Την πρώτη του συνέντευξη από την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη Σύρο, έδωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος, ο οποίος παρουσίασε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων το όνομα και τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του, που ονομάζεται «Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου».
Όπως τόνισε ο κ. Κόκκινος, η επιλογή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων ήταν συμβολική διότι ο συνδυασμός του αποτελείται κυρίως από εργαζόμενους και ανθρώπους της καθημερινής πάλης και μόχθου και γιατί – όπως είπε χαρακτηριστικά – «εδώ χτυπάει η καρδιά των εργαζομένων».
Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση όπου πολλοί νέοι, όντας για πολλοί καιρό άνεργοι, φεύγουν από τα νησιά τους για το εξωτερικό, ο κ. Κόκκινος σημείωσε πως η υποψηφιότητά του τάραξε τα νερά του Νοτίου Αιγαίου καθώς κάποιοι δεν ήθελαν να συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές.
Αφού εξέφρασε τον σεβασμό του προς την έδρα της Περιφέρειας, τη Σύρο, στην οποία δήλωσε ότι θα είναι παρών, έχοντας και την εμπειρία της διοίκησης ως Γενικός Γραμματέας για 5 χρόνια, επέπληξε την πολιτική της Περιφερειακής Αρχής η οποία συγκρούστηκε για μικροπολιτικούς λόγους με την πλειοψηφία των αιρετών δημάρχων αλλά και με τα ίδια της τα στελέχη, με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον κανένα έρισμα.
Υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να υπάρξει συνεργασία με τον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, καυτηρίασε το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής και του συνόλου των ενεργών πολιτών και ότι η συμμετοχή της σε καίρια θέματα ήταν θολή (Νεώριο, προγραμματικές συμβάσεις με δήμους κ.ά.), κάτι που δεν επέφερε καμία βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των νησιωτών.
Αντιθέτως, η δική του πρόθεση είναι να δοθεί περισσότερη σημασία στα θέματα της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής μέριμνας, με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα, ενώ σημαντικό θέμα είναι και αυτό της βελτίωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Ο κ. Κόκκινος πρότεινε, επίσης, την εξέταση της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και την παράλληλη διατήρηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου.
Επιπρόσθετα, δεσμεύτηκε ότι θα έχει διαρκείς επαφές και συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς και τους αιρετούς, χωρίς στείρους ανταγωνισμούς και τακτικισμούς με το βλέμμα προς τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές.
Τέλος, ανέφερε ότι θα υπάρξουν δυναμικές διεκδικήσεις για την στελέχωση της Περιφέρειας, συντονισμός και προγραμματισμός δράσεων για τον αθλητισμό, πολιτισμό και το περιβάλλον με δικαιότερη κατανομή κονδυλίων, μείωση της ανεργίας με στόχο να μπει στο επίκεντρο ο πολίτης.
Ο κ. Κόκκινος θα έχει επαφές για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του και σε άλλα νησιά, ενώ σε λίγες μέρες θα ξαναέρθει στη Σύρο για να ανακοινώσει και επίσημα τους συριανούς υποψήφιους που θα ενταχθούν σε αυτό.