Με ένα  άκρως εντυπωσιακό αφιέρωμα στον Mozart και τον Beethoven με  δύο εμβληματικά Αριστουργήματα, την  Συμφωνία αρ. 7, σε Λα Μείζονα, έργο 92 του δεύτερου και το Ρέκβιεμ σε Ρε Ελάσσονα, K. 626 του πρώτου,  πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής 14 Ιουλίου – υπό την μουσική διεύθυνση του μαέστρου Peter Tiboris –  η πρεμιέρα του επετειακού 15ου φεστιβάλ Αιγαίου, στο θέατρο Απόλλων επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης.

Ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του εστίασε στο υψηλό επίπεδο του Φεστιβάλ –  το οποίο  όπως τόνισε  συμβάλει στην εξωστρέφεια της Σύρου: «Απόψε αποτελεί μια επετειακή και συγκινητική βραδιά καθώς το Φεστιβάλ Αιγαίου κλείνει τα 15 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας. Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2005 και καταξιώθηκε, όχι μόνον στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου μας αλλά και στις καρδιές όλων των φιλόμουσων, εντός και εκτός των συνόρων. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, με τη συμμετοχή παγκοσμίου βεληνεκούς καλλιτεχνών, από δεκάδες χώρες του Εξωτερικού, έχει μυήσει όλα αυτά τα χρόνια, μικρούς και μεγάλους, σε δημιουργίες δεκάδων κλασικών συνθετών, συστήνοντας στο ευρύ κοινό την κλασική μουσική και αποτελώντας έναν από τους κορυφαίους θερινούς προορισμούς για τους λάτρεις του είδους» είπε, προσθέτοντας ότι όλα τα ανωτέρω δεν θα ήταν εφικτά δίχως την καθοριστική συμβολή και αφοσίωση  τού εμπνευστή και μουσικού διευθυντή του Φεστιβάλ, και γενικού και καλλιτεχνικού δ/ντη της εταιρίας MID American Productions, Peter Tibor, ο οποίος κάθε χρόνο δίνει την ψυχή του στην μεγάλη και απαιτητική – διεθνώς αναγνωρισμένη –διοργάνωση, αλλά  και της  Eilana Lappalainen, Γενικής και Καλλιτεχνικής δ/ντριας της Greek Opera Studios, η οποία έχει αναλάβει το γενικό συντονισμό της επιμέλειας τού Φεστιβάλ.

Με αφορμή δε την επέτειο τον 15 χρόνων και ως ελάχιστο οφειλόμενο χρέος, όπως τόνισε ο κ. Μαραγκός, στο σπουδαίο πολιτιστικό έργο που επιτελείται όλα αυτά τα χρόνια στο νησί, απένειμε στο διάσημο ελληνοαμερικάνο μαέστρο μια χρυσή πλακέτα, ευχόμενος ο θεσμός αυτός να συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία για πολλά – πολλά ακόμη χρόνια.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην πρεμιέρα του 15ου Φεστιβάλ Αιγαίου, εξέχουσα παρουσία είχαν οι χορωδίες από την Αμερική και την Ελλάδα: The Continuo Arts Symphonic Chorus, Westfield, NJ (Candace Wicke, Διεύθυνση,) University of Nevada of Reno, NV (Paul Torkelson, Διεύθυνση),  Cantemus Women’s Choir, Kingsport, TN (Patricia Denmark, Διεύθυνση), Asheville Choral Society Collective, Asheville, NC (Melodie Galloway, Διεύθυνση),  Καλλιτεχνήματα από το Κερατσίνι, Ελλάδα (Μαρία Μιχαλοπούλου, Διεύθυνση) και Academia-Athens Youth Choir, Ελλάδα (Νίκος Μαλιάρας, Διεύθυνση), οι οποίες πλαισιωμένες από διεθνούς φήμης σολίστες δημιούργησαν μια ηχητική πανδαισία που κατέπληξε το κοινό.