Η Προϊσταμένη της Δ/νσης Δασών Κυκλάδων, κα Μαρία Φωσκόλου, μίλησε στον «ΛΟΓΟ» απαντώντας σε ένα δημοσίευμα που κυκλοφόρησε στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, το οποίο αφήνει αιχμές για τη λειτουργία της Υπηρεσίας, αναφορικά με το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θέση «Πράσα-Κάμπος Πολέμου», στο νησί της Τήνου.

«Η Υπηρεσία μας ήταν μια από τις αδειοδοτούσες αρχές του συγκεκριμένου έργου. Δεν ήταν η αδειοδοτούσα αρχή. Και φυσικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας προσπαθήσαμε να κάνουμε το νόμιμο. Άσχετα από προσωπικές απόψεις ή συναισθηματισμούς που μπορεί να έχουν υπάλληλοι. Γιατί μπορεί σαν άνθρωποι να στεκόμαστε κοντά σον Τηνιακό λαό στο θέμα των ανεμογεννητριών και της βεβήλωσης του τοπίου, όμως θεωρούμε ότι τα αίτια βρίσκονται βαθύτερα και ειδικότερα  στη νομοθεσία, η οποία ουσιαστικά βοηθά πάρα πολύ τους επενδυτές. Τους δίνει προτεραιότητα, και οι υπηρεσίες οφείλουν να εφαρμόσουν το νόμο. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς», αναφέρει η κα Φωσκόλου, τονίζοντας ότι ήταν άδικη η κριτική που ασκήθηκε στην Υπηρεσία.

Στο ερώτημα κατά πόσο θα  βρισκόντουσαν υπόλογοι σε περίπτωση που δρούσαν διαφορετικά, η απάντησή της άμεση: «Φυσικά, φυσικά θα βρισκόμασταν υπόλογοι», λέει, σπεύδοντας να δώσει διευκρινήσεις για όλα τα ζητήματα για τα οποία στοχοποιήθηκε η Υπηρεσία: «Κοιτάξτε, συγκεκριμένα αφήσανε αιχμές για την Υπηρεσία μας για τα ακόλουθα θέματα: ότι εκδόθηκε πράξη χαρακτηρισμού παραμονή των ασφαλιστικών μέτρων. Φυσικά, η Υπηρεσία δεν γνωρίζει  τις δικασίμους των Ειρηνοδικείων, κλπ για να συγχρονιστούμε και να εκδώσουμε πράξη χαρακτηρισμού την παραμονή. Μια αίτηση από τον πωλητή ήρθε στα γραφεία μας. Επρόκειτο για αιολικό πάρκο, εννοείται λοιπόν ότι θα ‘πρεπε να την βγάλουμε και να τον εξυπηρετήσουμε. Αφήνουν, επίσης,  αιχμές για καθυστερήσεις. Αυτό δεν το δέχομαι με τίποτα. Όλοι οι υπάλληλοι, και κυρίως οι δασολόγοι, έχουν απίστευτο φόρτο εργασίας με τους δασικούς χάρτες το τελευταίο διάστημα, και όταν πρόκειται για έργο – είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο –  όλοι πασχίζουμε να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο γιατί ξέρουμε και σεβόμαστε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που διανύει ο τόπος. Πέραν αυτού, κάνουν λόγο  για κάποια δημοτική έκταση, που πολύ πιθανόν να είναι. Απ’ τη στιγμή όμως που η έκταση έχει χαρακτηριστεί χορτολιβαδική, δηλαδή άγονη και ακαλλιέργητη, το Δημόσιο προβάλει δικαιώματα και Βεβαίως η Υπηρεσία δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά. Δεν προβάλει δικαιώματα μονάχα στην περίπτωση που έχει χαρακτηριστεί ως ιδιωτική. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από τον Δήμο, επομένως θεωρείται δημόσια. Αυτό θέλω να  το ξεκαθαρίσω. Υποστηρίζουν ακόμη στο ψήφισμα ότι δεν ισχύει στις Κυκλάδες το τεκμήριο του Δημοσίου. Σωστά, έτσι αναφέρεται στη νομοθεσία. Όμως δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια τη δική μας, η Υπηρεσία να πει αν ισχύει ή δεν ισχύει. Αυτό που σας λέω ακολουθείται για όλη την Ελλάδα και ακολουθείται και για τις Κυκλάδες. Πρέπει να αναγνωριστεί δικαστικά η ιδιοκτησία στα χορτολιβαδικά. Και το τελευταίο που λένε, ως μομφή, είναι ο παράνομος δρόμος. Ένας δρόμους που φαίνεται στις  αεροφωτογραφίες ότι ανοίχτηκε τουλάχιστον 20 χρόνια πριν, από άγνωστο σε εμάς άτομο. Και φυσικά αυτό που αναρωτιέμαι και θέτω στο τέλος, είναι ότι εμείς δεν το γνωρίζαμε σαν Υπηρεσία. Ένα δασοφύλακα είχαμε πριν 20 χρόνια, έναν έχουμε και σήμερα στην Τήνο, όμως εκείνοι που ήταν δική τους η έκταση δεν είδαν ότι κάποιος ανοίγει δρόμο να το καταγγείλουν στις Αρχές, στην Αστυνομία, στο Δασαρχείο, ώστε να επιληφθούμε; Αυτή ήταν η απορία μου».

Τέλος, στο ερώτημα γιατί ενώ αυτές οι μορφές ενέργειας που είναι φιλικές προς το Περιβάλλον τυγχάνουν της σφοδρής αντίδρασης των κατοίκων των νησιών των Κυκλάδων, η κα Φωσκόλου διευκρινίζει: «Αντιδρά, γιατί η αλήθεια είναι ότι η διατάραξη του φυσικού και του αισθητικού τοπίου των νησιών υφίσταται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χάραξη δρόμου, και φυσικά ένα άλλο ζήτημα είναι ότι ο τεχνικός και μηχανολογικός εξοπλισμός είναι τεράστιος. Δεν ταιριάζουν οι ανεμογεννήτριες με τις μικρές κλίμακες τοπιών που έχουν τα νησιά μας.  Αυτό όμως είναι ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί κεντρικά, νομοθετικά. Δεν  φταίνε οι Υπηρεσίες. Εμείς, πάντως, στενοχωρηθήκαμε πάρα πολύ από αυτό το δημοσίευμα», κατέληξε η κα Φωσκόλου.