Μια Σερραία ‘’λάμπει’’ πέραν του Ατλαντικού

Γράφει ο Ελύτης στο  ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ … ’’κορίτσια   οι παραπλανημένες πλειάδες…’’

Πλειάδες ή Πούλια είναι ένα σμήνος από 2400 αστέρια στον αστερισμό του Ταύρου.


Επτά  μόνο ορατά από την γη, με ονόματα γυναικών της Ελληνικής μυθολογίας .

Ένα από αυτά  [ποιητική αδεία ] το λέω ΒΙΚΗ .’Λάμπει’ στο δικό της στερέωμα .Την ΦΥΣΙΚΗ.

ΒΙΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΑ    

Northwestern Professors Vicky Kalogera and Shane Larson in Silverman Hall on the campus of Northwestern University. Photo by Jim Prisching Gravitational wave astrophysicist Vicky Kalogera at CAMI lab in Silverman Hall 03/10/2016

Ξεκίνησε από τας Σέρρας  .Πήρε πτυχίο φυσικής από το ΑΠΘ .Με υποτροφία κάνει το διδακτορικό της στο ΙΛΛΙΝΟΙΣ και το POST  DOC [μεταδιδακτορικό] στο HARVARD. Από το 2011 είναι καθηγήτρια στο NOTHWESTERN UNIVERSITY  του ILLINOIS, στην έδρα HAVEN, στην φυσική και την αστρονομικά. Το 2016 πήρε το βραβείο HANS BETTE, στην Αστρονομία και  Πυρηνική φυσική.  Συμμετέχει   εδώ και 15 χρόνια σε μια διεθνή επιστημονική συνεργασία αποτελούμενη από 1000 φυσικούς, 83 πανεπιστήμια, 15 χώρες [πλην Ελλάδας] αλλά με πολλούς Έλληνες ερευνητές [Κατσαβουνίδης, Κοντός, Σακκεραδιάδου, Αγαθος].

Η ομάδα μοιράστηκε 3.000.000 δολάρια βραβείο.

Μέσω του λεγόμενου  LIGO [LASER  INTERFEREMETER  GRAVITATIONAL WAVE OBSERVATOR] δηλαδή της  ΣΥΜΒΟΛΗΣ ,  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ  δυο κυμάτων στον χώρο  , προσπαθούν να επαληθεύσουν την γενική θεωρία της σχετικότητας του ΑΙΝΣΤΑΙΝ [1915 ], περί ύπαρξης ‘’βαρυτικών κυμάτων ‘’. Ανοίγουν άλλο ένα’ παράθυρο  στο σύμπαν όπως συμβαίνει με τα NEUTRINOS TELESCOPES. Το πείραμα αυτό θα μας δώσει πληροφορίες για τον’’ θάνατο ‘’αστεριών, μεγαλυτέρων του δικού μας Ήλιου που καταλήγουν τελικά σε ‘λευκούς νάνους, μαύρες τρύπες, αστέρες νετρονίων .’’

Το LIGO ανίχνευσε την σύγκρουση, πριν 1,3  δισεκατομμύρια  χρόνια δυο μαύρων τρυπών’ ,που η κάθε μια περιείχε σε διάμετρο 100 χιλιομέτρων 20 δικούς μας ήλιους, με ταχύτητες 150.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Δημιουργήθηκε μια ‘’ΡΙΞΗ, ‘’ΡΥΤΙΔΩΜΑ  ‘’στον  ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ, όπως συμβαίνει όταν ένα παιδάκι πέσει σε τραμπολίνο. Αυτό λένε ότι κατεγράφη μέσω της  συμβολή, [κυματικό φαινόμενο]… Αυτό το συμπατικό γεγονός έφτασε από αποσταση1,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός  πολύ, πολύ ασθενές. Στις 14  Σεπτεμβρίου του 2015 κατεγράφη στον  αισθητήρα LIGO .………

Παράλληλα στην διεύθυνση διάδοσης τους    ο χώρος ‘συστέλλεται ,ενώ κάθετα διαστέλλεται.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία [ESA ]  θα ξεκινήσει το 2034 το δικό της πείραμα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων με το ακρόνημα   LISA[LASER INTERFEROMETER SPACE ANTENNA]…

Στις 8 Σεπτεμβρίου  πληροφορούμεθα ότι η ομάδα των REINER WISE, BARRΥ  BARISH, KIP THORN  πήραν το βραβείο ΝΟΜΠΕΛ της φυσικής  ‘’περί ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων.

Τους πήρε πέντε δεκαετίες με κόστος κοντά στο ένα δις δολάρια.

Σημαντική ήταν η προσφορά της Ελληνίδας ΒΙΚΥ ΚΑΛΟΓΕΡΑ . Η πείρα που αποκτήθηκε από την επιβεβαίωση ,ύπαρξης του σωματιδίου  HIGGS  στο CERN  και η πενηντάχρονη πορεία για την ύπαρξη  των ΒΑΡΥΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ  θα βοηθήσει τους ερευνητές να πλησιάσουν την λεγόμενη ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΛΗ [DARK MATTER ], δηλαδή αυτή που συγκρατεί τους γαλαξίες στο σύμπαν  και δεν αλληλεπιδράμε με  την ΥΛΗ [matter],  για να την ταυτοποιήσουμε.

Μαρούλης Γιάννης  (φυσικός)

Υ.Γ.  Το παραπάνω άρθρο μου έχει δυο στόχους .Ο ένας είναι το ‘’ταξίδι  ‘’ για μια ΙΘΑΚΗ ‘’, όπου μια ομάδα επιστημόνων πάσχισε μισό αιώνα, να αποδείξει ότι πιο μοναδικό έχει συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Την  Γενική Θεωρία Σχετικότητας του ALBERT EINSTEIN [1915].

O άλλος είναι να υπενθυμίσω στον υπουργό παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σαν φυσικός που είναι, στα νέα αναλυτικά προγράμματα οι θεωρίες της σχετικότητας του θειου ΑΛΒΕΡΤΟΥ’ να μπουν στην διδακτέα υλη [υποχρεωτικά ] του λυκείου και ότι δεν νοείται σχολική ζωή χωρίς ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ.

Καταργήθηκε αναίτια το 2011. Να επανέλθει σαν υποχρεωτικό μάθημα. Είναι η μόνη επιστήμη που σε πάει τόσο κοντά στον ‘’ΘΕΟ ‘’.

Ταυτόχρονα με το BIG BANG είχε λόγο ύπαρξη, παρουσίας.