Τον τρίτο έπαινο απέσπασε ο συριανός συγγραφέας–ποιητής Χρόνης Τσιριγώτης,  στον πρόσφατο διαγωνισμό Λογοτεχνίας- Ποίησης και θεατρικού κειμένου της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, συμμετέχοντας με το ποίημα με τίτλο «Ειμαρμένη», το οποίο και αφιερώνει στη μητέρα του: «Μέσα σε λίγους στίχους προσπαθώ να συμπυκνώσω τη ζωή της μάνας μου που δεν έζησε, από τον καιρό που γεννήθηκε. Κι αυτό γιατί παντρεύτηκε 16 ετών… Πιέστηκε να παντρευτεί… Δεν γνώρισε αγάπη, και προσπαθώ μέσα από τους λίγους στίχους μου να βγάλω όλη τη πορεία της ζωής της μητέρας μου», τονίζει.

Εμφανώς συγκινημένος, καθιστά σαφές ότι το συγκεκριμένο ποίημα –αποτελεί την  πρώτη του ποιητική ενασχόληση – αποτελεί ένα πολυαγαπημένο πόνημα για τον ίδιο: «Είναι το πρώτο ποίημα που δημιουργώ. Να ξεκαθαρίσω ότι αφορμή για να εκφραστώ με την πένα, είναι πάντα η συναισθηματική πίεση… Η διάκριση  αυτή μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω».

Ο κ. Τσιριγώτης περιγράφει τα συναισθήματα που ένιωσε όταν, τηλεφωνικά, ενημερώθηκε για τη διάκρισή του: «Με πήρε τηλέφωνο ο γραμματέας της Ένωσης για να με ενημερώσει ότι η τελετή βράβευσης θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να παραστώ, και  το βραβείο θα μου αποσταλεί ταχυδρομικά. Όμως ένιωσα ηθική ικανοποίηση. Πρώτα – πρώτα για τη μάνα μου. Αναγνωρίστηκε, δηλαδή, μέσα απ’ αυτό όλη η διαδρομή της μητέρας μου, μέσα στην κακοτράχαλη ζωή που περνά».

Στην ποίηση ή στην λογοτεχνία, όμως, έχει μεγαλύτερη έφεση; Ερώτημα δύσκολο να απαντηθεί, με τον ίδιο να δηλώνει ότι και τα δύο τον έλκουν εξίσου: «Το κάθε κομμάτι έχει τη δυσκολία του. Στο ποίημα προσπαθείς, μέσα σε λίγους στίχους,  να εμπεδώσεις στον αναγνώστη το κλίμα, το συναίσθημα και την εικόνα. Κάτι που το απλοποιεί πιο εύκολα το διήγημα. Θεωρώ ότι το ποίημα είναι λίγο πιο δύσκολο. Το «Ειμαρμένη» είναι το πρώτο ποίημα που έχω γράψει, ενώ διηγήματα έχω γράψει τρία. Θεωρώ πιο εύκολο το διήγημα».

Συνεχίζοντας, ξεδιπλώνει τα μελλοντικά του σχέδια στο «Λ», μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τον Αντώνη Κρύσιλα, τον οποίο  θεωρεί «μέντορά» του στον μαγικό κόσμο της δημιουργικής γραφής: «Έχω ξεκινήσει ήδη να γράφω ένα νέο διήγημα, καθώς και ένα ποίημα που έχω στη σκέψη μου. Γράφω ανάλογα με τη συναισθηματική μου φόρτιση. Συνήθως εμπνέομαι περισσότερο όταν είμαι αρνητικά φορτισμένος. .. Έχω πάντα μαζί μου ένα μπλοκάκι και σημειώνω τις λέξεις κλειδιά που μου έρχονται στο μυαλό… και αργότερα προσπαθώ να τις συνθέσω μεταξύ τους».  Αξίζει να αναφερθεί ότι διήγημα του κ. Τσιριγώτη περιλαμβάνεται και σε ένα βιβλίο που είχε παρουσιαστεί το 2014 στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ερμούπολης, με τίτλο: «Συγγραφείς εξ αγχιστείας»: «Η αφορμή για τη δημιουργική γραφή υπήρξε ένα πρόγραμμα του Κέντρου δια βίου Μάθησης Ενηλίκων – το οποίο διοργανώθηκε την άνοιξη του 2014 από τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης –  στο οποίο είχα λάβει μέρος. Από κει, με το δάσκαλο – συγγραφέα Αντώνη Κρύσιλα  – ο οποίος μας μετέφερε τις εμπειρίες του –  μου εμφύτεψε το σπόρο της γραφής».

Καταλήγοντας, ευχαριστεί τόσο τη μητέρα του όσο και τη σύζυγο του, οι οποίες – όπως τονίζει – «Στέκονται φάρος στη ζωή μου, λιμενοβραχίονας στις λύπες μου  και έμπνευση στην υπόλοιπη ζωή μου».