Με αφορμή την λήξη του προγράμματος  «Μικροί Ξεναγοί Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης Ερμούπολης και Μικροί Ξεναγοί Άνω Σύρου» πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τα παιδιά στον Μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, το απόγευμα της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσία της νέας αντιδημάρχου πολιτισμού – τουρισμού Αλίκης Λειονταρίτη και στελεχών του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Ψυχή του θεσμού των μικρών ξεναγών είναι η Μαίρη Καράβα, η οποία και καθοδηγεί τα παιδιά στο έργο τους τα τελευταία χρόνια. Με αφετηρία το επάνω τέρμα (περιοχή Κιουρά) τα παιδιά δια μέσω των γραφικών σοκακιών του διατηρητέου οικισμού επισκέφθηκαν ναούς και ιστορικές τοποθεσίες παραθέτοντας χρήσιμα στοιχεία τόσο για τον τρόπο ζωής των κατοίκων όσο για τις τεχνικές κατασκευής των δρόμων και των κτηρίων του οικισμού, τα οποία όπως τόνισαν είχαν ως γνώμονα αφενός την προστασία τους από τις πειρατικές επιδρομές και αφετέρου την παροχή της άνετης διαβίωσής τους.

Κατά την διάρκεια της δίωρης σχεδόν ξενάγησης τα στελέχη του τμήματος Πολιτισμού με επικεφαλής την αρμόδια αντιδήμαρχο απένειμαν αναμνηστικούς επαίνους στους επιχειρηματίες που στηρίζουν το θεσμό, ευχαριστώντας τους παράλληλα για την προσπάθεια που καταβάλλουν προκειμένου να τον κρατήσουν ζωντανό.

Η πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη αποτέλεσε τον τελικό σταθμό της ξενάγησης, με τα παιδιά – δια χειρός της νέας αντιδημάρχου – να παραλαμβάνουν επαίνους για την εν γένει προσφορά τους στη τουριστική προβολή του τόπου, απολαμβάνοντας παράλληλα την νόστιμη σοκολατόπιτα  και τα αναψυκτικά που τους προσέφερε ο επιχειρηματίας Παύλος Ραουζάιος.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης η κ. Λεονταρίτη ανέλυσε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ τους βασικούς άξονες της πολιτικής στον τομέα τού Πολιτισμού και του Τουρισμού, οι οποίοι συνοψίζονται ως ακολούθως:

 • Αναβάθμιση του χώρου φιλοξενίας των αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης και άμεση επαναλειτουργία του.
 • Αξιολόγηση του Πολιτιστικού Χώρου «Μάνος Ελευθερίου» με άμεση απομάκρυνση όλων των αποθηκευμένων εκεί υλικών με στόχο τον ευπρεπισμό του και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του.
 • Αναβάθμιση του Θεάτρου Απόλλων με εφαρμογή του κανονισμού και δράσεις αποφόρτισής του από τον όγκο των υλοποιούμενων εκεί εκδηλώσεων, καθώς και συντήρηση του εξοπλισμού του.
 • Σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρό της Βασίλη Καραμητσάνη, τεχνικός  της θα επισκεφτεί το Θέατρο Απόλλων προκειμένου να εντοπισθούν και αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα ασφάλειας υπάρχουν.
 • Άμεση επαναλειτουργία και εξέλιξη του Ενιδρύου στο Κίνι με αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, σε συνεργασία με το ΕΠΑΛ Σύρου το οποίο υλοποίησε μια σειρά εφαρμογών με στόχο την προβολή στο διαδίκτυο των δειγμάτων του ενιδρύου.
 • Σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου θα πραγματοποιηθούν άμεσα παρεμβάσεις – υποέργα στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης.
 • Τα Διεθνή Φεστιβάλ θα αποτελέσουν την κορωνίδα του πολιτιστικού Προγράμματος, ενώ οι λοιπές εκδηλώσεις – ενδεχόμενα μικρότερες σε αριθμό – θα είναι ποιοτικές και επιλεγμένες και θα λαμβάνουν χώρα σε χώρους ασφαλείς και αισθητικά αξιοπρεπείς.
 • Υλοποίηση μόνιμης εικαστικής έκθεσης με έργα διακεκριμένων ζωγράφων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος, με στόχο αφενός την καλύτερη συντήρησή τους και αφετέρου την περιοδική προβολή τους στο κοινό.
 • Συντήρηση του Βιομηχανικού Μουσείου με προτεραιότητα στο πρώην σκαγιοποιείο «Ανερούση». Η δράση  θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον κ. Παύλο Χατζηγρηγορίου.
 • Σχεδιασμός για κούμπωμα του Πολιτισμού με τον τουρισμό.
 • Συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Hermes» του κ. Παύλου Χατζηγρηγορίου.