Ένα από τα στολίδια της πλούσιας αρχιτεκτονικής και ναυτικής κληρονομιάς της Ερμούπολης «φωτίστηκε» ανήμερα του Πολιούχου Αγίου Νικολάου, ύστερα από πρωτοβουλία της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Το Τελωνείο της Σύρου αναδείχτηκε με τον διακριτικό βραδινό φωτισμό του, θυμίζοντας σε παλιούς και νέου το αστικό θαύμα που επιτελέστηκε τον 19ο αιώνα στη Σύρο.

Λίγα λόγια για το Τελωνείο

Το Τελωνείο της Ερμούπολης είναι το πρώτο Δημόσιο κτήριο της νεωτέρας Ελλάδος και η τελετή θεμελίωσης του Τελωνείου, έγινε στις 25 Ιανουαρίου 1834, πρώτη επέτειο από την άφιξη του Βασιλέα Όθωνα στην Ελλάδα.

Αποτελούσε μια από τις κυριότερες προσόδους του νεότερου Ελληνικού κράτους και αναμφίβολα για την Ερμούπολη το σημαντικότερο ναυτιλιακό κόμβο της Μεσογείου, μια πλούσια, αστείρευτη πηγή για τον ισχνό προϋπολογισμό της Ελλάδος.

Με την προτροπή του τότε δημογέροντα της Ερμούπολης Λουκά Ράλλη και «δαπάνη Βασιλική», αποφασίζεται κατά την επίσκεψιν της ιδίας της αυτού μεγαλειότητος της Αντιβασιλείας στην Ερμούπολη, το έτος 1833 και «εν ωφελεία της εν Σύρω εμπορίας, η οικοδόμηση του κτιρίου των Αρχείων της Διαμετακομίσεως και των Αποθηκών του Τελωνείου, καθώς και του Φάρου που σηματοδοτούσε το στόμιον του σημαντικότερου λιμένος της Ελλάδος» την εποχή εκείνη. «Των επί δασμώ Αρχείων τε και Αποθηκών, ως και του εν τω στόμιο του λιμένος Φάρου, Ασφάλειας ένεκα των καταπλεόντων». Δηλαδή, αποφασίζεται τα πρώτα Δημόσια κτίρια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση τους στην Ερμούπολη της Σύρου.