Εν μέσω της κακοκαιρίας που προξένησε ο «Ηφαιστίων» πραγματοποιήθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία ο Μέγας Αγιασμός για τη γιορτή των Θεοφανίων, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Στην τελετή έδωσαν «το παρών» – μεταξύ άλλων – ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Συγκοινωνιών – Μεταφορών Μάκης Δαδάος, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπεία του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και των προσκόπων, ο ιερός κλήρος και πλήθος πιστών.
Με το πέρας του Αγιασμού και αφού ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους που αγνόησαν τις κάκιστες καιρικές συνθήκες και ιδιαιτέρως το πλήρωμα του «ΤΠΚ Ρίτσος» που προσήλθε από Αθήνα για να τιμήσει τον εορτασμό των Θεοφανίων, ο κ. Δωρόθεος Β’ ενημέρωσε τους πιστούς ότι δεν ακολουθήσει λιτάνευση, αλλά αντιθέτως μια αυτοκινητοπομπή από ταξί περίμενε ακριβώς έξω από τον Ιερό Ναό όλους όσοι ήθελαν να μεταφερθούν στο λιμάνι για την καθιερωμένη κατάδυση του Σταυρού.
Εκεί, ο μητροπολίτης, χαιρετίζοντας τα καθηλωμένα στο λιμάνι πλοία «Νήσος Χίος» και «Άρτεμις», καθώς και τους λιγοστούς γενναίους κολυμβητές, τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων και προχώρησε στην κατάδυση του Σταυρού με την πρώτη αλλά και με δεμένο τον Σταυρό λόγω της θαλασσοταραχής.
Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο νεαρός κολυμβητής Γιώργος Ξαγοράρης, κερδίζοντας – ως είθισται – το χειροκρότημα όλων και ένα χρυσό σταυρό από τον κ. Δωρόθεο Β’.