ΠΟΥ ξανακούστηκε, να βραβεύεται δήμαρχος για το μεγάλο έργο που έχει επιτελέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του και η μειοψηφία να αρνείται να εγκρίνει την εκτός έδρας μετακίνησή του, προκειμένου να μεταβεί στην Αθήνα για να παραστεί στην τελετή βράβευσής του από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, μια μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, άσχετο αν διατηρεί facebook, το οποίο μάλιστα έχει να ενημερωθεί κάποιους μήνες.

ΤΟ είδαμε και αυτό επί ημερών Δημοτικής Αρχής Γιώργου Μαραγκού, αλλά όσο παράδοξο και παράλογο κι αν ακούγεται, στην ουσία είναι απόλυτα δικαιολογημένη αυτή η άρνηση.

ΕΙΝΑΙ δικαιολογημένη γιατί η βράβευση καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, μιας και τα ερωτήματα που έθεσε στον Γιώργο Μαραγκό ο Ανδρέας Γιαλόγλου, σχετικά με τη βράβευσή του, είτε έμειναν αναπάντητα είτε απαντήθηκαν με τις απαντήσεις περιβεβλημένες με θολούρα, η οποία -εκτός των άλλων- δημιούργησε και νέα ερωτηματικά.

ΟΤΙ είναι θετικό, με άμεση αντανάκλαση στο Δήμο και στο νησί, μια οποιαδήποτε βράβευση του Δημάρχου του μπορεί να μην τίθεται σε συζήτηση, αλλά μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Και εκείνο που τέθηκε ξεκάθαρα εξ αρχής υπό αμφισβήτηση είναι τα κριτήρια που «ζυγίστηκαν» και έπεισαν (από ποιον;) την Επιτροπή  Αξιολόγησης της Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης ότι ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, είναι ο ιδανικός για μια τέτοια βράβευση, δηλαδή είναι αυτός ο οποίος πράγματι διακρίνεται και ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους δημάρχους σε πανελλήνιο επίπεδο, ώστε η διάκριση αυτή να μην αφήνει σε κανέναν περιθώρια αμφισβήτησης για την ορθή επιλογή.

ΠΟΙΑ είναι τα μέλη της Επιτροπής; Απάντηση δεν δόθηκε. Ποια τα κριτήρια αξιολόγησης; Απάντηση δεν δόθηκε, αν και αυτή η ερώτηση ήταν η πλέον βασική και είναι σε οποιαδήποτε βράβευση προσώπου.

ΚΑΤΑ βάση η Ακαδημία αυτή, ανεξάρτητα της όποιας υπόστασής της και βαρύτητας του βραβείου της, βραβεύει εκ των πραγμάτων (αφού η ίδια δηλώνει ότι αναφέρεται σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών), με κριτήριο την άψογη συμπεριφορά του προς βράβευση προσώπου και με δεδομένη την προσωπική του αξιολόγηση στον τομέα αυτόν .

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Μαραγκός δεν έχει δείξει στην πράξη ότι κόπτεται προσωπικά (μιας και προσωπικό είναι το βραβείο) τόσο πολύ για τα πολιτιστικά δρώμενα, απουσιάζοντας προκλητικά από κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Λυκείου Ελληνίδων και μάλιστα σε εθνικές επετείους!

ΟΣΟΝ αφορά την άψογη συμπεριφορά που θα έπρεπε να τον διακρίνει, ώστε  όντως να αξίζει ένα τέτοιο βραβείο από μια τέτοια Ακαδημία η οποία πρεσβεύει και επιβραβεύει ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, εδώ -και με τις καλύτερες προθέσεις του όποιου βαθμολογητή- μόνο  άριστα δε θα πρέπει να περιμένει ο συγκεκριμένος Δήμαρχος. Και πώς να το περιμένει όταν βοά ο τόπος για φραστικές απρέπειες, σε σημείο μάλιστα διασυρμού, με τον πρόεδρος των Οικοδόμων, εν ώρα Δημοτικού Συμβουλίου, να τον εκθέτει ανεπανόρθωτα κάνοντας γνωστή τη δημόσια απρεπή (έως χυδαία) συμπεριφορά του Γιώργου Μαραγκού απέναντί του παρουσία και άλλων, ενώ πρόσωπα του περιβάλλοντός του δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την αλαζονεία, τον εγωισμό και τον απολυταρχισμό που τον διακρίνουν;

ΠΟΙΟΣ ή ποιοι, λοιπόν, αξιολόγησαν τα ειδικά προσόντα του Γιώργου Μαραγκού και ποια είναι αυτά, ώστε δημοσιοποιώντας τα να μην τίθενται υπό αμφισβήτηση και να ήταν εκ των πραγμάτων κατακριτέος όποιος θα τολμούσε να αμφισβητήσει την ορθότητα και την αμεροληψία της απόφασης των μελών της Επιτροπής;

ΣΩΣΤΑ ο Ανδρέας Γιαλόγλου αναρωτήθηκε «Ποιο ήταν το πρωτόκολλο και ποια τα δικαιολογητικά που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση και ποιο είναι το διοικητικό συμβούλιο;» Σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα δεν απάντησε ο Γιώργος Μαραγκός, εκτός της αοριστίας πως ανάλογα με το πρόσωπο που βραβεύεται απαρτίζεται και η Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αξιολογεί τα πρόσωπα και το έργο που έχουν επιτελέσει.

ΕΚΤΕΘΗΚΕ μάλιστα ο Γιώργος Μαραγκός, όταν έκανε γνωστό ότι πέρυσι αυτή η Ακαδημία βράβευσε πάλι δήμαρχο, με τον Ανδρέα Γιαλόγλου να παρουσιάζει στοιχεία περσινών βραβείων χωρίς να περιέχεται κανένα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης. Στην εντυπωσιακή πληροφορία του Γιώργου Μαραγκού πως η Ακαδημία αυτή βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ένωσης Δημοσιογράφων Ευρωπαϊκού Τύπου, ο Ανδρέας Γιαλόγλου έδειξε να απορεί, γιατί όσο κι αν έψαξε στο διαδίκτυο πουθενά δε βρήκε ίχνος αυτής της Ένωσης Δημοσιογράφων Ευρωπαϊκού Τύπου!

ΠΟΣΟ, λοιπόν, αδικαιολόγητη ήταν η άρνηση της μειοψηφίας να ταχθεί θετικά επί της ουσίας σε μια τέτοια μετακίνηση και πόσο αδικαιολόγητη ήταν η εκτίμηση του Ανδρέα Γιαλόγλου πως το όλο σκηνικό δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια προεκλογική φωτοβολίδα του Γιώργου Μαραγκού;