Νέοι βανδαλισμοί σε μνημεία της Ερμούπολης!

Μετά τους πρόσφατους βανδαλισμούς, με αναγραφή συνθημάτων – στην εξέδρα της πλατείας Μιαούλη, στις προτομές των αδελφών Ρεθύμνη στο κηπάριο έμπροσθεν του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και την πλήρη καταστροφή του μαρμάρινου παγκακίου στον ίδιο χώρο – νέο περιστατικό καταδεικνύει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο ότι ομάδες με σαφή πολιτική τοποθέτηση έχουν θέσει στο στόχαστρό τους την πολιτιστική κληρονομιά της Ερμούπολης.

Αυτή την φορά δεν σεβάστηκαν καν στο Εθνικό Ηρώο της πόλης το έργο του Τήνιου γλύπτη Βιτάλη, αναγράφοντας συνθήματα σε σαφή πολιτικό προσδιορισμό; «ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ», «ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ» και «ΝΙΩΣΕ ΜΕ ΔΕΝ ΝΙΩΘΩ ΤΙΠΟΤΑ».

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει με κάθε τρόπο τόσο την πολιτιστική κληρονομιά όσα και τα μνημεία σύμβολα, τα οποία αναδεικνύουν τη δράση ενός ολόκληρου λαού ενάντια σε ξένες επιβουλές, από τέτοιου είδους κακόβουλες ενέργειες. Και αυτό πρέπει να το πράξει εντείνοντας τις αστυνομικές περιπολίες

Το γεγονός ότι οι δράστες και αυτή την φορά επέλεξαν το κηπάριο του Αγίου Νικολάου (εθνικό Ηρώο) προφανώς οφείλεται στην εικόνα πλήρους εγκατάλειψης που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα. Τα συνθήματα, μετά από μεγάλο διάστημα, εξακολουθούν να παραμένουν αναγραμμένα στις προτομές των αδελφών Ρεθύμνη, τα απομεινάρια του παγκακίου ούτε καν περισυλλέγησαν, ώστε να μην εμφανίζει την σημερινή αποκαρδιωτική εικόνα, οι περισσότεροι από τους φοίνικες, χτυπημένοι από το κόκκινο σκαθάρι, κόπηκαν, πεύκα παντελώς αποξηραμένα ή πετσοκομμένα από το κλάδεμα, ξερά φύλλα από φοίνικες επί εβδομάδες να σαπίζουν πίσω από τις προτομές των αδελφών Ρεθύμνη, παρτέρια αποξηραμένα, και το κυριότερο οι πόρτες ορθάνοικτες ακόμη και τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Η εικόνα αυτή προφανώς και ενθαρρύνει τις όποιες ομάδες να δράσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθώς συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν, δεδομένης της εγκατάλειψης που εμφανίζει ο χώρος.

Ωστόσο η οργή των πολιτών αυξάνει με γεωμετρικούς ρυθμούς. Στην περίπτωση που δεν ληφθούν έγκαιρα δραστικά μέτρα προστασίας των μνημείων δεν αποκλείεται να δούμε τους πολίτες να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, στέλνοντας τους υπαίτιους στο νοσοκομείο.