Μυσταγωγία και κατάνυξη συνεπήραν τους δεκάδες πιστούς που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Παρακοπής την Κυριακή 31-3-2019, για να παρακολουθήσουν αυτή την ιδιαίτερη τελετή που γίνεται κάθε χρόνο, ήτοι την Ακολουθία της Γ΄Στάσεως των Χαιρετισμών προς τον Τίμιο Σταυρό, χωροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δωροθέου και με την συμμετοχή όλων των Εφημερίων της Σύρου.

Ο κ. Δωρόθεος το πρωί της Κυριακής,ιερούργησε  στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Παρακοπής και ετέλεσε την Ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως.

Αναφέρθηκε δε στην ιστορία και στον συμβολισμό του Σταυρού και του Τιμίου Ξύλου, με την παρουσία πλήθους πιστών, αξιωματούχων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκης μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας  τελέστηκε η Ακολουθία των Χαιρετισμών προς τον Τίμιο Σταυρό, με τη συμμετοχή όλων των Εφημερίων της Σύρου και με ομιλητή τον Θεολόγο κ. Λάμπρο Παγούνη, Υπεύθυνο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, ενώ ετέθη σε προσκύνηση κομμάτι του Τιμίου Ξύλου προερχόμενο από την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου στην οποία φυλάσσεται, προς ενίσχυση και αγιασμό των πιστών.

Ο κ. Δωρόθεος άνοιξε  την θεία λειτουργία των Χαιρετισμών, για να ακολουθήσουν να ψάλλουν διαδοχικά το «Χαίρε», οι Εφημέριοι των Ιερών Ναών του νησιού.

Οι πιστοί, αφού προσκύνησαν τον Σταυρό και το Τίμιο Ξύλο, έψαλλαν μαζί με τους ιερείς την αρχή του «Τη Υπερμάχω»: «Άγγελοι ουρανόθεν αοράτως κυκλούσι, Σταυρόν τον ζωηφόρον εν φόβω και φωτοπάροχον χάριν λαμπρώς παρεχόμενον…».

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Λάμπρος Παγούνης ανέλυσε πώς προέκυψε η παράδοση του Τιμίου Σταυρού και του Τιμίου Ξύλου, σύμφωνα με τις Γραφές, από τρία δένδρα τα οποία ενώθηκαν σε ένα, το Δένδρο της ζωής από το ξύλο του οποίου, σύμφωνα με την παράδοση, κατασκευάστηκε ο Σταυρός όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς, για να οδηγήσει τους ανθρώπους, από την κακία και την αμαρτία στην θέωση.

Να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της τελετής, ο κ. Δωρόθεος προέβη σε χειροθεσία ως αναγνώστη του κ. Κ. Θεοδωράκη.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Μανώλης  Γλυνός και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Χρηστιάννα Πάπιτση και Δημήτρης Γρυπάρης.

Την Παρασκευή το πρωί ο κ. Δωρόθεος πραγματοποίησε ποιμαντικές επισκέψεις σε σχολεία της Σύρου και το απόγευμα ετέλεσε την Ακολουθία της Γ΄Στάσεως των Χαιρετισμών διαδοχικά, στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Παντελεήμονος Γηροκομείου και στον Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου.