Για μια ακόμη χρονιά παρουσιάζει αυξομειώσεις ο δείκτης κίνησης στην αγορά της εστίασης, αναφορικά με τη Σύρο, η οποία φαίνεται ότι δεν έχει αναπτύξει ακόμη τα κατάλληλα αντανακλαστικά για να κεφαλαιοποιήσει τα αυξημένα ποσοστά της τουριστικής κίνησης που εμφανίζει η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων Κυκλαδονήσων.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Λ» που απευθύνθηκε σε ιδιοκτήτες και προσωπικό επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, οι οποίοι παρουσιάζουν μια εικόνα με περιστασιακά σκαμπανεβάσματα και δύο κοινούς παρανομαστές: τον αρνητικό αντίκτυπο α) που είχε η κήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών και β) που εμφανίζει η κατακόρυφη αύξηση των ενοικιαζόμενων σπιτιών που διατίθενται μέσω airbnb ή από άλλες πλατφόρμες παρόμοιας χρήσης.

«Μας πήγαν πίσω εκλογές και airbnb»

Αυτοί που σαφώς είδαν τους τζίρους τους καταγράφουν μια ελαφρώς πτωτική πορεία στα μαγαζιά τους, ήταν λιγότερο πρόθυμοι και περισσότερο διστακτικοί στο να μιλήσουν ανοιχτά για την μέχρι τώρα κίνησή τους.

Συγκεκριμένα, πολλά καταστήματα μαζικής εστίασης που είδαν μια θετική αναλαμπή στον τζίρο τους, μέσα στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, παρατήρησαν πως η προκήρυξη των εθνικών εκλογών σταμάτησε αυτό το θετικό μομέντουμ, καθώς όσοι είχαν προγραμματίσει διακοπές στις Κυκλάδες, αναγκάστηκαν να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους και να αλλάξουν τουριστικούς προορισμούς, συνδυάζοντας το δικαίωμα του εκλέγειν με τις διακοπές στον τόπο καταγωγής τους και μόνο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανιστεί μια κάμψη κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Μεγάλη ζημιά, πάντως, φαίνεται να κάνει και η εκτόξευση του φαινομένου της βραχυχρόνιας ενοικίασης σπιτιών (π.χ. πλατφόρμα airbnb κ.ά.), αφού παρέχει σε πολύ οικονομική τιμή στέγη για μια οικογένεια καθώς και τη δυνατότητα σίτισης, καθώς σε όλα αυτά τα παρεχόμενα σπίτια υπάρχουν διαθέσιμες κουζίνες και πολυεργαλεία μαγειρικής που αποτρέπουν μια οικογένεια να πάει να φάει τακτικά σε μια ταβέρνα ή να παραγγείλει φαγητό από ένα σουβλατζίδικο, όπως συνηθίζονταν παλιά.

Κατέγραψαν ανοδική πορεία

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν καταγραφές και σχόλια ιδιοκτητών που εμφανίζουν μια ικανοποιητική κίνηση μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, θετικό πρόσημο για την μέχρι τώρα καλοκαιρινή σαιζόν εμφανίζει η κίνηση στο «Μέλυδρον» της Ποσειδωνίας όπου το πείραμα του ιδιοκτήτη του να προσκαλεί – μεταξύ άλλων – σημαντικά ελληνικά ροκ γκρουπ για ζωντανές εμφανίσεις, έχει αποδώσει τα μέγιστα, καθώς εξακολουθεί να αποτελεί έναν εναλλακτικό γευστικό προορισμό που τυγχάνει της στήριξης πολλών ντόπιων και ξένων επισκεπτών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εξίσου θετικός είναι και ο αντίκτυπος από την ανακαινισμένη, πλέον, λόγω δρόμου περιοχή του Φετουρή, όπου το ομώνυμο εστιατόριο του κ. Πρασσάκη έχει καταστεί πόλος έλξης για πολλούς ξένους κυρίως επισκέπτες που βλέπουν την ευκαιρία να συνδυάσουν το γευστικό φαγητό με μια κοντινή βουτιά στη θάλασσα.

Αν δεν υπήρχε αυτή η «διαβολοβδομάδα» με τα έργα της ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή του Καρνάγιου, που όλα τα παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος «πήγαν πίσω», η σαιζόν θα κατέγραφε μια σαφέστατα ανοδική πορεία, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του «Καρνάγιου», που από τον Μάιο βλέπει μια σταθερή αυξητική κίνηση στην πελατεία της.

Εξίσου ικανοποιητική είναι και η εικόνα που εμφανίζει το MAMMO, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες που προκύπτουν από το προσωπικό και το περιβάλλον του μαγαζιού, γεγονός που πιστοποιείται και από τις αναβαθισμένες υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες βάσει νέων ψηφιακών εφαρμογών.

Τέλος, και από το περιβάλλον του Μαύρου Προβάτου περιγράφεται ως αρκετά θετική η κίνηση μέχρι στιγμής, κάτι που όμως θεωρείται ως κάτι το δεδομένο αφού πάντα στο πικ της καλοκαιρινής σαιζόν η κίνηση είναι ανοδική για πολλά μαζαγιά, που προσπαθούν να ισορροπήσουν τα «σπασμένα» του Χειμώνα ή έστω να βγάλουν ένα μικρό κέρδος.

Αποτύπωση της κατάστασης και από τη μείωση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων

Η αποτύπωση της φετινής χρονιάς αποκαλύπτεται και από διάφορα άλλα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τον περσινή «απογειωτική» τουριστική χρονιά για την Ελλάδα εν γένει και ειδικότερα για τις Κυκλάδες, ο τρέχων προγραμματισμός των αεροπορικών εταιρειών για τους βασικούς θερινούς προορισμούς εμφανίζει μείωση των διεθνών αφίξεων της τάξης του 5% για φέτος το καλοκαίρι.

Ειδικότερα, ο προγραμματισμός των αεροπορικών εταιρειών στις 30 Ιουνίου αποκαλύπτει πως ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων σε πτήσεις από το εξωτερικό που έχει προγραμματισθεί για τη θερινή σεζόν 2019 στα περιφερειακά αεροδρόμια (16,6 εκατ. πέρυσι συνολικά για το έτος) καταγράφει μείωση κατά 7% (1,2 εκατ.) σε σχέση με τις θέσεις που είχαν δρομολογηθεί την αντίστοιχη χρονική στιγμή για τη σεζόν του 2018 και κατά 4,9% (855 χιλ.) σε σχέση με τον αριθμό των θέσεων που εντέλει υλοποιήθηκαν το 2018. Αυτά προκύπτουν από μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο «Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2019, βάσει της πορείας των οικονομιών των χωρών προέλευσης επισκεπτών και των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων».