«Μια Δημοτική Αρχή, πρώτα, φροντίζει τους δημότες της …και μετά να το παίζει γραφείο μελετών και επιχειρηματικός σύμβουλος»

«Σε δεύτερη και τρίτη μοίρα Στρατόπεδο, Πανεπιστήμιο και Νεώριο»

«Πρέπει από χθες να παραμερίσουν τις όποιες προσωπικές διαφορές τους Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων»

Χειμαρρώδης και ορμητικός, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παύλος Χρυσαφίδης και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμούπολης μιλά για όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν το νησί, κάνει την αυτοκριτική του και παίρνει θέση για τις επικείμενες εκλογές…

συνέντευξη στον Θεοδόση Δανάμπαση

Έχοντας συμπληρώσει ήδη 3 χρόνια δημαρχιακής θητείας, θα ήθελα να κάνετε ένα συνοπτικό απολογισμό των πεπραγμένων της νυν Δημοτικής Αρχής, σε σχέση με το προεκλογικό της πρόγραμμα αλλά και τις δημαρχιακές εκλογές που έπονται σε 2 χρόνια.

Τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής πρέπει να της δώσουμε την ευκαιρία να τον κάνει εκείνη πρώτα και εμείς να τον κρίνουμε μετά. Σίγουρα είναι εκτός προγράμματος και αυτό το αντιλαμβάνεται κάθε Συριανός. Η διαφορά έγκειται στο πόσο ανεκτικός είσαι και σε τι δικαιολογίες θέλεις να πιστέψεις.
Σίγουρα, εκλογές έρχονται, θα προσπαθήσει να κάνει διορθωτικές κινήσεις, προσπαθώντας να μαζέψει τα αμάζευτα και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Εύχομαι ό,τι κάνει να είναι επ’ ωφελεία του τόπου μας και όχι χάριν εντυπώσεων.

«Διαχείριση με διαφανή κριτήρια και όχι με απευθείας αναθέσεις»

Ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος τους προσεχείς μήνες και σε ποια θα πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα;

Η οικονομική κατάσταση της χώρας σίγουρα δεν θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες όπως και η οικονομική κατάσταση του Δήμου. Όχι δεν είναι όλα μαύρα στον Δήμο, είναι γκρίζα όμως και εμείς θα τα θέλαμε χαρούμενα και χρωματιστά.

Έχουν χρέος να διαχειριστούν επιτέλους τα όποια κονδύλια διαθέτουν με αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια και όχι με απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένα πάντα πρόσωπα.

Οφείλουν να αντιμετωπίζουν όλους τους επιχειρηματίες στα ίσα και όχι άλλοι να πληρώνονται τώρα και άλλοι σε 6 μήνες.
Οφείλουν να ασχοληθούν με τη δουλειά τους που είναι η άριστη αξιοποίηση των ανταποδοτικών τελών των πολιτών, να έχουμε σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, σωστή ανακύκλωση, με κριτήριο την ωφέλεια των δημοτών και όχι των εργολάβων.

Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό, να αποκτήσει επαρκή κοινωνική υπηρεσία και επιτέλους να συντονίσει το κοινωνικό έργο όλων των φορέων του νησιού, με δικαιοσύνη και ισότητα προς όλους τους κατοίκους του ανεξαιρέτως.

Πολιτικές επαφές και σε συνεχείς κρούσεις σε βουλευτές και υπουργούς για κάλυψη εκτάκτων αλλά και τρεχουσών αναγκών, πρέπει να εντατικοποιηθούν. Αποδεδειγμένα αποδίδουν και γνωρίζει τον δρόμο ο κ. Δήμαρχος, έχοντας δρέψει καρπούς από αυτή την τακτική.
Πρέπει, επίσης, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Δημάρχου και υπαλλήλων του Δήμου.

Τέλος, πρέπει από χθες να παραμερίσουν τις όποιες προσωπικές διαφορές τους Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων. Είναι αδιανόητο αλλά και απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Με παιδιακίστικες συμπεριφορές, ο μόνος που χάνει είναι ο Συριανός λαός.

