«Χαίρομαι πάρα πολύ που θα βρεθώ για πρώτη φορά στη Σύρο για την οποία έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια». Με αυτή τη φράση η Φωτεινή Δάρρα άνοιξε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Λ» με αφορμή την διήμερη εμφάνισή της στο θέατρο Απόλλων –  σε ένα αφιέρωμα από την Τζένη Βάνου έως την Εντίθ Πιάφ – την Παρασκευή 27 Απριλίου & το Σάββατο 28 Απριλίου 2018.

Να σημειωθεί ότι οι συναυλίες αυτές συνδιοργανώθηκαν από τον “Θησέα Κυκλάδων” και  τον Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν στον “Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου” και μέρος αυτών για τις ανάγκες της “Στέγης Ανηλίκων Σύρου”.

Ακούστε ολόκληρη την τηλεφωνική συνέντευξη στο αρχείο MP3 που ακολουθεί:

Μετά τις sold ουt παραστάσεις της σε όλη την Ελλάδα  «La Voce – Από την Τζένη Βάνου στην Εντίθ Πιάφ” και τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε η εξαίρετη καλλιτέχνης Φωτεινή Δάρρα – γνωστή για την στήριξή της σε ευπαθείς ομάδες – επισκέπτεται τη Σύρο, υπογραμμίζοντας ότι ο πολιτισμός και το πολιτιστικό επίπεδο του νησιού είναι γνωστά ανά το πανελλήνιο.

  • Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Εντίθ Πιάφ και την Τζένη Βάνου κα Δάρρα;

Ο τίτλος είναι κυριολεκτικός βέβαια αλλά έχει και ένα συμβολισμό κρυμμένο. Κι αυτός είναι σε σχέση με τις προσωπικότητες των δύο αυτών γυναικών, Κάθε μια από αυτές είχε προσωπικότητα πολύ έντονη αλλά και παρόμοιο τρόπο ζωής και δραματικές εξελίξεις στη ζωή τους. Εξ’ ου και τραγουδούσαν μ’ ένα τρόπο που κατά τη γνώμη μου, και βεβαίως των περισσότερων ακροατών, ήταν αξεπέραστος. Στις συναυλίες αυτές διανύουμε λοιπόν μια διαδρομή μερικών από τα ωραιότερα ελληνικά και ξένα τραγούδια. Θα υπάρχουν μέσα Πορτογαλέζικα τραγούδια, αλλά και Ιταλικά, Γαλλικά και Αγγλικά. Είναι ουσιαστικά ένα ρεσιτάλ που βασίζεται στην Τζένη Βάνου, και με αφορμή τις δύο πολύ επιτυχημένες παραστάσεις που κάναμε στο «Παλλάς» στην Αθήνα και στο μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συνεχίζουμε και ο αμέσως επόμενος σταθμός μας είναι το υπέροχο αυτό θέατρο της Σύρου.

  • Είναι γνωστή η στήριξή σας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πηγάζει από κάποια εσωτερική σας ανάγκη αυτό;

Η ανάγκη είναι κατ’ αρχήν ανθρώπινη. Είναι όμως και η ανάγκη του καλλιτέχνη να προσφέρει. Εμένα, ο λόγος για τον οποίο επέλεξα να κάνω αυτή τη δουλειά, ο βασικός, είναι η έννοια της προσφοράς που έχει. Της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο μέσα από το πολιτιστικό έργο που προσφέρεις και που δημοσιοποιείς στον κόσμο. Αλλά και η έννοια της προσφοράς συναισθηματικά στον καθένα ξεχωριστά, γιατί θεωρώ ότι η τέχνη μπορεί να γιατρέψει τις ψυχές των ανθρώπων. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εγώ τραγουδάω. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και ένας τρόπος να κάνεις ένα δώρο στον κόσμο και αυτός να στο ανταποδίδει με το χειροκρότημά του, την αγάπη του, την προσέλευσή του και όλα αυτά που σου δείχνουν ότι αποκτάς αθώους και αγνούς φίλους.

  • Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερο νόημα λόγω της σημερινές κατάστασης της Χώρας μας.

Βεβαίως, όσο δυσκολότερες εποχές διανύουμε τόσο πιο μεγάλο νόημα έχει αυτό το οποίο συζητάμε. Και θα ήθελα να περάσει ένα μήνυμα στον κόσμο. Ότι δεν χρειάζεται πολλά για να δώσεις, παρά μόνο η διάθεση.  Η πρόθεση και η διάθεση να προσφέρεις στον συνάνθρωπό σου.

Στη μακρά της πορεία στον χώρο του ποιοτικού τραγουδιού η Φωτεινή Δάρρα έχει συνεργαστεί με ονόματα θρύλους μεταξύ των οποίων  ο Μίμης Πλέσσας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και η ίδια δηλώνει πολύ τυχερή που ο δρόμος  διασταυρώθηκε με το δικό τους, δίνοντάς της δυνατότητα να διδαχθεί πάρα πολλά πράγματα: «Όχι μόνο για την τέχνη, αλλά και για την στάση ζωής που πρέπει να έχει κάποιος» λέει και συνεχίζει: «Εύχομαι στις επόμενες γενιές που έρχονται να έχουν αντίστοιχες περιπτώσεις δασκάλων που να μπορέσουν να μάθουν απ’ αυτούς». Αναφέρεται με νοσταλγία και αγάπη γι’ αυτούς τους ανθρώπους υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιον, ενώ δεν κρύβει την επιθυμία της να  συνεργαστεί κάποτε με τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Σταμάτη Κραουνάκη.

Συνεχίζοντας κάνει γνωστό ότι τα πρώτα της βήματα τα ξεκίνησε ως ηθοποιός και η απόφασή της να ασχοληθεί και με το τραγούδι προσέκρουσε στις αντιδράσεις των γονέων της, καθ’ ότι όπως η ίδια ομολογεί μεγάλωσε σε μια συντηρητική οικογένεια: «Όταν ανακοίνωσα στον πατέρα μου ότι θέλω να γίνω ηθοποιός, δεν του άρεσε καθόλου. Δεν ήθελε να ασχοληθώ με αυτό. ¨Όμως ήδη είχα περάσει στη δραματική σχολή και είχα ξεκινήσει τις σπουδές μου. Κρυφά από μένα έδινε στη μαμά μου χρήματα για να μου δίνει χαρτζιλίκι και να μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου».

Η ίδια σήμερα είναι μητέρα ενός μικρού κοριτσιού. Έχοντας βιώσει την αντίθεση της οικογένειάς της στην ενασχόλησή της με την υποκριτική και το τραγούδι την ρωτάμε αν ενδεχόμενη  απόφαση της κόρης της να ακολουθήσει τα βήματά της θα την έβρισκε σύμφωνη: «Επειδή ξέρω τις δυσκολίες και όλοι στο δικό μας επάγγελμα τις γνωρίζουμε, θα ήμουν πολύ αγχωμένη. Όμως δεν θα μπορούσα να της το αρνηθώ. Δεν είναι κάτι που εύχομαι, ούτε κάτι που απεύχομαι, το να γίνει καλλιτέχνης η κόρη μου. Άλλωστε όπως προείπα καλλιτέχνης γεννιέσαι, οπότε το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Αν τρέχει προς τα κει δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να το αλλάξω. Απλά θα το στηρίξω αυτό».

Και κλείνει με ένα μήνυμα προς το φιλόμουσο κοινό της Σύρου: «Ελάτε να απολαύσετε μια βραδιά και να δείτε  πάνω στη σκηνή ανθρώπους που διασκεδάζουν με αυτό που κάνουν, γιατί το κάνουν με αλήθεια και το αγαπάνε πολύ. Κυρίως όμως να ενωθούμε σε μια μεγάλη αγκαλιά η οποία θα στηρίξει ένα ιερό σκοπό».

Τιμή Εισιτηρίου: 15 € Πλατεία & Θεωρεία ισογείου, 10 € θεωρεία Β & εξώστες.

Ώρα Έναρξης: 21:00

Προπώληση εισιτηρίων θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Απόλλων από 25/4/18 10:00 -14:00 & 18:00-20:00.