Περιοδεία, με στόχο την ενημέρωση για τις θέσεις του κόμματος σε θέματα Ευρωπαϊκής συμπόρευσης, σε φορείς και εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, πραγματοποίησε στη Σύρο την Τρίτη 30/4 ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Μετά τη συνάντησή του με το Δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό και παραγωγικούς φορείς του τόπου ο κ Θεοδωράκης συνομίλησε  με  εκπροσώπους του τύπου στο «Ελληνικό Καφενείο» απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που τον συνόδευαν:  Μάρω Κακαβέλα, Γιώργος Κορκόβελος (στέλεχος Ευρωπαικής Επιτροπής), και Θανάσης Χειμωνάς δήλωσαν εντυπωσιασμένοι  από την επίσκεψή τους στο Νεώριο, υπογραμμίζοντας ότι επενδύσεις τέτοιου μεγέθους θα συμβάλουν στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας γενικότερα.

Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «το Ποτάμι» ακολουθεί το δόγμα  Μακρόν για την μεταρρυθμιστική αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι τα περιθώρια στενεύουν και στην περίπτωση που υπερισχύσουν ακραίες λογικές, ακροδεξιές ή ακροαριστερές, το μέλλον της θα είναι σκοτεινό: «Η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου , σε ένα βαθμό , καθορίζει και την αυριανή καινούργια ηγεσία της Ευρώπης» είπε σε αποστροφή του λόγου του.

Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει το Δ.Τ. της κας Λίλης Αγγελοπούλου, ωστόσο τόνισε: «Και μόνο το ότι βρίσκει κάποιος αφορμή από τη δική μας επίσκεψη εδώ να αναφέρεται με υποτιμητικούς όρους  για «το Ποτάμι», με όρους που έχει χρησιμοποιήσει η ακροδεξιά και η ακροαριστερά: “Ο κύκλος του Ποταμιού έχει κλείσει» δεν είναι άξιο σχολιασμού».

Στο ερώτημα του «Λ» κατά πόσο οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν την βούληση του εκάστοτε λαού ή  οι αποφάσεις τους εκπορεύονται πολλάκις από τη γενικότερη γραμμή του Κεντρικού Ευρωπαϊκού κόμματος στο οποίο εντάσσονται τα  δικά τους όμορα κόμματα, καταψηφίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις κρίσιμης σημασίας εθνικά θέματα ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: «Ο καθένας ψηφίζει ότι θέλει.. κάνει ότι θέλει. Στα μεγάλα θέματα οι αμάδες πηγαίνουν συντεταγμένες  και στα θέματα Εθνικού ενδιαφέροντος  πολλές φορές πάνε επιμέρους συμμαχίες  των εθνικών βουλευτών».

Κλείνοντας να πούμε ότι κατέστη σαφές ότι Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή  και ότι σε περίπτωση που δεν εκπονηθούν πολιτικές  μεταρρυθμιστικού εκσυγχρονισμού της απειλείται η συνοχή της.