Νεώριο – Στρατόπεδο, Πανεπιστήμιο και Τουρισμός αποτελούν 4 σημαντικούς πυλώνες για την ανάπτυξη του νησιού. Τι έχει καταφέρει και σε τι έχει αποτύχει να φέρει εις πέρας μέχρι τώρα η πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Γιώργος Μαραγκός;

Θίγετε θέματα που είναι καυτά και δυσεπίλυτα.

Το Στρατόπεδο θα έπρεπε ήδη να έχει δοθεί όπως προέβλεπε η σχετική υπουργική απόφαση (τμήμα του) κατά κυριότητα στον Δήμο μας, με πρόβλεψη επαρκούς χώρου (υπάρχει η πρόβλεψη) για το Πανεπιστήμιο.

Προτιμήθηκε η λογική του παραλόγου και με σύμφωνη όλη την Δημοτική Αρχή και όλη την μείζονα αντιπολίτευση να ξεκινήσουν υπογραφές προσυμφώνων, συμφώνων και προικοσυμφώνων, απεμπολώντας όσα η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε επιτύχει ή έστω δρομολογήσει.
Το αποτέλεσμα; Σε όλη την Ελλάδα να παραχωρούνται χώροι στρατοπέδων στους Δημότες και εδώ να επιβαρύνονται οι Δημότες με μελέτες για χώρο που δεν τους ανήκει αλλά δυστυχώς – απ’ ότι διαφαίνεται – δεν έχουν και διάθεση να τον διεκδικήσουν.

Και βέβαια, το Πανεπιστήμιο, εξ αρχής το επικουρεί κτηριακά ο Δήμος! Αυτό δεν θα μπορούσε να αλλάξει με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, δεν θα το τολμούσε καν.

Όμως όλες οι μέχρι σήμερα σχετικές ενέργειες του κ .Δημάρχου είναι διαχειριστικές και στερούνται οράματος για την ανάπτυξη του και οι διαφημιζόμενες παραχωρήσεις νέων χώρων δεν είναι τίποτα άλλο από απομάκρυνση (στρατηγική επιλογή) από τον κύριο στόχο που είναι να αποκτήσει το Πανεπιστήμιο χώρο εντός του Στρατοπέδου.

Για το Νεώριο, ό,τι και να λέγεται, αφού από την Δημοτική Αρχή έχει επιλεγεί η μονοκαλλιέργεια του Tουρισμού στο νησί, το ναυπηγείο το βλέπει σαν αντίπαλο και εμπόδιο. Από τα μέχρι σήμερα διαφαινόμενα, αν μπορούσε με μια υπογραφή του να το εξαφανίσει ο Δήμαρχος, θα το έκανε με περισσότερο χαρά παρά τύψεις.
Από την άλλη, δεν είναι θέμα του Δήμου η λειτουργία του. Είναι μια ιδιωτική επιχείρηση με χρόνια προβλήματα και εργαζόμενους που αγωνίζονται και αγωνιούν να μην χάσουν τα δεδουλευμένα και τη δουλειά τους.

Ο Δήμος σαφώς μπορεί να συμβάλλει με ξεκάθαρη πολιτική βούληση ότι «ΝΑΙ» το ναυπηγείο έχει θέση στη Σύρο και παράλληλα να προετοιμαστεί (κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια) στο πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τους κλυδωνισμούς που θα προκύψουν αν – μη γένοιτο – κάποια στιγμή δεν υπάρχει ναυπηγείο. Όταν, όμως, ονειρευόμαστε πεντάστερα και μαρίνες, που να βρεθεί χώρος για επικείμενα ή ενδεχόμενα προβλήματα.

Η ανάπτυξη δια του Τουρισμού είναι η στρατηγική επιλογή αυτής της Δημοτικής Αρχής .Το Στρατόπεδο, το Νεώριο και ίσως και το Πανεπιστήμιο έρχονται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.

Προσπαθούμε να ευχαριστήσουμε επισκέπτες, τη στιγμή που δεν είμαστε εμείς ευχαριστημένοι από το νησί μας.

Μια Δημοτική Αρχή, πρώτα, φροντίζει τους δημότες της (καθαρό και συνεχές νερό στις βρύσες, καθαρή πόλη, δημοτικά έργα υποδομής σε όλο το νησί, σωστή ανακύκλωση και τόσα άλλα…) και μετά να το παίζει γραφείο μελετών και επιχειρηματικός σύμβουλος.

