε μια από τις πλέον δύσκολες οικονομικά φάσεις, καθώς ο ένας από τους βασικούς πυλώνες της Σύρου, ο τουρισμός, πλήττεται με απρόβλεπτο το ακριβές αρνητικό οικονομικό μέγεθος που θα προκύψει τελικά.

ΓΙ’ αυτό απαιτείται προσοχή στους όποιους χειρισμούς προκειμένου να μετρήσουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες, όταν σταματήσει η επέλαση του φονικού κορονοϊού και ο βασικός πυλώνας του τουρισμού στο νησί στηριχθεί και πάλι σε σταθερές βάσεις.