Με κυρίαρχο θέμα συζήτησης την 1η μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2019, σημαδεύτηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ήδη, οι κυριότερες αντιθέσεις είχαν επισημανθεί από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέα Γιαλόγλου στην Οικονομική Επιτροπή (δείτε εδώ), αναφορικά με τα ανταποδοτικά τέλη που προέρχονται από την Πολεοδομία (Μυκόνος) και την αύξηση του ΤΑΠ, θέμα για το οποίο άσκησε έντονη κριτική στην Δημοτική Αρχή και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαρία Καζαντζάκη.
Συγκεκριμένα, η μείζων μειοψηφία προτίμησε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος με ειδικό αγορητή το μέλος της παράταξης και πρώην δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Πιταούλη, ο οποίος εξήγησε πως ένα ποσό της τάξης των 410.000 περίπου ευρώ, που προέρχεται από τα ανταποδοτικά έσοδα από τα τέλη της Πολεοδομίας, δεν καλύπτουν συγκεκριμένα ανταποδοτικά έξοδα ως οφείλει να κάνει η Δημοτική Αρχή, παρά χρησιμοποιούνται για να κλείσουν τρύπες της σε άλλους κωδικούς.
Την στάση της Δημοτικής Αρχής να χρησιμοποιεί αυτού του είδους τα έσοδα για να κλείσει άλλες ανάγκες του προϋπολογισμού στιγμάτισε και η κα Καζαντζάκη, τη στιγμή που ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου παραδέχτηκε πως αυτή η τακτική χρησιμοποιήθηκε μόνο για μια δαπάνη ύψους 78.000 ευρώ, η οποία και διορθώθηκε με την 1η αναμόρφωση.
Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή εξέδωσε δελτίο τύπου (διαβάστε παρακάτω) στην προσπάθειά της να διασκεδάσει την εικόνα από τα στοιχεία που δημοσίευσε ο «Λ» από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, αναφορικά με το ύψος του χρέους της προς τρίτους κατά το κλείσιμο του έτους.
Σε κάθε περίπτωση, η ουσία του θέματος, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Σώμα, πρόκειται να γίνει αντικείμενο σχολιασμού στο ερχόμενο φύλλο του «Λ».