ΕΓΙΝΕ θέμα σχολιασμού στην ΕΤ3 την προπερασμένη εβδομάδα, στη μεσημεριανή εκπομπή «ΣΥΝ»,  το γεγονός της κατάρρευσης εξωτερικών τοιχίων στο πρώην εργοστάσιο «Λαδόπουλου», με παρεμβάσεις τόσο του επί των Τεχνικών Υπηρεσιών αντιδημάρχου Μηνά Αληφραγκή όσο και του μηχανικού (και πρώην αντιδημάρχου Πολιτισμού) Θάνου Φώσκολου.

Ο κ. Αληφραγκής αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ερειπωμένων κτισμάτων, αναφέροντας παράλληλα ότι υπάρχουν (με απογραφή του 2014) 1300 αξιόλογα κτήρια σε Ερμούπολη και Άνω Σύρο εκ των οποίων τα 130 είναι εγκαταλειμμένα και χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, ενώ για τη συγκεκριμένη παρέμβαση τόνισε την ανάγκη κατεδάφισης τοίχων προ της απειλούμενης κατάρρευσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο κ. Φώσκολος από την πλευρά του, αναφέρθηκε και εκείνος στο πρόβλημα των επικίνδυνων κτισμάτων, επισημαίνοντας πως με βάση τα ισχύοντα από το Υπουργείο Πολιτισμού περί διατηρητέων, πρέπει να πέσει πρώτα κάποιο από αυτά για να ξεκινήσουν ενέργειες προστασίας του, προτείνοντας τη διεύρυνση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με συμμετοχή και στελέχους του Υπουργείου Πολιτισμού σε αυτό.

«Όταν βγαίνουμε δημοσίως και χαρακτηρίζουμε κτήρια διατηρητέα, οφείλουμε να τα προστατεύουμε κιόλας», είπε χαρακτηριστικά, αλλά αμφιβάλλουμε αν τις τοποθετήσεις Αληφραγκή – Φώσκολου τις άκουσαν κάποιοι με ανοιχτά αφτιά.