Σαφώς και υπάρχει μέλλον στον Τουρισμό, αλλά όχι σε βάρος όλων των υπολοίπων. Είναι σκανδαλώδες να κάνεις τα πάντα για να αυξήσεις την επισκεψιμότητα και μετά από τόσα έξοδα των επιλογών σου, εσύ ο ίδιος (ο Δήμαρχος) να διαπιστώνεις δημόσια ότι το νησί δεν έχει επαρκείς κλίνες και υποδομή εν γένει.

Πιστεύετε ότι οι συνεχείς παραιτήσεις μελών της παράταξης της πλειοψηφίας φέρνει στο προσκήνιο και την παράλληλη αμφισβήτηση της κοινωνίας ως προς την Δημοτική Αρχή;

Η αμφισβήτηση της κοινωνίας σε κάθε εξουσία που δεν πράττει σύμφωνα με το πρόγραμμα της αλλά με άλλα κριτήρια (διαφορετικά ή διαφοροποιημένα), είναι πάντα δεδομένη. Προβληματίζομαι, όμως, και επιτρέψτε μου να αναρωτηθώ. Πώς εκφράζουμε αυτή τη δεδομένη αμφισβήτηση μας σαν λαός, ενώ αποδεχόμαστε τη λογική των μνημονίων και υπομένουμε τα επακόλουθα του χωρίς ουσιαστική αντίδραση; Πολλοί με ρωτούν τι θα ψήφιζα σε τυχόν εκλογές χωρίς οι ίδιοι να έχουν αποδεχθεί το συμβιβασμό τους με την απαράδεκτη κατάσταση της χώρας από λανθασμένες πολιτικές και φευ είναι έτοιμοι να τις ξαναστηρίξουν!

Η κάθε αμφισβήτηση στα Δημοτικά είναι ευμετάβλητη και έχει να κάνει και με τις επιλογές που θα δοθούν στους δημότες στις επόμενες εκλογές.
Εκεί ελπίζει η παρούσα Δημοτική Αρχή. Στην μη ύπαρξη ικανού αντιπάλου, στην εξασφάλιση ανοχής και στην επιλεκτική μνήμη.

Αυτοκριτική και ξεκάθαρη θέση για το μέλλον

Είναι σίγουρο ότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα νέα σχήματα και οι επικεφαλής που θα διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο στις επόμενες εκλογές. Εσείς, από την πλευρά σας, θα ηγηθείτε εκ νέου της παράταξης της «Κίνησης Πολιτών»; Θα σκεφτόσασταν να πείτε ναι στη συμμετοχή σε ένα νέο σχήμα με διαφορετικό επικεφαλής και, αν ναι, με ποιες προϋποθέσεις;

Η «Κίνηση Πολιτών» όπως ξεκίνησε δεν υπάρχει! Λόγοι πολιτικών επιλογών αλλά και λανθασμένων κινήσεων εκ μέρους μου σαν επικεφαλής, την έχουν αποδυναμώσει σαν οντότητα.

Παρότι η Σύρος πλειοψηφικά έχει τη δυνατότητα να αποδεχθεί και να ενστερνιστεί όσα η «Κίνηση Πολιτών» πρέσβευε και πρεσβεύει, τη στιγμή της κάλπης επικρατούν άλλα κριτήρια για την επιλογή της ψήφου της.
Οι 4 αιρετοί της προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στην ιδρυτική διακήρυξη μας, με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα του τόπου μας, χωρίς δογματισμούς και ακρότητες.

Χαίρομαι που παρά πολλοί συμπολίτες μας μάς θεωρούν την μοναδική – και ας υπερβάλλουν – αντιπολίτευση προς την Δημοτική Αρχή.
Το να σε εμπιστεύονται με τη ψήφο τους άνθρωποι που τους συναναστρέφεσαι καθημερινά και σου δίνουν τη δυνατότητα να συμβάλλεις στην πρόοδο του νησιού μας, είναι και τιμητικό και σημαντικό.

