Σε αναμονή, προ των τελευταίων διαδικασιών που θα επιτρέψουν να νοιώσουν ξανά ασφάλεια στο εργασιακό τους περιβάλλον, βρίσκονται όλα τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ερμούπολη, καθώς το ήδη επιβαρυμένο κτήριο της Πυροσβεστικής στην άκρη του λιμανιού έχει ήδη κριθεί ακατάλληλο από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και την  Πολεοδομία.

Την είδηση επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου, αρχιπύραρχος Σπυρίδων Πέτρου, ο οποίος εξήγησε ότι η ακαταλληλότητα του πύργου ασκήσεων και πολλά άλλα προβλήματα του κτηρίου έδωσαν το πράσινο φως για την εξεύρεση ενός νέου κτηρίου όπου θα μεταστεγαστεί προσωρινά η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρις ότου ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης του υπάρχοντος κτηρίου.

Υποχρεωτική η καθαίρεση του πύργου ασκήσεων

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτρου ανέφερε τα εξής: «οι τελευταίες εξελίξεις αφορούν κυρίως στον πύργο ασκήσεων της Υπηρεσίας όπου έχει βγει σε αχρησία και θεωρείται επικίνδυνο κτήριο, οπότε εμείς έχουμε προβεί σε ενέργειες για την καθαίρεσή του και σε αυτό συναίνεσε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μαζί με την Πολεοδομία.

Τώρα βρισκόμαστε σε αναμονή της διαδικασίας καθαίρεσης καθώς είναι ένα διαδικαστικού χαρακτήρα ζήτημα. Θα μπουν τα χρήματα στην ΠΕΠΥΠ και από κει και πέρα η τεχνική εταιρεία θα προβεί στην καθαίρεση του πύργου ασκήσεων. Βέβαια, κατόπιν συζήτησης με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών, πρώτα πρέπει να πάρουμε και τη σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας γιατί βρισκόμαστε σε ιστορικό χώρο και θα πρέπει κ αυτοί να συναινέσουν σε αυτό. Οπότε περιμένουμε…».

Σε αχρησία το παρόν κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Αναφορικά με την διαβαθμιδική σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ Δήμου Σύρου – Ερμουπόλεως, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Πυροσβεστικού Σώματος, αυτή βρίσκεται στο στάδιο όπου έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης και βρίσκονται στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος για να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Μετά από αυτό, η Περιφέρεια θα κάνει τις δικές της ενέργειες για να διενεργήσει μάλλον ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, για να  προκύψει ο ανάδοχος του έργου που θα προβεί στις επισκευές του κτηρίου.

Εμείς, βέβαια, επειδή δεν είναι δυνατό την τελευταία στιγμή να βρούμε ένα κτήριο όπου θα μας φιλοξενήσει όσο χρονικό διάστημα θα γίνονται οι απαιτούμενες εργασίες στο παρών κτήριο, έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό να βρούμε ένα νέο για τη μεταστέγαση της Υπηρεσίας.

Όπως γνωρίζετε, όμως, τον πρώτο λόγο σε όλα αυτά έχει η Κτηματική Υπηρεσία καθώς θα πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλες οι επιλογές κατάλληλων διαθέσιμων κτηρίων που υπάρχουν στη Σύρο. Γι αυτό εμείς τους παραδώσαμε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και προδιαγραφές που πρέπει να υπάρχουν για να προβούμε στην ενοικίαση ενός κτηρίου.

Από την πλευρά της, η Κτηματική μας έχει ήδη απαντήσει ότι δεν υπάρχει στη Σύρο κάποιο κατάλληλο κτήριο, οπότε θα προβούμε σε ενοικίαση ακινήτου από ιδιώτη.

Η ιδανική επιλογή είναι να βρεθεί ένας χώρος μέσα ή στα όρια της πόλης. Τώρα, σε περίπτωση που δεν βρούμε, επειδή προέχει η ασφάλεια του προσωπικού και του κοινού, αναγκαστικά μπορεί και να βγούμε πιο έξω, μέχρι να επανέλθουμε στο παρόν κτήριο.

Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει άμεσα διότι το παρών κτήριο έχει βγει σε αχρησία από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, κάτι που σημαίνει ότι είναι επικίνδυνο για εμάς και τους πολίτες. Πρέπει, λοιπόν, να φύγουμε άμεσα. Στόχος μου είναι πριν το Πάσχα να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της μεταστέγασης.