Αν το έχεις ζήσει, δύσκολο είναι να πεις δεν θα ασχοληθώ ξανά.
Όμως, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ρόλος της περιορίζεται σε διαχείριση τρεχουσών υποχρεώσεων και σε πληρωμή γραμματίων που έχουν υπογραφεί προεκλογικά. Ευελπιστούμε ότι, με τις διορθώσεις που έχουν δρομολογηθεί για τον Καλλικράτη, η κατάσταση θα αλλάξει και τότε θα σταθμίσουμε τα νέα δεδομένα και θα αποφασίσουμε.

Για μένα δεν έχει σημασία αν είσαι επικεφαλής ή απλά μετέχεις σε κάποιο άλλο σχήμα. Σημασία έχει να μπορείς και να θέλεις να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες της κοινωνίας και να συμβάλλεις θετικά σε αυτές.

Τι προβλέπει για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές

Μέσα στο πλαίσιο των γενικότερων «μεταγραφών» που μπορεί να υπάρξουν σε πρόσωπα από τη μια παράταξη στην άλλη, θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει και νέο πάντρεμα τη πλειοψηφίας με μέλη της μείζονος ή ελάσσονος μειοψηφίας;

Μα, «παντρολογήματα» είχαμε στις τελευταίες εκλογές. Τώρα, προφανώς, αναφέρεστε σε «χωρισμούς».

Τα πάντα είναι πιθανά, αν και η γενικότερη οικονομική κρίση περιορίζει το δέλεαρ (εννοώ τη δυνατότητα της προσφοράς).
«Ερωτοτροπήματα» κατά καιρούς έχουμε αντιληφθεί από μέλη της αντιπολίτευσης προς την Δημοτική Αρχή και τανάπαλιν, αλλά αυτό μπορεί να ήταν ιδέα μας.

Υπάρχουν ικανοί συμπατριώτες μας που εκλέχτηκαν ή έστω ασχολήθηκαν με τα αυτοδιοικητικά και πολλούς τους θαυμάζω για την όρεξη τους, την αποτελεσματικότητα τους, την εντιμότητα τους, ασχέτως παράταξης που ανήκουν.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν «επαγγελματίες» αυτοδιοικητικοί και «ερασιτέχνες». Ελπίζω να μην καταφέρουν οι πρώτοι να στείλουν στο σπίτι τους, τους δεύτερους.

Πιστεύετε ότι μπορεί να δούμε έναν διαφορετικό επικεφαλής στην τωρινή παράταξη της πλειοψηφίας ή θα διεκδικήσει εκ νέου την δημαρχία ο Γιώργος Μαραγκός;

Ο νυν Δήμαρχος κάθε άλλο παρά αφελής είναι. Είναι μια ισχυρή εγωκεντρική προσωπικότητα που στηρίζεται, εν τοις πράγμασι τουλάχιστον, απ’ όλη τη δημοτική του ομάδα παρά τα όλα όσα φημολογούνται, αλλά και από ισχυρούς, τοπικά, οικονομικούς παράγοντες. Σίγουρα υπάρχει εν δυνάμει μνηστήρας, αν αποφασίσει να μην ασχοληθεί (ο Δήμαρχος), ώστε η παράταξη να έχει μέλλον συμμετοχής τουλάχιστον στις επόμενες εκλογές.

Με τα σημερινά δεδομένα, πιστεύω ότι θα είναι ξανά υποψήφιος με κυριότερο ατού όχι την αξιοπιστία του και την ήδη αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητά του, αλλά τις ιδιαίτερες συνθήκες και συσπειρώσεις που επικρατούν στο νησί.

Εν κατακλείδι και πέρα από τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να πω στους συμπολίτες μας ότι πρέπει να προσδοκούμε για την πατρίδα μας και το νησί μας καλύτερες μέρες. Θα έρθουν! Μη δεχόμαστε να καλλιεργούν στις συνειδήσεις μας σκόπιμα έναν άκρατο πεσιμισμό.

Να πιστέψουμε ότι θα διαφανεί σύντομα λύση που θα αγκαλιάσει όλος ο λαός μας και θα βαδίσει μπροστά, αφήνοντας δια παντώς πίσω του ξεφτισμένες πολιτικές που τον κρατούν υπηρέτη ξένων και εγχώριων συμφερόντων.