Το τονίζω ξανά, προέχει μόνο η ασφάλεια του προσωπικού και όλων των ανθρώπων.  Θα φύγει όλο το έμψυχο προσωπικό και θα αφήσουμε κάποια πράγματα εδώ που δεν μας χρειάζονται».

Αναβαθμισμένος ο εξοπλισμός των πυροσβεστικών οχημάτων

Πέραν του κτηριακού προβλήματος, ο κ. Πέτρου έδωσε προτεραιότητα ως Διευθυντής στη συντήρηση και επισκευή του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού των πυροσβεστικών οχημάτων της Υπηρεσίας, που θα χρησιμοποιηθεί στη Σύρο αλλά και σε άλλα νησιά της δικαιοδοσίας του.

«Συγκεντρώσαμε όλα τα οχήματα που ήταν παλιά και που είχαν βγει σε αχρησία από προηγούμενες διοικήσεις. Επρόκειτο για κάποια STAGGER της δεκαετίας του ΄80 και κάποια ONMO.

Με την άδεια του διοικητή του Στρατοπέδου, λοιπόν, τα συγκεντρώσαμε εκεί και εφτά STAGGER προωθήθηκαν στην 303Μ στην Λάρισα, όπου εκεί έχουμε την ανάλογη τεχνογνωσία, και ήδη έχουν αρχίσει και επισκευάζονται. Μόλις ολοκληρωθεί η επισκευή τους, θα αποφασίσουμε σε ποια νησιά των Κυκλάδων θα προωθηθούν γιατί ενδείκνυται τέτοια οχήματα σε άσχημα οδικά δίκτυα, όπως έχουν τα νησιά. Πρόκειται για 2,5τονα οχήματα με ικανή χωρητικότητα.

Τα υπόλοιπα 2 ONMO που υπήρχαν, επισκευάζεται ήδη το ένα στο συνεργείο της Θεσσαλονίκης και μόλις τελειώσει το ένα θα αρχίσουν και το άλλο έτσι ώστε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε. Όπως μας διαβεβαίωσαν οι μηχανικοί των μονάδων, από τη στιγμή της επισκευής τους θα είναι πλήρως λειτουργικά για τα επόμενα δέκα χρόνια, οπότε αποτελεί μεγάλο όφελος για εμάς. Για καινούργια αυτοκίνητα, δυστυχώς, δεν έχουμε καμία νέα είδηση».

Επικαιροποίηση του πλάνου για την νέα αντιπυρική περίοδο

Όπως τόνισε ο κ. Πέτρου, η Υπηρεσία ανέμενε τα σχέδια δασών για την επικαιροποίηση του σχεδιασμού της νέας αντιπυρικής περιόδου, τα οποία μελετήθηκαν από τον ίδιο για να δει αν χρειάζονται περαιτέρω μεταβολές. Από κει και πέρα, τα σχέδια δόθηκαν στα τέλη Μαρτίου στον Συντονιστή του Πειραιά για την τελική έγκρισή τους.

«Πέρσι, περάσαμε κάποια μηνύματα και στην τοπική κοινωνία για το πώς λειτουργούμε αλλά και ποιο είναι το δικό μου στίγμα. Οι περιπολίες θα είναι στη θέση τους, όταν υπάρχει κίνδυνος θα κάθονται και το βράδυ έξω, ένας επιχειρησιακός αξιωματικός θα είναι πάντα σε περιπολία και όταν θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα θα κάθεται και μέσα στην Υπηρεσία. Επίσης, τα περιπολικά θα κάνουν περιπολίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι διοικητές και οι υποδιοικητές θα βρίσκονται κι αυτοί έξω, αν και δεν έχουμε πολλά οχήματα προσωπικού. Το ίδιο θα γίνεται και στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια των νησιών, όπου τα περιπολικά θα βρίσκονται έξω και οι διοικητές σε επαυξημένη εγρήγορση, ανάλογα βέβαια και με τον δείκτη επικινδυνότητας. Θα ατονούν, δηλαδή, οι λειτουργίες της Υπηρεσίας και θα δίνουμε έμφαση στο επιχειρησιακό επίπεδο.

Σε όλο αυτό, βέβαια, θα πρέπει και η κοινωνία να ευθυγραμμιστεί. Απαγορεύονται, όπως το έχουμε πει οι θερμές εργασίες (κολλήσεις, κοπές μετάλλων κτλ σε υπαίθριο χώρο), οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να προσέχουν τη διαδικασία καπνίσματος των κυψελών, και οι παραθεριστές να μην χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες ή μη ψησταριές», κατέληξε ο κ. Πέτρου.